Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Hveranden større bank blokerer aktionærdemokrati

Morten W. Langer

søndag 27. oktober 2019 kl. 20:01

Er fejlene fra finanskrisen ved at gentage sig? Af de seks største børsnoterede banker er det kun i Danske Bank, Nordea og Spar Nord Bank, at større aktionærer kan gøre deres indflydelse gældende. Hos Sydbank, Jyske Bank og Ringkjøbing Landbobank er det reelt stadig den siddende ledelse, der har magten. Investorer er begyndt at beregne sig en ekstra risikopræmie på grund af svage økonomiske konjunkturer.

I tider med økonomisk medvind på motorvejen har investorerne ikke grund til at beregne sig den store risikopræmie på bankaktier. Men når det begynder at stramme til med samfunds-økonomien, som nu, vil investorer i stigende grad tage højde for, om de har mulighed for at gøre deres indflydelse gældende på bankens generalforsamling. Og hvis de ikke har den mulighed, på grund af ejer- og stemmeretsbegrænsninger, vil investorerne typisk beregne sig en ekstra risikopræmie.

KOSTER PÅ AKTIEKURSEN

Det seneste års kursudvikling i Sydbank har i høj grad væ-ret præget af nedjusteringer. Men banken har også hårde ejer- og stemmeretsbegrænsninger, som udenlandske investorer ikke bryder sig om. Og op mod 60 procent af Sydbanks aktier har i en periode været ejet af udenlandske investorer. I Spar Nord Bank, hvor store aktionærer kan stemme fuldt ud, har aktien klaret sig langt bedre, og det kan være på grund af en lavere implicit risikopræmie. Blandt de børsnoterede banker er der hårde ejer- og stemmeretsbegrænsninger i Djurslands Bank, Hvidbjerg Bank, Jyske Bank, Møns Bank, Nordfyns Bank, Ringkjøbing Landbobank, Salling Bank og Sydbank. Som bekendt har der allerede været et opgør i Sydbanks bestyrelse om den fremtidige strategi, hvor halvdelen af den eksterne bestyrelse ønskede at gå ind i en stærkere enhed.

Blandt bankerne med begrænsninger i stemmeret har Sydbank-aktien været i bund, men den har senest gjort et solidt comeback. Djursland Bank og Møns Bank har kursmæssigt klaret sig bedst, mens Nordfyns Bank aktuelt ligger i bund. Banken har godt nok for nylig opjusteret forventningen til årsresultatet, blandt andet i kølvandet på gevinster fra lånekonverteringer og avance ved salg af aktier i Spar Invest.

Økonomisk Ugebrev erfarer, at de færreste bankanalytikere har beregnet sig en ekstra risikopræmie ved ejer- og stemmeretsbegrænsninger. Men der er også en stigende erkendelse af, at de nok burde gøre det – især når de økonomiske konjunkturer, som nu, begynder at stramme til.

Analytikere og investorer vil se mere kritisk på de bankledelser, som ikke er dygtige nok, og som ikke tager nødvendige strategiske skridt for at sikre lønsomheden, men hvor det samtidig er svært at udskifte dem. Problemet med stemmeretsbegrænsninger opstår, når en bankledelse gør det dårligt, samtidig med, at man som større investor ikke kan gøre sin indflydelse gældende og beskytte sin investering. Det bliver selvfølgelig stadig mere kritisk ved en hård økonomisk opbremsning i samfundet, lyder det.

Fra ATP siger aktiechef Claus Wiinblad, at ATP generelt tillægger ejer- og stemmeretsbegrænsninger betydning ved vurdering af investeringer: ”Vi tillægger helt klart stemmeretsbegrænsninger en betydning. Vores overordnede princip er, at vi foretrækker én aktie, én stemme. Hvorledes vi forholder os til en stemmeretsbegrænsning vil imidlertid være noget, vi forholder os til fra case til case. Hvis vi eksempelvis deltager i en kapitaludvidelse i et stresset selskab, vil vi stille krav om afvikling af eventuelle stemmeretsbegrænsninger. Det har været tilfældet i H+H, B&O og Brd. Hartman.”

Videre siger Claus Wiinblad: ”I velfungerende selskaber med en generelt velfungerende selskabsledelse og -struktur betragter vi stemmeretsbegrænsningen som en præ-mis for vores investering, som vi vælger at acceptere. Der er eksempler, hvor stemmeretsbegrænsninger har haft en negativ effekt på vores investeringer. For de mindre pengeinstitutter, som typisk har stemmeretsbegrænsninger, har disse begrænset vores lyst til at investere i dette segment.”
MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank