Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Hvidvasksag: danskernes vurdering af myndigheder og politikere

Morten W. Langer

mandag 01. oktober 2018 kl. 10:46

Ikke kun Danske Bank får et drag over nakken af kunder og aktionærer. Også politikerne, men især også Finanstilsynet får skarp kritik i et survey til 600 erfarne private investorer, Økonomisk Ugebrev har gennemført. Finanstilsynet mistænkes for at have holdt igen med at gribe ind over for Danske Bank, blandt andet på grund af sammenspisthed i den finansielle sektor. Læs her kommentarerne i Økonomisk Ugebrevs Survey.

I Økonomisk Ugebrevs survey har vi stillet spørgsmålet: ”Vurderer du, at de danske myndigheder og politikerne har håndteret Danske Banks hvidvasksag tilfredsstillende?” Hertil svarer 38 procent ”nej, slet ikke” og andre 28 procent svarer ”nej, kun i mindre grad”. Samlet er 66 procent af respondenterne ikke tilfredse med politikernes og myndighedernes behandling af Danske Banks hvidvasksag. Kun 15 procent svarer ja, i nogen grad.

De 50 verbale kommentarer, vi har modtaget til dette spørgsmål, viser, at svarene dækker over en sønderlemmende kritik af Finanstilsynet, mens erhvervsministeren og de øvrige partier bedømmes mildere, men generelt ikke særligt respektfuldt.

En del respondenter vurderer, at Danske Banks hvidvasksag har udvikle sig på grund af basale systemfejl og for tætte forbindelser mellem myndigheder, politikere og storbanker, hvilke mange andre tidligere sager også har givet indikationer på. En respondent svarer, at ”Danske Bank er for stor til vort system, og den er for stor til, at Finanstilsynet og regeringen har haft lyst til eller turde tage fat i hvidvasksagen i rette tid. Set i bakspejlet har Brian Mikkelsens selvvalgte exit som erhvervsminister da også være ualmindelig veltimet.”

En anden respondent skriver: ”Staten reddede storbankerne under finanskrisen. Så kom sagen med Nordea og Panama, nu DB og hvidvaskning, hvor banken har undersøgt sig selv. Finanskrisen har vist, at storbanker har en anløben moral, og derfor bør ledelserne straffes hårdt.”

En tredje er skuffet over manglende konsekvens fra myndighedsside. ”Som borger kan jeg ikke se, at de har gjort noget endnu. Men de er nu ved at kridte skoene. Hvis en privat gør noget i den retning, ville han komme til at bøde for det resten af sine dage.”

I Danske Bank sagen er konsekvensen for Thomas Borgen indtil videre til at overskue. Han står til en aftrædelsesgodtgørelse, selvom han i virkeligheden gennem en årrække har set gennem fingre med bankens deltagelse i ulovligheder. Der spores også en vis bitterhed over den sandsynlige udgang på sagen for bankens ledelse: ”Desværre, sagen er for stor. Direktør og bestyrelsesformand skulle have været varetægtsfængslet. Det plejer at hjælpe på hukommelsen. Det giver en mulighed for at komme til bunds i sagen (…). Don Ø fik fængselsstraf på langt mindre forseelser end Thomas Borgen og bestyrelsen. Hvad med de bonusser som er udbetalt på falsk grundlag?”

Omkring Finanstilsynets langsommelighed med at komme ud af starthullerne er der en betydelig grad af undren: ”Der var jo interessekonflikt eftersom Finanstilsynet var ledet af ex Danske Bank direktør (…). Finanstilsynet og SØIK har fuldstændig misrøgtet deres opgaver her. Der er ikke tale om et mindre “compliance issue”, men om kriminalitet i milliardklassen. Sagen viser, at forbrydelse betaler sig, hvis blot det sker i tilstrækkelig stor målestok. Danske Bank slipper, fordi flere ledende medarbejdere i Finanstilsynet har en fortid i DDB, og fordi politikerne ikke tør røre ved systemiske banker.”

SKJULT KORRUPTION

En anden skriver: ”Forstår ikke, at finanstilsynet ikke spurgte deres estiske kollegaer om deres inspektion men blot bad Danske Bank oplyse om der var fundet noget. Utroligt svigt af Finanstilsynet. Måske et udtryk for den skjulte korruption i Danmark. Jeg synes, at Finanstilsynets løftede pegefinger som resultat af deres undersøgelse, reelt er en skandale og viser at når vi er på det plan, så er vi et “fætter og kusine” samfund.”

Om den nye erhvervsminister hedder det i et svar, at ”Finanstilsynet har nærmest været til grin. Først med Rasmus Jarlovs klare udmeldinger har politikerne taget sagen alvorligt. At politikerne så i ellevte time ottedobler bøderne fremadrettet virker lidt panisk og mindre velforberedt. (…). Jeg mener, at politikerne mangler forståelse for DDB’s handlinger. DDB havde en meget svær situation i 2007 -2009 i forbindelse med Finanskrisen, hvor hver krone der kunne tjenes, skulle tjenes. Derfor var filteret til de mere risikable transaktioner måske ikke helt tæt, dvs. man gjorde alt for at tjene penge!! Politikerne tør ikke røre DB – og de har heller ikke forstand på det.”

Flere respondenter mener, at politikerne slår politisk plat på sagen. ”Myndighederne er stadig i gang med deres undersøgelser. Det er forstemmende at se og høre, hvordan politikerne fra flere partier står på nakken af hinanden for at overdøve sensationsoverskrifterne i BT og Ekstra Bladet, med deres egne skingre og totalt usaglige fordømmelser om, at nu må Danske Bank straffes med det samme (før SØIK og andre myndigheder har afsluttet deres officielle efterforskninger) direkte af politikerne ved nationalisering eller straf med tilbagevirkende kraft. Det er jo lynchning på åben gade uden rettergang. Totalt usmageligt at se, hvordan de forsøger at score personlige stemmer ved at kæfte op på den usaglige måde. Pinligt SF, Enhedslisten og DF.”

Videre hedder i samme boldgade fra en anden respondent: ”Politikerne er populister – de må lade domstole og myndigheder agere – de skal lovgive. Myndighederne gør det rigtige.”

Andre mener, at politikerne skal holde sig væk, og lade politiet klare sagen: ”Jeg mener ikke, at politikerne skal ind over. Det er en sag for myndighederne at få afdækket om der er tale om kriminelle handlinger (…). Men myndighederne vågnede op tre år for sent, da andre holdt lyset for dem. Politikerne kæmper nu om at komme i søgelyset med fuldstændigt åndsfraværende kommentarer.”

Og mere af samme: ”Politikerne de er så bagkloge og generaliserende. De fatter jo slet ikke, hvad der er forgået, men kan man få lidt tv-tid så stiller de jo gerne op og udtaler sig om hvad som helst. Det er da noget bras, der er lavet og for ringe af banken. Ingen tvivl om det.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Nyt job
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank