Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Indlånsrenter: Er danske bankkunder nogle pattebørn?

Morten W. Langer

tirsdag 19. december 2023 kl. 18:15

Morten Bødskov

Forleden kom Finanstilsynet med en redegørelse, som konkluderer, at bankerne skal huske at fortælle deres kunder, hvis der er andre bedre indlånsproduk­ter med højere renter på hylderne. Konklusionen er uden tvivl politisk bestillingsarbejde fra erhvervsmi­nister Morten Bødskov, som har brug for at vise hand­lekraft i forhold til bankerne. Men det er et slag i luf­ten, skriver chefredaktør Morten W. Langer i denne kommentar.

Jeg kan fortsat blive overrasket over, hvordan politiske mær­kesager, accelereret af mediehype, kan gå i selvsving og udvikle sig til politiske indgreb, selvom der intet som helst er i sagen, og selvom det er vild proportionsforvrængning.

Som bekendt handler sagen om, at mange danskere har indlån stående til lave renter på anfordring, hvor de kunne få en bedre rente på en konto med eksempelvis tre måneders opsigelse, eller måske endnu bedre, en place­ring i obligationer.

Sagen bunder i en opfattelse af, at de danske bankkun­der ikke kan tænke selv og spørge deres bank, om de kan få en bedre indlånsrente ved at vælge et andet produkt. Danskerne har ellers vist sig at være parate til at køre tre kilometer længere væk for at købe benzin, som er 5 øre billigere per liter. Men når de går i banken, stopper al selv­stændig hjerneaktivitet tilsyneladende.

Flygtige omstændigheder

Efter erhvervsministeren har smidt prestige ind i sagen, har Finanstilsynet efter bedste evne søgt at bakke sagen op. Også selvom grundlaget for den seneste løftede pege­finger overfor bankerne er papirtyndt.

Finanstilsynets redegørelse, som kom forleden, kon­kluderer, at bankerne skal blive bedre til at fortælle om muligheden for bedre indlånsrenter. Også selvom det må antages at være allemandsviden, at indlån på opsigelse eller større indlånsbeløb giver bedre renter.

Finanstilsynet hægter sin anbefaling op på, at god skik-reglerne giver et pengeinstitut pligt til at rådgive, når ”omstændighederne tilsiger det”. Men hvad er det egentlig? Det er der faktisk ikke klarhed om overhovedet, skriver Finanstilsynet også. Så i første omgang har Finan­stilsynet hevet nogle kaniner op af hatten, som passer i Bødskovs kram.

Tilsynet skriver i redegørelsen, at ”det fremgår ikke af bekendtgørelsen om god skik for finansielle virksomhe­der § 8, stk. 2, i hvilke specifikke situationer et pengein­stitut af egen drift skal rådgive en forbruger.” De seneste vejledninger er fra 2003 og 2016, hvor meget af kunde­kontakten stadig skete gennem filialerne.

Tilsynet skriver videre, at ”idet god skik-området er dy­namisk og løbende udvikler sig, ligesom hele det finansielle område, skal vejledningen derfor læses med forbehold for, at forholdene i den finansielle sektor kan og vil ændre sig over tid (og) Finanstilsynet vil i 2024 justere vejledningen, så rådgivningsforpligtelsen og dens omfang tydeligt fremgår.”

Det er da rigtig fint, at danskerne med store indlån på halve og hele millioner nu bliver sikret med indlånsrenter, som måske et 1-2 procentpoint højere end i dag. Men for de fleste af os andre, der bare har en husholdningskonto og måske et par hundrede tusinde på bankbogen, bety­der det ikke det store.

Kunderne flytter penge

Nationalbankens statistik viser også, at bevægelsen fra anfordringskonti mod tidsindskud/opsigelse er i fuld gang: De er vokset med 45 mia. kr. siden nytår, mens an­fordringsindskud er klart faldende. De står dog forsat for to tredjedele af det samlede private indlån.

Bødskov og Finanstilsynet burde i stedet kigge nærme­re på konkurrencen i realkreditten og gøre noget ved bi­dragssatser, som ikke virker særligt konkurrenceudsatte. Det kunne også være, at erhvervsministeren kunne blive inspireret af den tidligere erhvervsminister Simon Kolle­rup. Lige før sidste folketingsvalg gik han på barrikaderne og antydede, at bankerne skulle have andre bankers pro­dukter på deres hylder, og at bankens rådgivere så skulle rådgive kunderne om det bedste produkt til deres behov.

I forlængelse af Kollerups udtalelser sagde professor emeritus Finn Østrup, der har en fortid hos CBS, til Øko­nomisk Ugebrev: ”Det, ministeren siger, kan kun lade sig gøre, hvis det finansielle supermarked har tilbud fra f.eks. alle realkreditudbyderne på hylderne. Det kan ikke lade sig gøre, hvis de kun har fra en enkelt udbyder. Det siger sig selv.”

Morten W. Langer

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Medarbejder til tilsynet med markedet for kryptoaktiver og betalingstjenester
Region H
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Aage V. Jensen Naturfond søger en erfaren økonomichef
Region Hovedstaden
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Økonom til tilsynet med realkreditinstitutter
Region H
Økonom til analyser af arbejdsmarkedet
Region H
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
Skatteministeriet søger kontorchef til Organisering og Governance
Region H

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank