Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Industriens stagnation skyldes uheld – DI bekymret

Sten Thorup Kristensen

søndag 09. september 2018 kl. 18:12

Bekymringen er stigende over, at industrisektoren mere varigt flader ud, netop mens den skulle skyde i vejret. I nogle de bærende sektorer i dansk industri, som slagterier, vindmøllefabrikanter og medicinalvirksomheder, forklares nedgang med uheldige omstændigheder. Men i erhvervsorganisationen DI er man ved at være træt af gode undskyldninger.

Verdensmarkedspriserne på kød er i en bølgedal. Danmarks største møbelfabrik har været under konkurs. Tyskland har problemer med elnettet og holder en pause med vindmølleinvesteringer. Således er der gode grunde til, at industriens omsætning sammenlagt kun er vokset med 0,3 pct. fra andet kvartal 2017 til andet kvartal 2018 – selv om de internationale konjunkturer er i topform, og selv om den intense byggevirksomheder trækker op i alle de sektorer, der leverer til byggeriet.

Men de gode undskyldninger betrygger ikke rigtigt DI. ”Vi er noget bekymrede over, at der er så mange ting, der trækker baglæns. Der er også noget, der trækker i den rigtige retning. Men vi er i en international højkonjunktur, og der burde man forvente en højere eksport. Den har ikke manifiseret sig, og vores nabolande har haft en betydelig bedre udvikling. Vi satser på, at det er et midlertidigt fæ-nomen. Men det skal også snart rette sig,” siger chefanalytiker Klaus Rasmussen fra DI.

MEGET VOLATILE KØDPRISER

En af de tunge sektorer, der aktuelt trækker meget ned i den samlede industriomsætning, er slagterierne. De – i praksis Danish Crown – har haft en omsætningstilbagegang på 2,9 procent siden sidste år. Pressechef Jens Hansen forventer, at tallene fra tredje kvartal vil se endnu værre ud, men at det herefter vil begynde at rette sig. Omsætningstilbagegangen skyldes nemlig alene faldende verdensmarkedspriser. Og de er begyndt at rette sig igen, hvilket imidlertid viser sig i tallene med en forsinkelse, fordi der stadig leveres på kontrakter, der blev indgået, mens priserne var lavest.

Imidlertid er kødpriserne blevet så volatile, at Danish Crown ikke engang selv tør spå om, hvordan markedet vil udvikle sig på bare lidt længere sigt. Svinepriserne er altid gået op og ned, men der er ikke længere tale om grafer, der bølger i et pænt mønster. ”Priserne på kød følger ofte ikke de normale konjunkturer, fordi de bliver disruptet af forskellige sygdomsudbrud.

Netop i disse uger står vi f.eks. med et udbrud af afrikansk svinepest i Kina, hvor halvdelen af alle verdens grise bliver slagtet. Hvis sygdommen sætter sig, kan det give nogle meget eksplosive prisstigninger. I dag er der stort set heller ingen futurehan del med svinekød, fordi markedet er så volaltilt. I Danish Crown har vi arbejdet målrettet på lave en ordning, hvor vi gav landmændene en pris tre måneder frem i tiden. Men det kan ikke lade sig gøre at lave en afdækning af det,” siger Jens Hansen.

En anden meget stor sektor, der pt. trækker ned, er medicinalindustrien. Her var forrige år rigtigt godt med en omsætningsvækst på cirka 10 procent, men det seneste år har det heddet minus 1 procent. Det skyldes dog formentlig blot, at medicinaleksporten har nogle kaninhop fra kvartal til kvartal. I medicinalvirksomhedernes regnskaber ser udviklingen jævn ud. Men i praksis bliver ordrerne leveret i meget store klumper. Det er en branche, hvor sikkerhedshensyn både betinger, at kunderne har store lagre, og at der er høje startomkostninger på hver enkelt sending.

OP OG NED I MASKININDUSTRIEN

Den tredje store sektor, der trækker ned, er vindmøller. Her skal et omsætningsfald på næsten 20 procent det seneste år dog ses i lyset af, at væksten var meget høj de foregående år – især trukket af eksport til Tyskland. Ifølge Klaus Rasmussen vil tyskerne gerne opføre mange flere vindmøller, men her og nu har de nået en kapacitetsgrænse i energinettet.

Vindmøller er i industristatistikken en del af hovedgruppen maskiner, som den også trækker i et stort minus. Dét skygger for, producenter af andre typer af maskiner faktisk har gode år. Omsætningen i ”andre maskiner” er vokset med 9 procent det seneste år. ”Der er tale om en af de mest konjunkturfølsomme industrier, som stiger meget, når det går godt, hvilket det gør for øjeblikket – ikke kun herhjemme, men også i resten af Europa og i USA. Vi står ganske stærkt på landbrugsmaskiner, men også på maskiner til industri, og så er det også i den kategori, at robotterne ligger. Der har vi også forholdsvis god succes,” siger Klaus Rasmussen.

Mere bekymrende er det, at gruppen elektronik ligger i et minus i år, dog efter et stort plus sidste år. Der bliver fremstillet meget lidt forbrugerelektronik i Danmark, så gruppen omfatter mest typer af elektronik, som indgår i virksomheders investeringer, og som dermed også burde blive fremmet af den globale højkonjunktur.

TUNG MØBELINDUSTRI

Egentlig mystik er der om en anden klassisk dansk branche, nemlig møbler. Også dette er en branche, der trives med gode konjunkturer, og de tal, Økonomisk Ugebrev har regnet på, viser da også et plus på 6,7 procent i seneste år. Men Danmarks Statistik grupperer på lidt forskellige måder i forskellige sammenhænge, og i de tal, Klaus Rasmussen tager udgangspunkt i – som er omsætningstal baseret på momsindberetninger – er der er et minus.

Det sidste giver mening i og med, at Danmarks største møbelproducent, Tvilum-Scanbirk, først på året gik konkurs, som omtalt i Ugebrevet efter at være blevet forsømt af ejerne. En investorgruppe har siden overtaget dele af aktiviteterne. Også flere mindre møbelproducenter har væ- ret gennem konkursmøllen de seneste år, så man kan konstatere, at her i hvert fald er én branche, hvor man ikke kan afskrive dårligdommene som tilfældige, og forhåbentligt forbigående, udsving: Møbelindustrien har ikke formået at få fuldt udbytte af kombinationen af dansk designs internationale ry og en verden fuld af optimistiske forbrugere.

Sten Thorup Kristensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank