Investeringsfonde med danske aktier i dyb afkastkrise

Tema om coronakrisen: Danske investorer har mistet langt flere penge, end de burde, efter de seneste ugers voldsomme fald på aktiemarkedet. Størstedelen af bankernes investeringsfonde med fokus på danske aktier har nemlig tabt mere end markedet. Det viser, at aktiv forvaltning heller ikke dur i faldende markeder, lyder det fra investeringsekspert.

Det er svært at forestille sig noget herhjemme, der er gået værre end aktiemarkedet. Men det er faktisk sket for næsten alle af investeringsforeningernes aktiefonde med danske aktier. Her er det nemlig gået endnu værre end på selve aktiemarkedet, og i nogle tilfælde betydeligt værre.

Fem ud af seks investeringsfonde baseret på danske aktier har formået at tabe mere værdi end selve det marked, de investerer i. Kun hver sjette fond med danske aktier har klaret sig bedre end markedet. At skabe gode afkast for investorerne er ellers det, de tager sig dyrt betalt for at levere. Men det er ikke så overraskende, at de underperformer, lyder vurderingen fra professor Carsten Tanggaard fra Aarhus Universitet.

EFTER BOGEN
”Det, der sker med fondene lige nu, er helt efter bogen. Fondene er bare mindre likvide end de underliggende aktier. Derfor falder de dramatisk i krisetider, og det eneste, man kan opfordre til, er at lukke øjnene og holde sig for ørerne. Og når det hele så er drevet over, så huske at skrue ned for risikoen og lade være med at lytte til rådgivernes anbefalinger om at tage mere risiko,” forklarer han.

Læs også:  Brexit-forhandlingerne bliver hårde - det giver lavt pund

”Det er mig bekendt kun få aktiefonde, der har vist deres værd under denne krise, ved at klare sig bedre end det generelle aktiemarked. Det er ærgerligt, for det er netop det, de tager sig betalt for. Det er nu, investorerne har brug for, at de kan navigere uden om hullerne i markedet, men hvis de hverken kan i opadgående eller nedadgående retning, så må man spørge sig selv, om aktiv forvaltning overhovedet betaler sig,” siger den uafhængige investeringsekspert Nikolaj Holdt Mikkelsen.

I en af landet største investeringsforeninger, BankInvest, har man hele fem afdelinger placeret på listen over dem, der har tabt allerflest af kundernes penge under krisen, og afdelingen for mindre danske aktier har mistet en tredjedel af kundernes penge bare i indeværende år. Det er betydeligt ringere end det danske benchmark-indeks, Copenhagen Benchmark Cap, hvor Bankinvest dog selv anvender et andet indeks mod small- og midcap, hvor det ikke ser så slemt ud.

”De seneste ti dage har været udfordrende for alle, men efter blot ti dage er det lidt tidligt at konkludere, at strategien kun dur i stigende markeder. Aktieinvestering skal ses over længere perioder, og aktiestrategier skal vurderes ligeså,” lyder det fra chefporteføljeforvalter på danske aktier, Niels Andersen fra BankInvest.

Han tilføjer, at hans investeringsproces har været den samme de seneste 14 år. ”Inden for aktieinvestering kan man aldrig være sikker på, at ens strategi er ensbetydende med succes. Men vores strategi har historisk ikke været følsom overfor, om markedet var stigende eller faldende. Den har vist gode resultater i alle markedsmiljøer,” lyder det fra den uheldige porteføljemanager.

Læs også:  Forbrugerøkonomi tættere på normal i Danmark end i Sverige

Men også de helt store og mere prominente investeringsforeninger er dumpet kolossalt i de seneste uger. Danske Invest, Jyske Invest, Sydinvest og Maj Invest er også at finde på listen over de aktiefonde, der over de seneste uger har tabt langt mere end markedet.

MERE RISIKO
I brancheforeningen Finans Danmark har man også mere end svært ved at forklare, hvordan så mange aktiefonde kunne tabe langt mere end deres benchmark på så kort tid. Herfra lyder svaret, at man ikke har et kvalificeret bud på, hvad der er sket for de danske aktiefonde.

En forklaring kunne være, at aktiefondene tager langt mere risiko end de brede indeks, som C25-aktier eller hele markedet i Copenhagen Benchmark. Her er markedet dykket 17 pct. for året i skrivende stund, og det er altså kun otte aktiefonde, der har klaret sig med mindre tab, mens 50 aktiefonde har tabt lidt mere eller meget mere.

Over en længere årrække har det generelle aktiemarked været stigende, og der er det også blevet belønnet at tage ekstra risiko på bøgerne. Og meget tyder på, at flertallet af porteføljemanagere har jagtet merafkast på dette grundlag. De mere forsigtige aktiefonde eller indeksfonde med danske aktier har klaret sig bedst gennem nedturen, bl.a. fra LD, Nordnet samt Lån & Spar.

Skriv en kommentar

Please enter your comment!
Indtast dit navn her