Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Jacobsen og Ando er årets bestyrelsesformænd

Josephine Daniel

søndag 17. april 2016 kl. 16:45

To erhvervsfolk må i år dele titlen som årets bedste bestyrelsesformand i Økonomisk Ugebrev Ledelses årlige Formandsrating, som er baseret på i alt 22 besvarelser fra investorer og aktieanalytikere. Præcis samme score på evnen til at skabe værdi får LEGOs Niels Jacobsen og Novo Nordisk Göran Aldo. I den overordnede rangordning har vi placeret Aldo som nummer ét, fordi han scorer højest på det andet målepunkt i denne rating, nemlig evnen og viljnen til at kommunikere eksternt. Med i toppen af årets rangliste er også Kåre Schultz fra Royal Unibrew, der i år rykker frem på en tredjeplads efter sidste års ottendeplads. Som nummer fire kommer Vestas Bert Åke Nordberg, som blev kåret som nummer ét i sidste års rating.

Der er flere nye på listens øverste pladser, enten fordi de er nyudpegede, eller også fordi der tidligere år ikke har været tilstrækkeligt med antal bedømmelser til, at de har indgået i den offentliggjorte ranking. Pandoras nye formand, Peder Tuborgh, hopper efter halvandet år på formandsposten ind på en flot sjetteplads, antageligt understøttet af solid fortsat fremgang i smykkekoncernen. Novo Nordisks CFO Jesper Brandgaard kommer ind på en meget respektabel syvende- og ottendeplads som formand for henholdsvis nynoterede NNIT og som formand for Simcorp, hvor han flytter op fra en 16.-plads sidste år. Brandgaard er dermed også årets højdespringer med et ryk frem på hele otte pladser, efterfulgt af Kurt Larsen fra DSV, som er flyttet seks pladser frem.

Ikke overraskende findes de bedst bedømte formænd fortrinsvis i selskaber, som har klaret sig godt gennem de seneste års svage makroøkonomiske markedsvilkår, og hvor ledelsen har skabt en performance, som ofte har været bedre end eller på niveau med branchegennemsnittet. Eksempelvis er det påfaldende, at Kåre Schultz fra Royal Unibrew ligger på en trejdeplads, mens Flemming Besenbacher fra Carlsberg ligger på en 48.-plads. Med rimelighed bør det nævnes, at Carlsbergs problematiske engagement i Rusland ikke er Besenbachers opfindelse.

Den store spredning fremgår også af Ole Andersens meget forskellige placeringer. Som formand for Chr. Hansen og Danske Bank ligger han ganske godt placeret på en 12.- og 14.-plads. – mod en niendeplads og en 18.-plads i sidste års rating. Det er altså gået lidt frem og lidt tilbage i de to selskaber. Som formand for Bang & Olufsen er det kørt meget op og ned de seneste tre år, fra en 49.-plads i 2014, til en 12.-plads sidste år, og en 39. plads i år. På et spørgsmål til analytikerne om B&O’s aktuelle strategiske retning er der dog bedømmelser fra det meget positive til det meget negative, og det afspejler givetvis, at der er søsat rigtig mange strategiske initiativer, men at man mangler at se resultater af anstrengelserne, blandt andet effekten af flere royaltyaftaler, salgsudviklingen i B&O Play og omkostningseffekter af outsourcet tv-produktion. I næste års rating er der således mulighed for, at Ole Andersen spurter frem på ranglisten igen.

I bunden af ranglisten får Vagn Sørensen intet mindre end læsterlige tæsk som formand for TDC. Analytikerne bedømmer det tilsyneladende meget negativt med de seneste års strategiske slingrekurs, herunder med opkøbet af det norske kabel-tv selskab Get, udskiftning af CEO’en, en voldsom reduktion af udbyttebetalinger og en ny strategisk retning, som skaber usikkerhed. Udviklingen har hen over efteråret sendt aktien fra kurs 52 til kurs 28 i februar, hvorefter det dog er gået pænt fremad til kurs 32, understøttet af ganske betydelige udenlandske opkøb. Der er altså nogle, der fortsat tror meget på TDC-aktien.

Vagn Sørensen er som formand for TDC rykket hele 21 pladser tilbage. Og som formand for FLSmidth er han flyttet 18 pladser tilbage – fra en placering som nummer 14 sidste år til nummer 32 i år. Retfærdigvis skal siges, at både TDC og FLSmidth er på markeder, der er stærkt udfordrede. Men det bliver der ikke der ikke givet mange trøstepoint for i analytikernes bedømmelser. Også Michael Pram Rasmussen må som formand for A.P. Møller – Mærsk lide den tort at blive sendt meget ned ad ranglisten – fra en placering som nummer 10 sidste år til nummer 35 i år. Også for Mærsk har markedsforholdene været elendige, altså inden for containertrafik og olie- og naturgas udvikling. Men der sås også i stigende grad tvivl om skarpheden i de seneste år store investeringer og den strategiske retning herfra.

Læs hele udgivelsen her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank