Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Jesper Bergs exit: Dråben eller strået?

Ole Borch

tirsdag 16. maj 2023 kl. 11:25

Jesper Bergs exit: Dråben eller strået?

Danmark har brug for Jesper Bergs faglige kompetencer. Så man må håber at den nu forhenværende direktør for Finanstilsynet ikke forlader landet, som f.eks. Christian Kjær gjorde det, skriver advokat Ole Borch fra Borch & Elverdam Advokater i denne personlige kommentar.  

I Danmark taler vi om ”Dråben, der fik bægeret til at flyde over.” Alle ved, hvad det betyder. I Asien anvendes om samme situation ”Strået, der knækkede kamelens ryg.” Betydningen er den samme. Men billederne er alligevel forskellige. 

For når det danske bæger er flydt over, fordi overfladespændingen ikke holdt længere, så er bægeret fortsat fuldt. Nu blot til kanten. Men når kamelens ryg er knækket, så er kamelen færdig!

 For nylig var en af overskrifterne i medierne, at Finanstilsynets tidligere direktør Jesper Berg er tiltalt i en straffesag. ”Vanvidskørsel” ”Konfiskation af bil”, og ”Spyttede på en P-vagt” er de dramatiske overskrifter. 

Påstand mod påstand

De synes at dække over en situation, som kom ud af kontrol. Et aggressivt skænderi og en – som man må læse det – langsom kørsel, hvor Jesper Berg i sin bil rammer/puffer P-vagten. Trist for alle. Dog skal det nævnes, at Jesper Berg nægter at have spyttet parkeringsvagten i hovedet. Så det er påstand mod påstand.

Retten må vurdere sagen. Som retten også gjorde, da Christian Kjær i sin bil påkørte en vagt. Christian Kjærs reaktion var at forlade Danmark i vrede. Kamelens ryg knækkede. 

Herfra skal lyde et håb om, at situationen i Lyngby for Jesper Berg alene var dråben i bægeret. For man kan godt sætte sig ind i, at i Jesper Bergs bæger har det været overfladespændingen, der holdt vandet inde. 

Jesper Berg har i sin tid i Finanstilsynet ydet en indsats, som kalder på stor anerkendelse. At føre tilsyn med finans­verdenen er at være artisten i et cirkus med mange tallerkener på pinde, som alle skal holdes i gang. I blæsevejr. 

I et interview har Jesper Berg selv beskrevet, at arbejdspresset har været så hårdt, at han måtte tilsidesætte tandlægebesøg – og det endte med at koste ham tænder. Alt til en løn, der er en brøkdel af lønningerne hos de direktører, han fører tilsyn med – og med en stab, der er mindre og dårligere lønnet end finanssektorens.

Det er så nærmest skæbnens ironi, at på det tidspunkt, hvor Jesper Berg synes at have mistet overblikket, går det ud over en anden tilsynsførende, altså parkeringsvagten. Det kunne være skrevet ind i en fiktion – men virkeligheden overgår igen fantasien.

I ordsprogenes verden derfor denne opfordring til Jesper Berg: Op på hesten igen. Man skal rejse sig ved det træ, man er faldet ved. Så når retten har talt, er det med at se fremad. Forhåbentligt her i Danmark. Vi har brug for de faglige evner, du repræsenterer. 

Ole Borch

ØU: Kostede parkeringsvagt-sagen Berg jobbet som Nationalbankdirektør? 

Måske var netop sagen med parkeringsvagten årsagen til, at Jesper Berg ikke fik jobbet som ny Nationalbank-direktør. Økonomisk Ugebrev har tidligere skrevet, at han faktisk søgte jobbet, og han havde da også været det oplagte valg, hvis denne sag ikke havde skygget over det hele. 

Jesper Berg havde i den grad kvalifikationerne til at blive den nye direktør for Nationalbanken. Som Økonomisk Ugebrev har skrevet, var embedsmanden Kristian Kettel Thomsen måske ikke det oplagte valg i en tid, hvor der snart kan opstå ny turbulens på de finansielle markeder i kølvandet på en ny opblussende statsgældskrise i Sydeuropa eller den amerikanske regionalbank-krise.

Allerede under den sidste finanskrise var det Jesper Berg, der havde de internationale forbindelser til den amerikanske centralbank, som kunne sikre en forsyning af dollars til Danmark. Berg har et omfattende internationalt netværk og er meget anerkendt i internationale finanskredse. Og så har han faktisk en fortid i Danmarks Nationalbank.   

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Udløber snart
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank