Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Jyske Bank spænder ben for Spar Nord i jysk bankkrig

Morten W. Langer

søndag 31. marts 2019 kl. 23:27

Jyske Bank har efter det oplyste lånt et trecifret millionbeløb til de to ludfattige ejerfonde bag Danske Andelskassers Bank. Pengene er anvendt til at købe nye aktier i banken til en voldsom overpris. En rettet kapitalforhøjelse har udvandet Spar Nords 33 procent ejerandel. Og i første omgang har adm. direktør Lasse Nyby kastet håndklædet i ringen. Jyske Banks Anders Dam står aktuelt som den mest sandsynlige køber af Danske Andelskassers Bank.

Jyske Banks adm. direktør Anders Dam ser ikke ud til frivilligt at slippe godbidderne på det fragmenterede jyske banklandkort. Som bekendt var han tidligere ude efter Nordjyske Bank, der i stedet blev overtaget af Ringkøbing Landbobank. Denne gang spiller han redningsmand, så ejerne bag Danske Andelskasser får finansielle muskler til at afvise Spar Nord Bank. Men meget tyder på, at Anders Dam blot har gødet jorden for sig selv, altså for at Jyske Bank selv kan overtage andelskassernes bank.

Ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger har Jyske Bank finansieret en stor andel af den kapitalforhøjelse i Danske Andelskassers Bank, som forleden afsporede Spar Nords forsøg på at overtage banken. Ved en lynmanøvre øgede bankens ledelse aktiekapitalen med 20 procent via en kapitalforhøjelse på 250 mio. kr. Det har givet bestyrelsens støtter kontrol over hele 46 procent aktiekapitalen, men Spar Nords ejerandel er udvandet til 27 procent.

INGEN KOMMENTARER

Økonomisk Ugebrev har stillet følgende spørgsmål til Anders Dam: ”Kan du bekræfte, at Jyske Bank har lånt penge til de to andelskassefonde bag Danske Andelskassers Bank? Kan du bekræfte, at det samlet handler om 100 mio. kr.? Kan udlånet opfattes som et signal om, at Jyske Bank er interesseret i en senere overtagelse af DAB?” Fra Jyske Bank har vi modtaget følgende svar: ”Det har vi ingen kommentarer til.”

Faktum er, at tre ud af de fire eksisterende storaktionærer i Danske Andelskassers Bank (DAB) enten ikke har haft råd til eller ikke har ønsket at deltage i emissionen. AP Pension havde tidligere en ejerandel på 5,6 procent i DAB, men har netop meddelt, at ejerandelen nu er under 5 procent. Pensionskassen må antages ikke at have købt nye aktier.

De to andelskassefonde havde tidligere hver 13,1 procent af aktiekapitalen. Der er ikke udmeldt storaktionærændringer fra fondene, så de ligger fortsat under 15 procent. Ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger har de hver købt nye aktier for op mod 5 procent af aktiekapitalen, efter udvanding til 10,5 procent. Tilsammen ejer de nu op mod 30 procent af den nye aktiekapital.

VÆRDI AF DISTRIBUTIONSNET

Købstædernes Forsikring ejede tidligere 6,1 procent af DAB, og forsikringsselskabet har også købt aktier, da der ellers skulle have været udmeldt et fald i ejerandelen under 5 procent. Forsikringsselskabets bestyrelsesformand, Jens Munk Jensen, siger til Økonomisk Ugebrev: “Vi har forsvaret Købstædernes Forsikrings ejerandel i banken, så vi bl.a. kan drage nytte af bankens udvidede distributionsnet, når den åbner nye filialer.”

Alt andet lige svarer det til et aktiekøb på yderligere 1,2 procent af aktiekapitalen, men selskabet har ikke ønsket at svare på, om der er købt yderligere aktier herudover. Købstædernes Forsikring har under alle omstændigheder betalt en solid overpris for de nye aktier for at bevare DAB som samarbejdspartner, selvom forsikringsselskabet også har Spar Nord som distributionspartner.

Ingen af de tre storaktionærer, der har købt nye aktier i DAB, har oplyst om størrelsen af de nye ejerandele. DAB oplyser dog, at bestyrelsen efter en lock up-periode på tolv måneder har en råderet over 42 procent af aktiekapitalen. Det vil skønsmæssigt passe med, at de to ejerfonde hver har øget ejerandelen fra 10 procent til 15 procent, og at Købstædernes Forsikring har øget fra 5 til 8 procent.

Hertil kommer så skønsmæssigt en ejerandel på 4 procent fra AP Pension, som samlet giver ejerandelen på 42 procent, som ifølge en børsmeddelelse har påtaget sig en 360 dages lock up-periode, hvor de ikke må sælge deres aktier. Angiveligt skulle også en stribe andre lokalbanker have understøttet DAF med køb af de nye aktier.

Transaktionen med udvidelse af aktiekapitalen i DAB er af flere grunde bemærkelsesværdig: For det første er de nye aktier for 250 mio. kr. købt til en værdiansættelse, som er ca. dobbelt så høj som i sammenlignelige provinsbanker. De nye aktionærer har med andre ord været villige til groft sagt at ofre 125 mio. kr. for at sikre, at den siddende ledelse beholder magten.

For det andet har de to ejerfonde skønsmæssigt investeret op mod 120 mio. kr. ekstra i nye aktier, med halvdelen til hver (som altså kun er ca. halvdelen værd). Og de har måttet låne pengene i Jyske Bank, fordi de ikke har en krone i kassen. Fondenes finansielle robusthed er altså særdeles skrøbelig, og Jyske Bank beregner sig antageligt en ekstra stor risikopræmie, med en rente på 6-10 procent på grund af høj kreditrisiko.

Fondene er altså helt afhængige af, at DAF betaler årlige aktieudbytter til fondene, for at de kan honorere rentebetalinger til Jyske Bank. En udvej vil selvfølgelig også være, at Jyske Bank overtager Danske Andelskassers Bank til samme tilbudspris, som Spar Nord gav, da situationen antageligt i længden vil være uholdbar for de gældsatte ejerfonde. Fondenes aktiekøb betyder med andre ord, at aktieplaceringen antageligt er en foreløbig foranstaltning, hvorved det langsigtede ejerskab ikke på plads.

Det passer godt sammen med, at ejerfondenes bestyrelser har givet DAB’s ledelse hånd- og halsret over deres aktieposter, svarende til en samlet ejerandel på 42 procent. I en børsmeddelelse fra DAB hedder det, at aktionæ-rer med 42 procent af aktiekapitalen har givet bestyrelsen en ret til at placere deres aktier efter lock up-perioden. Bankens bestyrelse har nu tid til selv at finde en langsigtet løsning på bankens ejerskab, hvor Jyske Bank altså nu ser mere oplagt ud end Spar Nord.

MULIGE BESPARELSER

Ledelsen for DAB har tidligere meddelt, at den undersø-ger andre muligheder end Spar Nord, men den har også oplyst, at den ser et ”stand-alone-scenarie” mere attraktiv end Spar Nords tilbud. Faktum er, at Spar Nords tilbud var ekstremt attraktivt for aktionærerne. Men at der naturligvis ville blive gennemført omkostningsbesparelser i forhold af filialsammenlægninger og afvikling af en stribe stabsfunktioner, herunder nedlægning af DAB’s direktion og bestyrelse.

Billedet vil langt hen ad vejen være det samme med en sammenlægning med Jyske Bank. Men som det fremgår af disse landkort over filialernes beliggenhed for henholdsvis Spar Nord, DAB og Jyske Bank, er der større sammenfald mellem filialer i DAB og Spar Nord , end der er mellem Jyske Bank og DAB.

Selvom Lasse Nyby officielt har givet op, er det ikke sikkert, det er realiteten. De seneste ugers lynmanøvre fra bestyrelsen i DAB kan meget vel give anledning til overvejelser hos både Spar Nord og Finanstilsynet. Hvordan kan det lade sig gøre, at de to ejerfonde fik mulighed for at købe nye aktier, samtidig med, at banken udmeldte en opjustering? Var det tale om et aktiekøb baseret på insiderviden, ikke mindst fordi der er overlap mellem DAB’s ledelse og ejerfondenes bestyrelser? Spørgsmålet er også, om DAB’s ledelse kan afvise Spar Nord, før Spar Nord er kommet med det endelige købstilbud, og om DAB’s ledelse således har afvist et eventuelt købstilbud på et usagligt grundlag.

Og endelig: Ligger det inden for fondenes fundatser at købe aktier til markante overpriser og med en eventuel beskyttelse af fondene mod uhensigtsmæssige ledelsesbeslutninger?

Faktum er nemlig, at hele opkøbshistorien omkring Danske Andelskassers Bank indtil forleden har givet bankens aktier et kolossalt løft. Økonomisk Ugebrev har på grundlag af bankens udmeldte forventninger til overskuddet i 2019 (som er optimistiske) beregnet, at med en værdiansættelse som normen for andre provinsbanker på en price/earning på ca. 8, skal DAB værdiansættes til ca. 800 mio. kr. Det svarer til en aktiekurs på 4,5 kr. Det skal sammenholdes med, at aktiekapitalen blev udvidet til en kurs på 8,3 kr. Allerede fredag havde de nye aktionærer altså lidt et kurstab på over 100 mio. kr. for at forhindre opkø-bet fra Spar Nord.

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank