Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Kaos på marked for ejerskifteforsikringer: Ny model skydes ned

Carsten Vitoft

onsdag 30. august 2023 kl. 17:35

Kaos på marked for ejerskifteforsikringer: Ny model skydes ned

Utilfredse forsikringskunder og en stribe konkurser har fået brancheforeningen Forsikring & Pension til at udfor­me sit eget forslag til en ny lov for ejerskifteforsikringer, som skal skabe et nyt marked. Men forslaget er politisk tonedøvt og vil blot gøre ondt værre på det betændte ejerskiftemarked, lyder kritikken.

Et nyt forslag til en ændret mar­kedsmodel for ejerskiftefor­sikringer skal give færre skuffede forsikringskunder, flere trygge husejere ved bolighandel og øget priskonkurrence.

Sådan lyder overskriften i et forslag fra brancheforenin­gen Forsikring & Pension (F&P). Men nu advarer flere bran­cheeksperter om, at forslaget vil få den stik modsatte effekt.

Forklaringen er, at F&P ønsker en dårligere forsikrings­dækning for kunderne på ejerskifteforsikringerne – eller hvad F&P kalder en basisdækning – så kunderne må tilkø­be ekstra dækning.

Stigende modstand

Sådan en model vil blot skabe flere tvister og utilfredse boligejere, lyder kritikken fra flere mindre brancheaktører. Også Forbrugerrådet ser knaster i det fremlagte forslag.

”Jeg kan ikke forestille mig, at forslaget fra F&P bliver godkendt, som det ser ud lige nu. Eksempelvis er det et skrabet produkt, hvor boligejernes dækning bliver ringe­re, og så lægges der også op til, at man først bliver dækket ved væsentligt større skader, end det kendes i dag. Det vil vi gerne have ændret,” siger Jakob Steenstrup, seniorjurist i Forbrugerrådet TÆNK.

I branchen ønsker man ikke at stå åbent frem med kritik­ken, mens F&P’s forslag behandles i justits- og erhvervsmini­sterierne. Men der arbejdes allerede nu på de indre linjer imod forlaget. Og flere erhvervsordførere på Christiansborg er også begyndt at samle sig i en modstand, erfarer Ugebrevet.

F&P siger, at der har været undersøgt flere modeller, så her står man fortsat bag forslaget:

”Vi har overvejet alle muligheder. Også adskillelse af dækninger og flere forsikringsløsninger. Men forslaget er vores bedste bud på noget, som efter vores vurdering har potentialet til at løse flest udfordringer uden at introducere endnu flere problemer. Småtilpasninger, som ikke tager fat om problemets rod og købers forståelse af skadebegrebet og en mere skarp beskrivelse af dækning og ikke-dækning, har været forsøgt tidligere. Det har ikke markant ændret ret meget på forbrugernes opfattelse og forståelse af forsik­ringsdækningen,” siger underdirektør Pia Holm Steffensen.

Ifølge F&P er det altså kundernes opfattelse af ejerskifte­forsikringen, den er gal med – ikke selve produktet eller den måde, markedet fungerer på. Men den opfattelse er der også kritik af blandt mindre brancheaktører. De mener, at F&P’s forslag er skrevet, så de store i branchen igen vil tage ejerskif­teforsikringerne på hylderne, og det vil de angiveligt kun, hvis produktet skaber færre problemer og højere indtjening.

Baggrunden for initiativet er mange tvister mellem kun­der og forsikringsselskaber, så store forsikringsselskaber, f.eks. Tryg, helt har forladt markedet for ejerskifteforsikrin­ger. Det har skabt plads til flere små (og nogle gange tvivl­somme) forsikringsudbydere som Husejernes Forsikring, Qudos Insurance samt Frida og Domus Forsikring.

Flere af dem er gået konkurs, hvilket har udløst politiske redningsaktioner og en række nye love. Det er også en af årsagerne til, at branchen nu vil have loven skrevet om. En lavere forsikringsdækning, end vi kender i dag, vil dog ikke skabe færre tvister, men flere, vurderer flere aktører.

I dag sælges en ejerskifteforsikring til køber af en ejen­dom, men den dækker reelt sælgers mangelansvar. Sæl­ger er fri for sit tiårige mangelansvar, hvis der udarbejdes en tilstandsrapport og et tilbud på en ejerskifteforsikring. Betalingen deles mellem køber og sælger, der sjovt nok næsten altid vælger den billigste løsning.

To forsikringer i stedet for en

En anden løsning kunne være at dele ejerskifteforsikrin­gen op i to, så sælger skal tegne en forsikring, der dækker mangelsansvaret. Dette medfører, at tilstandsrapporten bliver sælgers, og eventuelle mangler og tvister skal tages med sælgers mangelansvarsforsikring.

Det vil f.eks. medføre, at en sælger næppe vil prøve at skjule fugtpletter i kælderen med en gang maling. En eventuel tvist ryger retur, når det bliver opdaget.

Køber skal så samtidig kunne tegne en normal tingsfor­sikring. Den dækker skjulte fejl ved huset, som tilstands­rapporten har overset, og som sælger ikke er vidende om eller har ansvar for.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank