Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Kapitalfonde døjer med røde tal i vindindustrien

Carsten Steno

torsdag 22. september 2022 kl. 9:00

Kapitalfonde døjer med røde tal i vindindustrien

Europa står på randen af en energikrise, hvor grøn energi ses som en af de vigtige løsninger. Men vindmølleindustrien er fortsat i krise med ekstremt presset indtjening i kølvandet på hård priskonkurrence. Det har også ramt flere kapitalfonde, og på den korte bane er der ikke udsigt til bedre tider, skriver fagredaktør Carsten Steno.

I årevis er vindindustrien spået tårnhøje vækstrater og god indtjening i kraft af den grønne omstilling, som nu speedes yderligere op på grund af energikrisen. 

Derfor har kapitalfonde også været tiltrukket af branchen. Men realiteten er, at vindindustrien har vist sig yderst vanskelig at navigere i for kapitalfondene, der i vidt omfang døjer med underleverandører i branchen, som præsterer røde tal og manglende vækst. 

Dårligere bundlinjer

Eksemplerne er mange.

Den norsk/svenske kapitalfond Verdane kæmper med to danske underleverandører, Jupiter Bach i Køge, der producerer naceller, og Polytech i Bramming. Polytech, der leverer komponenter til vindmøllevinger, har netop afskediget 400 medarbejdere på grund af ordrenedgang.. 

Den store skandinaviske kapitalfond Nordic Capital har i snart ti år kæmpet med at få Ålborg-virksomheden Bladt, der laver vindmøllefundamenter i stål, til at give overskud. I 2021 kom selskabet ud med et minus på 47 mio. kr. Virksomheden har droppet en stor del af sin traditionelle offshore-forretning for alene at satse på havvind. Men det har kostet dyrt i afskrivninger. 

Det har længe forlydt, at Nordic Capital ville forsøge at børsnotere Bladt, men som markedet ser ud nu, er timingen dårlig.

Axcel kæmper med virksomheden Nissens Cooling i Horsens, der leverer kølesystemer til vindmøllesektoren. Selskabet er kommet ud af 2021 med et minus på 42 mio. kr. Heller ikke her forudser virksomheden en bedring inden for en overskuelig tidshorisont. 

Axcel har tidligere brændt sig på underleverandøren Mita Teknik i Rødkærsbro, der producerer styresystemer til vindmøller. Mita Teknik måtte i 2019 afhændes med betydelige tab til den oprindelige stifter-familie, der siden har solgt den videre til den amerikanske virksomhed Emerson.

A.P. Møller Holding, som formelt ikke er en kapitalfond, men opererer kapitalfondslignende, købte i 2019 K.K. Wind i Ikast for et milliardbeløb.  KK leverede et plus i 2021 på 154 mio.kr. – en nedgang i forhold til 2020 på 25 mio. kr. Ledelsen skriver i årsberetningen, at indtjeningen er under pres som følge af meget usikre markedsvilkår.

En anden kapitalfond, CataCap, har i år købt to underleverandører til vindmølleindustrien, Nordmark i Sæby (rotorhuse og aksler) og Data Group i Aarhus (gummi-materialer til vindindustrien). Regnskaberne for 2021 ser pæne ud, mens markederne på kort sigt er lidt mere brogede. 

Vilhelm Hahn-Petersen, partner i CataCap, siger til Økonomisk Ugebrev, at fonden har købt sig ind på en langsigtet trend, hvor vækstpotentialet er stort:

”Der er både gode og dårlige eksempler, når man kigger på kapitalfondes engagement i vindindustrien. Erfaringerne har vist, at man i vindbranchen skal købe virksomheder med produkter, der har høj værdi for branchen, og ikke som umiddelbart kan kopieres. Det lever de virksomheder, som vi har købt, op til. De vanskeligheder på markedet, vi oplever for tiden, er midlertidige. Og vi har en årrække til at udvikle virksomhederne, inden vi skal sælge dem igen.”  

Lange udsigter til forbedring

Stigende konkurrence, stigende råvarepriser og transportudgifter og en global pandemi er ifølge Jan Hylleberg, viceadm. direktør i brancheforeningen Green Power Denmark, blandt årsagerne til, at mange underleverandører i vindindustrien for tiden har det svært. 

Og ifølge Jan Hylleberg der ikke udsigt til bedring på den korte bane. ”Der er ikke truffet så mange beslutninger om bygning af nye vindmølleparker i årene 2017,18 og 19, og det mærker branchen nu. Samtidig betyder stigende råvarepriser og transportomkostninger, at indtjeningen er under stærkt pres. Øget konkurrence fra Kina, hvor en stor del af vindindustrien er statsstøttet, er en anden årsag.” 

Han venter tidligst, at forholdene bedrer sig ved udgangen af 2023. EU’s planer om prislofter på energi øger blot usikkerheden om fremtiden. I den situation vil den konsolidering i branchen, som længe har været i gang, forsætte, måske med større hastighed.

Carsten Steno

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank