Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Kapitalfonde har revolutioneret dansk erhvervsliv

Carsten Steno

onsdag 25. september 2024 kl. 17:25

Kapitalfonde har revolutioneret dansk erhvervsliv

Kapitalfondenes måde at drive virksomhed på har spredt sig til store dele af det øvrige erhvervsliv. Dels fordi deres andel af virksomhedshandlerne er steget dramatisk, dels fordi deres tilstedeværelse i markedet har øget bevidstheden om, hvad virksomheder er værd, og hvordan man øger deres værditilvækst. Fondene har også påvirket bestyrelsesarbejdet, skriver fagredaktør Carsten Steno.

I løbet af de sidste 25 år har kapitalfondenes indtog i Danmark forvandlet dansk erhvervsliv og den måde, der drives virksomhed på, dramatisk.

Hvor en virksomhedsejer før årtusindskiftet kun kunne sælge sin virksomhed til en konkurrent, lade den gå arv i familien, sælge til en betroet medarbejder eller lade den børsnotere, er kapitalfonde kommet ind som en femte og meget benyttet mulighed.

Økonomisk Ugebrev har talt med eksperter og aktører i kapitalfondsverdenen, der følger udviklingen. Og de peger alle på række forhold i dansk erhvervsliv, som kapitalfondenes indtog har påvirket.

  • Tilstedeværelsen af kapitalfondene har øget omfanget af virksomhedshandler betydeligt.
  • Deres tilstedeværelse i markedet har skabt øget transparens om, hvad virksomheder er værd.
  • Kapitalfondene har gjort det naturligt for virksomheder i langt højere grad end før at arbejde bevidst på at øge værdien. Også virksomheder, der ikke er ejet af kapitalfonde, arbejder i vid udstrækning, som om de var det.
  • Bankerne har taget kapitalfondene til sig og gjort det lettere at belåne virksomheder og skabe en bedre kapitalstruktur.
  • Kapitalfondene har bidraget til at få den store opsparing i danske pensionskasser i cirkulation i danske virksomheder.
  • Kapitalfondene har bidraget til en demokratisering af ejerskabet i danske virksomheder, fordi de har faciliteret lønmodtager-ejede pensionskassers medejerskab af mange virksomheder i Danmark.
  • Fondene har ydermere bidraget til at professionalisere bestyrelsesarbejdet i Danmark.
Kapitalfonde spiller en større rolle

Først transaktionsomfanget og den øgede transparens om virksomheders værdi: Ifølge Robert Spliid, ekstern lektor ved CBS og forfatter til en bog om kapitalfonde, er omfanget af virksomhedshandler steget dramatisk i de sidste 25 år, fordi kapitalfonde er kommet til.

Ifølge en opgørelse, som mæglervirksomheden Dema Partners har udarbejdet for ØU, steg omfanget af større virksomhedshandler i Danmark fra 125 i 2004 til 575 i 2023. Samtidig er andelen af handler, hvor en kapitalfond var involveret, steget fra 32 i 2004 til 221 i 2023 – omregnet til procentandel er stigningen fra 25 pct. til knap 40 pct.

”Udviklingen dækker over, at der herhjemme var meget få private equity aktører i M&A markedet tilbage i midt-1980’erne – til der i dag er rigtig mange, både danske og udenlandske spillere, som deltager i stadig flere transaktioner. Samtidig er fokus gået fra køb/salg af traditionelle produktionsvirksomheder til at dække næsten alle sektorer. Desuden er der de seneste ti år opstået et del-marked, hvor stadig flere M&A handler sker mellem PE aktører, hvor større fonde køber sig ind i casen, som de mindre fonde har etableret,” siger Frederik Aakard, partner i Dema Partners.

I samme forbindelse er M&A-industrien med mæglere og advokater vokset tilsvarende. En væsentlig faktor bag det øgede transaktionsomfang er, at virksomhederne i kraft af det M&A-økosystem, som de mange kapitalfondshandler har skabt grundlaget for, nu let kan gå ud og få en pris på en aktivitet, som ikke hører under virksomhedens kerneområde.

I gamle dage ville en sådan aktivitet ofte blive nedlagt. Nu sælges den i høj grad til kapitalfonde, hvor den udskilles fra modervirksomheden og drives med ny kapital og en motiveret ledelse, som selv har hånden på kogepladen.

Et andet medvirkende forhold er selve synet på ejerskabet, som har ændret sig i de sidste 25 år.

”I dag er en virksomhed ikke i samme grad som førhen ”noget der skal gives videre til næste generation”. En virksomhed er noget, man har til låns. Den skal bygges op og før eller senere sælges til ejere, der kan tage den til det næste stadie”, siger Christian Møller, managing partner i kapitalfonden Blue.

Virksomhedskulturen er ændret

Den øgede fokus på værdiskabelse, som kapitalfondene har medvirket til, hænger i høj grad sammen med kapitalfondsmodellen, hvor formålet med ejerskabet er at udvikle virksomheder og sælge dem med fortjeneste.

”Kapitalfondene har sat turbo på mange virksomheder. Det kan sammenlignes med at træne op til de olympiske lege. Vi gør det, som alle ejere har mulighed for at gøre. Vi gør det bare hurtigere”, siger Erik Balleby, partner i kapitalfonden Capidea.

Rober Spliid supplerer:

”Den måde, kapitalfonde arbejder på i dag, er nu bredt ud til alle virksomheder. De har fuldstændig ændret virksomhedskulturen. Virksomhederne er blevet mere opmærksomme på, hvordan de har investeret deres penge. Der kommer hele tiden værdier på. I dag har er det helt naturligt, at en virksomhed skal drives, så den så vidt muligt altid er salgsmoden”.

Thomas Folmann, bestyrelsesformand i 12 kapitalfondsejede virksomheder, er enig:

”Perspektivet om exit indgår i dag i værdiskabelsen i mange virksomheder – også dem, der ikke er ejet af en kapitalfond. Yderligere kommer kapitalfondene med nye penge. Risikovilligheden øges, og det har en effekt på virksomheden, der måske før var begrænset af ejerens økonomiske formåen og lyst til at tage chancer.

Bankerne har taget kapitalfondene til sig

På finansieringssiden er effekten af kapitalfondenes tilstedeværelse også tydelig.

”Bankerne har taget kapitalfondene til sig. For bankerne er det mindre risikofyldt at belåne en virksomhed, der er ejet af en kapitalfond. For de ved, at der bliver reageret, hvis noget går skævt, siger Robert Spliid.

Thomas Folmann supplerer:

”Det er lettere at opnå en højere bankfinansiering, hvis du har en kapitalfond inde over. Banken vil læne sig op ad, at kapitalfonde har lavet en betragtelig due-diligence, inden de gik ind.”

Kapitalfondene har også vist sig som et effektivt redskab til at sætte den store opsparing i danske pensionskasser i spil i danske virksomheder. Den samlede opsparing i danske pensionskasser nærmer sig de 4.500 mia. kr. Heraf er 272 mia. kr. investeret i kapitalfonde. 14 pct. af dette beløb eller knap 40 mia. er investeret i danske kapitalfonde, viser en opgørelse fra Forsikring & Pension ”Tilbage i 80’erne investerede pensionskasser direkte i danske virksomheder. Men det var besværligt for pensionskassernes bestyrelser at tage stilling til alle mulige forhold i de enkelte virksomheder. Der skulle søges accept hver gang, der skulle foretages en større disposition. Ved i stedet at investere i kapitalfonde fik pensionskasserne armslængde til virksomhederne, ligesom de løbende fik værdiansat deres investeringer. På den måde har kapitalfondene i høj grad bidraget til, at danskernes pensionsformuer er kommet i spil i virksomhederne,” siger Lars Blavnsfeldt, i mange år managing partner i kapitalfonden Industriudvikling (i dag Dansk Ejerkapital).

Ejerskabet er demokratiseret

Erik Balleby, fhv. managing partner i Capidea, peger på et andet perspektiv.

”I kraft af vores ejerskab og vores investorer i pensionskasse-sektoren har vi faktisk været med til at demokratisere ejerskabet til store dele af dansk erhvervsliv. Den effekt skal man ikke undervurdere”, siger han. Balleby peger på, at kapitalfondene i kraft deres forretningsmodel har givet direktører og ledende medarbejdere mulighed for medejerskab af de virksomheder, de driver på en helt anderledes kontant måde end før i tiden.

Ino Demsits, adm. direktør i AKF, der er investor i en række danske kapitalfonde, bekræfter dette: ”Vi har kun positive erfaringer med danske kapitalfonde. Deres primære formål er at udvikle virksomheder og skabe vækst ved at løfte dem til et højere niveau. De tilfører ikke kun kapital, men også ny dynamik, som gør det muligt for virksomheder at vokse, både nationalt og internationalt.”

Videre siger han: ”Kapitalfondene har flere gange styrket virksomheder, der ellers ville have haft svært ved at overleve, og samtidig skabt nye arbejdspladser, og det er netop denne evne til at skabe reel værdi gennem vækst og jobskabelse, der gør dem så vigtige.”

Professionaliseringen slår også igennem i det bestyrelsesarbejde, der foregår i de kapitalfondsejede virksomheder, mener Thomas Folmann.

Økonomisk Ugebrevs fagredaktør Carsten Steno har talt med en række aktører i og uden for kapitalfondsmiljøet om, hvordan kapitalfonde har påvirket dansk erhvervsliv gennem de sidste tyve år. Denne artikel er den første i en serie, hvor ØU fokuserer på fondenes adfærd, resultater og arbejdsmetoder i perioden.

Carsten Steno

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank