Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Klima rating 2024: alle store oplyser nu om klimaaftryk

Claus Strue Frederiksen

onsdag 27. marts 2024 kl. 17:55

Klima rating 2024: alle store oplyser nu om klimaaftryk

Økonomisk Ugebrevs kortlægning viser, at 12 ud af 12 danske storbanker og forsikringsselskaber nu rapporterer om klimaaftrykket for investeringer og udlån. Tryg skiller sig ud ved at være det eneste selskab, der ikke oplyser om det absolutte klimaaftryk fra selskabets investeringsportefølje. Selskabet oplyser dog om andre relevante klimadata. Redaktør Claus Strue Frederiksen har kulegravet selskabernes klimarapporter.

Af de tolv største finansvirksomheder er det kun Tryg, som falder lidt igennem på klimarapportering. Forsikringsselskabet rapporterer klimaaftryk for investeringsporteføljen, men kun i relative og ikke absolutte termer, som de øvrige gør. Ifølge Camilla Nielsen, head of sustainability & ESG i Tryg, har forsikringsgiganten dog planer om at rapportere om det samlede absolutte klimaaftryk allerede næste år, Ifølge Trygs seneste årsrapport er forsikringsgigantens samlede klimaaftryk i 2023 på knap 5000 tons drivhusgas (GHG). Til sammenligning ender GHG-aftrykket for Alm. Brand i 2023 på 62.000 tons, altså mere end tolv gange så meget. Den enorme forskel i GHG-aftryk skyldtes dog ikke, at Trygs forretningspraksis er langt grønnere end konkurrentens.

Årsagen skal derimod findes i de to forsikringsselskabers forskellige måder at rapportere om deres klimaaftryk på. Hvor Alm. Brand inkluderer GHG-aftrykket for investeringer, der udgør over 95 pct. af forsikringskoncernens samlede klimaaftryk, optræder klimaaftrykket for investeringer ikke i absolutte termer i Trygs opgørelse.

Ifølge den bredt anerkendte rapporteringsstandard, udgivet af The Partnership for Carbon Accounting Financials (PCAF) skal finansielle institutioner, herunder banker og forsikringsselskaber, rapportere om GHG-aftrykket fra investeringer og udlån i absolutte termer: ”As a minimum, financial institutions shall measure the absolute GHG emissions resulting from loans and investments (scope 3 category 15 emissions) in the reporting year.”

Videre hedder det: ”The public disclosure of absolute financed emissions is crucial for external stakeholders and financial institutions using the methodology to have an analogous view of the climate impact of financial institutions. To this end, financial institutions shall disclose absolute financed emissions.”

Økonomisk Ugebrev har spurgt Tryg, hvorfor forsikringsgiganten ikke rapporterer på GHG-aftrykket for investeringsporteføljen i absolutte termer.

Camilla Nielsen oplyser, at Tryg har planer om at rapportere om det absolutte aftryk for investeringer i næste års rapport: ”Tryg har igangsat arbejdet med at kortlægge og forstå det samlede klimaaftryk, herunder fra investeringer. Vi forventer at kunne rapportere på samlede Scope 3-udledninger i årsrapporten for 2024.”

Camilla Nielsen understreger, at Tryg rapporterer om investeringsaftrykket i relative termer, det vil sige CO2-aftryk pr. investeret mio. kr., hvilket giver en målestok for GHG-aftrykket af porteføljen.

Niels Arne Dam, cheføkonom og analysedirektør i Finans Danmark, konstaterer med tilfredshed, at alle større danske banker rapporterer på klimaaftrykket for både investeringer og udlån:

”Finanssektoren arbejder intensivt med at kunne rapportere på, hvordan klima påvirkes af de aktiviteter, som sektoren er med til at finansiere. Det arbejde satte vi i gang i fællesskab i 2020, og vi mener, at der er gjort store fremskridt. Vi kan da også konstatere, at alle større pengeinstitutter rapporterer nu. Det er i fuld overensstemmelse med hensigten med og anbefalingerne i Finans Danmarks CO2-model.”

Niels Arne Dam understreger, at arbejdet med at måle klimaaftrykket for udlån og investeringer afhænger af de data, som de finansielle selskaber får fra de virksomheder, som de investerer i eller låner penge:

“De største virksomheder måler og offentliggør data i årsrapporter om deres samlede udledning af drivhusgasser omregnet til såkaldte CO2-ækvivalenter. Men for mange af de små og mellemstore erhvervskunder, som i antal udgør langt de fleste virksomheder i Danmark, mangler pengeinstitutterne fortsat oplysninger om deres udledning.”

Bruger generelle branchedata

Hvis virksomhederne ikke rapporterer om deres klimaaftryk, kan banker og andre finansielle institutioner ifølge Niels Arne Dam bruge generelle branchedata om eksempelvis energiforbrug til at estimere virksomhedernes aftryk: ”Det er i dag den eneste reelle mulighed for en lang række penge- og realkreditinstitutter, men det introducerer naturligt en større usikkerhed i tallene, som bl.a. skal holdes op imod de greenwashing-risici, som sektoren hele tiden skal balancere.”

Eva Falck Ørndrup, ESG-chef i Sparekassen Danmark, kan godt genkende udfordringen med at skaffe specifik klimadata fra porteføljevirksomhederne. Sparekassen Danmark har siden rapporteringsåret 2021 offentliggjort GHG-aftrykket for investeringer og begyndte sidste år også at rapportere på aftrykket fra udlån.

Ifølge Eva Falck Ørndrup er data dog stadig meget usikre: ”Data på udlån og investeringer er fortsat baseret på en række gennemsnitsberegninger, hvilket er udmærket til at forstå og se retningen på emissioner fra udlån og investering. Vi må dog acceptere, at datakvaliteten er i udvikling – så det billede, vi ser på nu, er blot en skitse til et foreløbigt maleri.”

ØU: Hvorfor begyndte I at rapportere på CO2-aftrykket for investerings- og udlånsporteføljen?

”Sparekassen Danmark vil være en finansiel medspiller, der bidrager til en bæredygtig omstilling, hvilket både forudsætter dataomstilling og forretningsindsigt. Forum for Bæredygtig Finans har sat en standard for vores arbejde, som er vigtig i synliggørelsen af vores kunders investeringer og udlån. Informationerne er derfor en forudsætning for vores indsigt i, hvad vi finansierer, og i vores kunders investeringsvalg. Uden disse informationer vil det være vanskeligt at opstille mål og have ambitioner for vores forretning,” siger Eva Falck Ørndrup.

Jyske Bank var en smule tidligere ude end Sparekassen Danmark og offentliggjorde deres første estimat af bankens investerings- og udlånsaftryk i en separat impact-analyse i 2020. Og siden 2021 har aftryksdata for finansierede emissioner været del af bankens CO2-regnskab og omfattet af revisors verifikation, i lighed med øvrige ESG-hoved- og nøgletal. For 2023 er oplysningerne fuldt integreret i Jyske Banks årsrapport.

Et indsatsområde

Ifølge Trine Lysholt Nørgaard, afdelingsdirektør i Jyske Bank, er de nuværende udledningsdata dog stadig forbundet med en vis usikkerhed.

”For 2023 er finansieret CO2-udledning for godt halvdelen af forretningsomfanget estimeret på baggrund af emissionsfaktorer fra Danmarks Statistik. Estimaterne er således forbundet med usikkerhed, og dataindsamling er og vil også fremadrettet være et indsatsområde,” siger Trine Lysholt Nørgaard.

Hun tilføjer, at Jyske Bank bevidst har valgt ikke at lade udfordringerne med datakvalitet stå i vejen for at samle erfaring og kvantificere bankens impact: ”Vi får ny viden undervejs, og estimaterne vil naturligt ændre sig i takt med, at metoder og data forbedres. Vi ønsker gennemsigtighed og troværdighed omkring vores arbejde og fremdrift.”

Se en længere udgave af nærværende artikel her. Det samlede resultat af Økonomisk Ugebrevs Klima Rating for banker og forsikring udkommer den 10. april.

Claus Strue Frederiksen

Bank og forsikring - oversigt over rapporteret GHG

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Business Analyst
Region Sjælland
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Nyt job
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Nyt job
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Nyt job
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Nyt job
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank