Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Klima Rating for Finans 2024: Danske Banks roste klimaplan nedbringer ikke fossil-investeringer

Claus Strue Frederiksen

torsdag 18. april 2024 kl. 11:25

Danske Bank køber egne aktier for 5,5 mia. kr.

Danske Banks klimaplan er blevet rost af både ngo’er og professorer. Planen nedbringer dog ikke investeringsvolumen i fossile selskaber, men vil i højere grad omdirigere kapital fra et fossilt selskab til et andet. Planen indskrænker bankens investeringsunivers, men Danske Bank afviser, at det koster på afkastet.

Danske Bank meldte for nylig ud, at banken skærper kravene til investeringer i fossile selskaber for kapitalforvaltningen i Asset Management og Danica Pension. Banken vil fremover kun investere i fossile selskaber med en realistisk plan for at afvikle brugen af fossile brændsler. De skærpede krav vurderes at indskrænke investeringsuniverset fra 1900 fossile selskaber til blot 170 fossile selskaber.

Udmeldingen hilses velkommen af ngo’er og forskere – eksempelvis har Tim Whyte, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke, kaldt den for en fantastisk nyhed, mens Andreas Rasche, professor ved CBS, udpeger Danske Bank som værende en af de mest klimaambitiøse storbanker i verden.

Begrænser indtjeningsmuligheder

Danske Banks udmelding om de skærpede krav til fossile investeringer kommer lidt over et år efter, at banken i en 2023-klimaplan bekendtgjorde, at den ikke længere vil tilbyde nye lån eller refinansiering til fossile selskaber, der ekspanderer deres fossile forretning.

Som tidligere beskrevet i Økonomisk Ugebrev fik den nye udlånspolitik Financial Times til at udråbe Danske Bank som klimafrontløber. Samu Slotte, chef for bæredygtig finansiering i Danske Bank, udtalte i den forbindelse til Financial Times, at Danske Banks 2023-klimaplan vil begrænse bankens indtjeningsmuligheder. Økonomisk Ugebrev har spurgt Danske Bank, om banken har beregnet den pågældende klimaplans forventede økonomiske omkostninger.

”Beslutningen om at stoppe for udlån til olie- og gasefterforskning og produktionsselskaber, som vil ekspandere på olie- og gasprojekter, har selvfølgelig betydet et kortvarigt muligt tab af indkomst. Men vi mener ikke, at vores Climate Action Plan vil betyde tab af indtjening i det lange løb,” oplyser Danske Bank.

Danske Bank ønsker ikke at oplyse, hvorvidt banken har beregnet de forventede omkostninger af 2023-klimaplanen.

Ifølge en række kritiske artikler, bragt i gravemediet Danwatch, vil 2023-klimaplanen formentlig ikke have store negative konsekvenser for forretningen – særligt i forhold til finansielle services er planen fyldt med huller og undtagelser, lyder kritikken fra både forskere og investorer.

Økonomisk Ugebrev har bedt Danske Bank forklare, hvorfor banken fortsat assisterer selskaber som eksempelvis Odfjell Drilling, når banken ellers hævder, at fossil ekspansion udgør en rød linje. Danske Bank påpeger overfor Økonomisk Ugebrev, at banken foreløbig fokuserer på de fossile selskaber, der har licens til at udvide produktionen, hvilket ikke omfatter Odfjell Drilling:

”Vi har taget et første og stort skridt i den finansielle sektor ved at stoppe for finansieringen af olie- og gas-efterforskning og produktionsselskaber, der beslutter og har licens til at udvide olie- og gasproduktion. Med det første skridt kan vi gøre den største forskel, men vi kommer til at se på vores tilgang til resten af forretningskæden fremadrettet. Vi har sat ambitiøse klimamål for 2030, og vi er godt på vej til at kunne leve op til dem,” oplyser Danske Bank.

Omdirigerer kapital

Økonomisk Ugebrev har også spurgt Danske Bank, hvorvidt de skærpede krav til investeringer i fossile selskaber indebærer, at banken vil reducere investeringsvolumen i fossile selskaber, der for nuværende udgør omkring 3 pct. af bankens samlede investeringer.

”Nej, ikke nødvendigvis. Vi vil omdirigere vores kapital til de selskaber, som har troværdige omstillingsplaner,” oplyser Danske Bank.

I praksis synes det at betyde, at Danske Bank frasælger poster i nogle fossile selskaber for så at investere pengene i andre fossile selskaber. Hvilke specifikke fossile selskaber, der lever op til Danske Banks skærperede klimakrav, fremgår ikke af oplysningsmaterialet. Fremtidige beholdningslister vil forhåbentlig løfte sløret for det.

Endelig har vi spurgt Danske Bank, hvorvidt banken forventer, at de nye skærpede investeringskrav vil få negative økonomiske afkastkonsekvenser for Danske Bank eller dens kunder. Det afviser banken.

Læs en længere version af denne artikel her.

Claus Strue Frederiksen

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank