Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Konkurrencerådet: Skjult kursskæring skal frem i lyset

Carsten Vitoft

søndag 22. december 2019 kl. 17:02

Pensionsbranchens egenudviklede regler omkring oplysning af skjulte kursskæringer på danskernes pensionsopsparinger er ikke gode nok, lyder det fra Konkurrencerådets formand. Hvis branchen kan gemme omkostninger i afkastet, så de ikke er synlige for kunderne, kan man ikke sammenligne de officielle afkast, og det går det ud over konkurrencen, mener han.

Konkurrencerådets netop offentliggjorte konkurrencerapport om pensionsmarkedet går også ind i debatten om kursskæringer på pensioner. Kursskæringer fungerer som skjulte omkostninger for kunderne, og reglerne er ude af trit med udviklingen andre steder i finanssektoren. Og upræ-cise i forhold til andre lande. Derfor må pensionssektoren pålægges at oplyse alle disse omkostninger, lyder det fra Konkurrencerådets formand, professor Christian Schultz.

”Vores generelle holdning er, at alle omkostninger skal oplyses, så kunderne kan se, hvad der foregår. Det er det overordnede hensyn her. Jo mere åbenhed omkring omkostninger, jo bedre fungerer konkurrencen. Det er et problem, hvis kunderne ikke kender alle de omkostninger, de faktisk pålægges. Der må ikke være omkostninger, som ender med at se ud, som om pensionsselskabet blot har fået lidt lavere afkast,” siger formanden for Konkurrencerådet.

INDGREB NØDVENDIGT
Problemet med kursskæringer har været beskrevet i en artikelserie i Økonomisk Ugebrev over de seneste to år. Nu adresseres problemet for første gang af en offentlig myndighed i Konkurrencerådets nye rapport, hvor der blandt andet oplyses følgende:

”Pensionsselskaber, som indgår i større finansielle koncerner, kan generere en indtjening til koncernen ved at handle internt i koncernen til ikke-markedskonforme spreads. Hvis et pensionsselskab fx ønsker at købe et aktiv, som en koncernintern kapitalforvalter ejer, kan pensionsselskabet købe aktivet fra den koncerninterne kapitalforvalter til en højere pris, end det var muligt at opnå, hvis pensionsselskabet købte aktivet fra en anden ikke-koncernintern investor. Dermed genereres en indtjening til koncernen gennem en betaling fra opsparerne.”

Rapporten siger dog også, at problemet kun er delvist

løst efter kritikken her i Økonomisk Ugebrev, der førte til en temaundersøgelse fra Finanstilsynet. Undersøgelsen fandt en række eksempler på kursskæring, og det fik brancheorganisationen Forsikring & Pension (F&P) til at omskrive sin omkostningshenstilling.

En af de stærkeste kritikere af den skjulte kursskæring, professor Carsten Tanggaard fra Aarhus Universitet, glæ-der sig over, at Konkurrencerådet nu tager problemet op. ”F&P kan eller vil ikke gøre noget. De kan ikke en gang se problemet. Finanstilsynet finder, at den finansielle lovgivning er overholdt. Så det er måske en konkurrencevinkel, der skal til. F&P trænerer jo bare sagen. Men det er ret klart, at der også er et konkurrenceproblem. De mange ideer om mere konkurrence på pension falder jo helt til jorden, når kunderne ikke foretager informerede valg, fordi pensionsselskaberne manipulerer omkostningerne og oplyser mangelfuldt om dem. Det problem, som ingen rigtigt begriber, er, at den eneste forskel på to kapitalforvalteres præstationer er deres omkostninger,” siger Carsten Tanggaard.

ÆNDRET FORMEL
Den nye rapport, der blev fremlagt forrige fredag, slår fast med syvtommerssøm, at den danske brancheorganisation F&P er helt ude at trit med den virkelighed, der eksisterer andre steder, når det kommer til kursskæring. I rapporten hedder det: ”De spread-omkostninger, som opstår ved almindelig handel, og som ikke generer en indtjening til pensionsselskabet eller pensionsselskabets koncern, skal dog (efter de gældende regler, red.) fortsat ikke medregnes. Dette står i kontrast til, hvordan investeringsomkostningerne skal opgøres i danske investeringsforeninger samt i fx britiske og hollandske pensionsselskaber,” lyder det.

Det beskrives også, hvordan der i januar 2018 trådte en aftale i kraft mellem bl.a. Finans Danmark, Finanstilsynet og Erhvervsministeriet, hvorefter indirekte handelsomkostninger blev tilføjet ÅOP-formlen for danske investeringsforeninger, så investorerne også kan se de ekstra, og nu synlige, gebyrer på deres opgørelse.

F&P går derfor stadig enegang på området med begrundelsen, at disse omkostninger er meget svære at opgøre i praksis. Rapporten anviser dog præcis, hvordan pensionsbranchen kan opgøre disse omkostninger.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Nyt job
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Underviser i international Økonomi til Baltorp Business Gymnasium
Region Hovedstaden
Nyt job
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Nyt job
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Nyt job
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Nyt job
Dygtige økonomer søges til De Økonomiske Råds sekretariat
Region Midt
Økonomi/administration
Region Midt
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Økonomipartner til Arktisk Kommando med tjenestested i Brabrand
Region Midt
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank