Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Kontormarkedet er corona-ramt, men optimisme om fremtiden

Sten Thorup Kristensen

tirsdag 08. december 2020 kl. 14:42

Tema om Top 40 Ejendomsselskaber 2020: Hvis hjemmearbejde forbliver en norm, vil det give virksomhederne mulighed for at opsige en del af deres nuværende kontorlokaler. Men i modsat retning trækker, at virksomhederne også har lært, at der skal være større afstand mellem medarbejderne – også under møder. Storrumskontorernes æra synes at være forbi i denne omgang.

2020 kunne have været et superår for udlejere af kontorer – især de københavnske af slagsen. Efter et slut-2019 med stilstand faldt udbudsprocenten (som udtrykker hvor stor en del af det samlede kontorareal, der er udbudt til leje, altså tomgang) med en hel procentpoint i første kvartal. Samme tendens sås på Sjælland, viser tal fra Ejendomstorvet.dk.

Men det var også først langt henne i kvartalet, at coronakrisens realitet gik op for virksomhederne, og i det følgende kvartal steg tomgangen igen. Da der højest er nogle få, der har nået at forlade lejemål så hurtigt, er det formentligt et udtryk for, at mange af dem, som var på vej til at underskrive lejekontrakter, nåede at hive i nødbremsen.

Optimering af pladsbehov
Når og hvis de potentielle lejere stadig er på banen, når verden har normaliseret sig, skal de træffe beslutninger med et nyt sæt erfaringer og vilkår i bagagen. Et af dem er, at mange medarbejdere har vænnet sig til at arbejde hjemmefra. Det giver alt andet lige behov for færre kvadratmeter kontorer. Det lyder måske ikke af så meget, hvis f.eks. 5 eller 10 pct. mere af kontorarbejdet efter coronakrisen vil foregå i medarbejdernes hjem. Men hvis virksomhederne formår at optimere deres kontorer efter det, kan det blive meget synligt på tomgangsprocenterne, og dermed på ejendomsselskabernes indtjening.

Alligevel giver to af de største ejendomsselskaber, Jeudan og Dades, over for Økonomisk Ugebrev udtryk for fortrøstning. Hos Jeudan understreger adm. direktør Per Hallgren, at det efter hans mening er for tidligt at konkludere noget om, hvilke nye tendenser der måtte stå tilbage efter coronakrisen. Men af de tilbagemeldinger, han får fra sine folk i marken, fremgår det, at der også er forhold, der får kunderne til at tænke, at den enkelte medarbejder skal have mere plads på kontoret.

”Vi fornemmer, at mange virksomheder ønsker mere plads mellem skrivebordene. Det udtrykker behov for flere enkeltkontorer og kontorer med to-fire medarbejdere. Vi har stadig kunder, der ønsker storrumskontorer. Men vi kan godt mærke, at nogle, som tidligere hældte til dem, i dag hælder til kontorer med færre medarbejdere. Og så hører vi, at nogle ikke ønsker at sidde skulder ved skulder under møder, så de små, stramme mødelokaler er uønskede,” siger Per Hallgreen.

Han er også skeptisk over for, hvor meget det bliver til med hjemmearbejdet, for, som han udtrykker det: ”Én ting er, hvad virksomhederne vil – noget andet hvad medarbejderne vil.” Og de fleste vil gerne have social omgang med kolleger; et ønske man som arbejdsgiver må leve op til, hvis man vil stå sig godt i konkurrencen om arbejdskraften.

Boris Nørgaard Kjeldsen, adm. direktør i Dades, oplever i store træk det samme som sin kollega i Jeudan. Altså at gennembruddet for hjemmearbejde ikke er så voldsomt, når det kommer til stykket, og at der er efterspørgsel efter flere kvadratmeter pr. medarbejder, der faktisk møder på arbejdspladsen. Men selv hvis summen af de to tendenser skulle være i ejendomsbranchens disfavør, vurderer han, at det vil ligge inden for det, der kan håndteres uden større tab.

”En ændring af markedet vil forløbe over en længere, for ikke at sige mangeårig, periode. De fleste bestående lejekontrakter kan man jo ikke nødvendigvis ændre fra det ene år til det andet. Og hvis argumentet er, at virksomhedernes arealbehov skulle falde, vil det være meget forskelligt fra virksomhed til virksomhed, og det vil i øvrigt være i begrænset omfang således at forstå, at lejeomkostningen for de fleste fylder meget begrænset i det samlede billede. Så jeg forventer ikke, at kontormarkedet vil blive disruptet, hverken på kort eller mellemlangt sigt,” siger Boris Nørgaard Kjeldsen.

Sten Thorup Kristensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank