AkademikerPension og AP Pension har sammen med 45 andre institutionelle investorer underskrevet en erklæring, der retter en skarp kritik af internationale storbankers arbejde med menneskerettigheder. Baggrunden er, at en rapport konkluderer, at internationale storbanker ikke i tilstrækkelig grad har politikker og procedurer på plads til at sikre menneskerettigheder.
Den hollandskbaserede ngo BankTrack har i en årrække udgivet benchmark-rapporter, der evaluerer internationale storbankers arbejde med menneskerettigheder. Den seneste rapport konkluderer, at 38 af de 50 undersøgte banker har implementeret under halvdelen af FN’s vejledende retningslinjer for menneskerettigheder og erhvervsliv – det gælder bl.a. Nordea. Danske Bank er ikke med i undersøgelsen.
Ifølge rapporten er den manglende implementering problematisk, da FN’s retningslinjer for menneskerettigheder er et minimumskrav, som alle virksomheder bør leve op til. Rapporten har fået en gruppe på 47 institutionelle investorer, bl.a. AkademikerPension og AP Pension, til at udstede en erklæring, hvori de retter en skarp kritik af banksektoren.
Klar opfordring
Anna Maria Fibla Møller, chef for ansvarlige investeringer i AP Pension, siger: ”Den finansielle sektor, heriblandt os selv, er forpligtede til at bruge vores indflydelse som katalysator for en bæredygtig udvikling i forhold til bl.a. respekt for menneskerettighederne. Derfor er det bekymrende at se, at verdens største banker stadig har lang vej igen, når det handler om at identificere, håndtere og redegøre for potentielle og aktuelle negative indvirkninger på menneskerettigheder, som er afledt af deres aktiviteter.”
Troels Børrild, chef for ansvarlige investeringer i AkademikerPension, understreger, at der med den finansielle sektors særlige indflydelse følger et særligt ansvar.
”Rapporten peger på, at bankerne generelt skal oppe sig væsentligt for at leve op til de internationale retningslinjer for ansvarlig virksomhedsadfærd. Da banker gennem finansiering og investering har mulighed for at påvirke markedet, er det vigtigt, at bankerne tager højde for menneskerettighedsrisici,” siger Troels Børrild.
AkademikerPension og AP Pension investerer i en række af de storbanker, der omtales i BankTrack-rapporten. AkademikerPension investerer bl.a. i JP Morgan Chase og Goldman Sachs, der begge befinder sig i den tunge ende af listen med en score på henholdsvis 3 og 2,5 point ud af 14 mulige. Helt i bund ligger fire kinesiske banker, der ikke formår at score ét eneste point – det gælder bl.a. China Construction Bank og ICBC, der begge er på AP Pensions beholdningsliste.
Økonomisk Ugebrev har spurgt de to danske pensionskasser til deres investeringer i de pågældende storbanker: Har BankTrack-rapporten haft nogen konsekvenser, eksempelvis i form af dialog med bankerne?
”Som investorer byder vi undersøgelser som BankTrack-rapporten velkomne, da de fungerer som gode analytiske redskaber, der kan guide vores investeringsanalyser, stemmeafgivelser og strategier for aktivt ejerskab for de selskaber, vi investerer i. BankTrack-rapportens resultater er således noget, vi vil tage med videre i vores engagement med de relevante selskaber i rapporten,” siger Anna Maria Fibla Møller.
Stemmer på generalforsamlinger
På vegne af AkademikerPension oplyser Troels Børrild: ”Vores samarbejdspartner til dialoger med internationale selskaber, EOS at Federated Hermes, har været i dialog med hovedparten af bankerne i BankTrack-rapporten på vores og andre kunders vegne. Vi stemmer desuden hvert år på bankernes generalforsamlinger og kan den vej rundt være med til at lægge et pres på bankerne.”
Nordea får samlet set 5,5 point ud af 14 mulige – hvilket fører til en placering i midten af listen.
Nordea skriver i en kommentar til Økonomisk Ugebrev: ”Som den største bank i Norden (…) tager vi dette ansvar alvorligt, og vores arbejde med menneskerettigheder samt socialt ansvar styres af FN’s vejledende principper om erhvervsliv og menneskerettigheder og OECD’s retningslinjer for multinationale virksomheder. Hensynet til menneskerettighederne er en integreret del af Nordeas etiske principper, og vi lægger vægt på løbende at opdatere vores politikker og samtidig forbedre vores due diligence-processer for menneskerettigheder i tråd med FN’s vejledende principper om forretning og menneskerettigheder.”
Claus Strue Frederiksen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.