Artikelserie om den danske forsikringsmafia: Topledelserne i flere danske forsikringsselskaber er nu under mistanke for at have vildledt Finanstilsynet ved at indsende misvisende og forkerte solvensopgørelser og årsrapporter. På den måde kunne man fortsætte med at tage nye kunder ind, uden tilsynets indblanding. Bagefter gik selskaberne ned med at brag. Kurator, kammeradvokat Boris Frederiksen, undersøger mistankerne i det, der ligner et milliardstort forsikringssnyderi.
Tusindvis af danske og europæiske forsikringskunder er med stor sikkerhed uretmæssigt blevet trukket ind i langvarige konkurser i den danske forsikringsverden, der har kostet dem deres forsikringer og Garantifonden for Skadesforsikring et milliardtab.
Det er den retning, som kurator Boris Frederiksens efterforskning efter tre danske forsikringskonkurser nu har taget. Kammeradvokat Boris Frederiksen er af skifteretten udpeget som kurator efter en række konkurser på det danske forsikringsmarked – herunder Alpha og Qudos Insurance.
GAMLE PROBLEMER
Nu har Boris Frederiksen fundet tegn på, at selskabernes ledelser måske undervejs har misinformeret Finanstilsynet om deres egen sundhed og på den måde holdt sig kunstigt i live i årevis, selv om de reelt ikke kunne opfylde lovens solvenskrav.
”Ja, vi undersøger, om årsrapporter og rapporteringen til Finanstilsynet har været retvisende undervejs. Der er indikationer på, at eksempelvis Alpha Insurance måske allerede var i alvorlige problemer i 2016. Det forsøger vi nu at afklare,” siger Boris Frederiksen til Økonomisk Ugebrev. Hans formodninger og undersøgelser bakkes op af Finanstilsynets egne undersøgelser. Tilsynet beder flere gange op til konkurserne i Alpha og Qudos Insurance selskaberne om at lave nye årsrapporter, da tilsynet har fundet fejl i de offentliggjorte årsrapporter, som også danner grundlag for solvensberegningerne. I de nye årsrapporter falder solvensen i begge selskaber så dramatisk efterfølgende.
”Det er skræmmende, at sådanne selskaber tilsyneladende blot kan slippe afsted med at misinformere Finanstilsynet om deres reelle sundhedstilstand. Hvis danske forsikringsselskaber på den måde kan fejlinformere myndighederne, så har vi som rådgivere af kunderne ikke en chance for at opdage det. Og det har kunderne så slet ikke. Det kan blive et problem for hele tilliden på markedet,” siger den uafhængige forsikringsrådgiver Søren Ahlgren Mortensen fra Din Forsikringsekspert. Selskabernes fejlinformation kan betyde, at de kan tegne et helt skævt og positivt billede at deres egen sundhed og solvens, mens de i virkeligheden ikke kan overholde tilsynets solvenskrav. Når de rigtige tal så bliver oplyst senere på krav fra tilsynet – typisk mange måneder senere – er det old news, og kunderne er allerede blevet fanget ind i butikken.
FIKTIVE HANDLER I ALPHA?
Den mest konkrete mistanke hos Boris Frederiksen går på en række transaktioner i Alpha Insurance, der gik ned i starten af 2018.
Boris Frederiksen kan ikke fortælle i detaljer om hans undersøgelser. Men Økonomisk Ugebrev erfarer, at mistanken går på, at Alpha Insurance allerede var i alvorlige økonomiske problemer to år før, i 2016, men at selskabets ledelse skjulte dette for Finanstilsynet via en række komplicerede manøvrer på markedet for genforsikring.
”Vi kan se en række transaktioner i Alpha Insurance helt tilbage i 2016, som ikke synes at have nogen driftsmæssig logik. Det handler væsentligst om genforsikring, som i hvert fald på papiret styrkede selskabets solvens betragteligt, og nu ser vi så på, om selskabet, renset for disse transaktioner, allerede dengang burde have været konkurs. Men på nuværende tidspunkt kan jeg ikke gå mere i detaljer eller for den sags skyld konkludere noget,” siger Boris Frederiksen.
Genforsikringer bruges til at flytte risiko ud af et forsikringsselskab og sende den videre til andre forsikringsselskaber. Derfor får genforsikring en meget stor effekt på selskabets solvens: Det er kun et spørgsmål, hvor meget man vil betale for at slippe af med risiko.
Økonomisk Ugebrev erfarer, at Alpha Insurance havde genforsikringer, der blev indgået med meget store amerikanske genforsikringsselskaber, for trecifrede millionbeløb. Aftalerne blev indgået med tilbagevirkende kraft, altså så Alpha genforsikrede sig bagud i tiden på ganske usædvanlige vilkår, som ikke ses andre steder i branchen. Mistanken er også, at transaktionerne heller ikke blev håndteret regnskabsmæssigt korrekt, så de medvirkede til at sænke selskabets solvenskrav.
”Men Alpha Insurance fik et pålæg fra Finanstilsynet allerede i 2016 om at lave en ny årsrapport, og her ser man så også efterfølgende, at solvensen dykker betragteligt. Her må vi jo gå ud fra, at tallene i den nye årsrapport er de korrekte,” siger Boris Frederiksen.
Direkte adspurgt, hvad hans undersøgelser så kan føre til, svarer han, at det vil han ikke kommentere nærmere på, før undersøgelserne er færdiggjort.
Resultatet vil kurator forelægge for kreditorerne og derefter sammen med dem beslutte, hvad der herefter skal ske. I Alpha Insurance er Garantifonden for Skadesforsikring den absolut største kreditor, indtil videre har fonden kørt en hård linje over for de konkursramte selskabers ledelser.
Økonomisk Ugebrev har henvendt sig til den tidligere ledelse og ejerne af Alpha Insurance Leif Corinth-Hansen samt Bo Lundqvist omkring ovenstående mistanke, men de er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.
FLERE I SØGELYSET
Meget tyder på, at disse uregelmæssigheder omkring solvensoplysninger netop stammer fra Alpha Insurance. En anden tidligere ejer af Alpha Insurance er tidligere ejer og bestyrelsesformand i Husejernes Forsikring Jens-Erik Christensen. Her byggede man også selskabets vækst på fejlinformation – dog ikke omkring solvens, men omkring selskabets ikke-eksisterende medlemskab af Garantifonden for Skadesforsikring. Metoden ses også anvendt af tidligere ejer af Alpha Insurance, Tonny Anker-Svendsen, der nu ejer og driver forsikringsselskabet Gefion Insurance. Det selskab har nået at vokse sig endnu større end Alpha Insurance, men kæmper for tiden med alvorlige økonomiske problemer, efter at tilsynet har givet flere påbud. Også her er man blevet bedt om at rette årsrapporter, og solvensen er på Finanstilsynets mellemkomst blevet korrigeret ned flere gange. Endelig er der Qudos Insurance, der tidligere har haft Nicolai Borcher Hansen i ejerkredsen. Også her har man tilsyneladende forsøgt at manipulere grundigt med solvensopgørelserne til tilsynet. Igen var Alpha Insurance centrum for begivenhederne, da Qudos i slutningen af 2017 købte en ejerandel i Alpha Insurance for godt 100 mio. kr.
Begge selskaber var allerede dengang pressede på deres solvens. Men transaktionen betød, man kunne booste solvensen, da Alpha Insurance efter købet lånte alle pengene tilbage til Qudos igen.
Dette blev dog opdaget af Boris Frederiksen måneder senere. Men effekten var, at man på kort sigt kunne sige til kunderne og Finanstilsynet, at der ingen økonomiske problemer var, og at solvensen var over lovens mindstekrav. Så man kunne blive ved med at sælge forsikringer hele vejen rundt i Alpha, Qudos og Gefion, hvor ejerne altså kendte og handlede med hinanden på kryds og tværs.
DUMPER PRÆMIERNE
Hele forretningsmodellen for disse selskaber var nemlig at dumpe præmierne på forsikringsmarkedet og vokse voldsomt – indtil man blev indhentet af økonomien, grundet meget svagt kapitalgrundlag. På den måde var målet blot at holde liv i forretningen så længe som muligt.
Det skete også ved, at selskaberne, hver gang de kunne, boostede solvensen, skrev massebreve ud til kunder og salgsagenter om, at nu var det hele i orden – solvensen lå igen over Finanstilsynets krav. Dermed kunne man netop holde gang i salget af forsikringer endnu længere, selv om skuden allerede var under vand.
Ugebrevet har også forsøgt at indhente en kommentar fra Nicolai Borcher Hansen omkring informationerne til Finanstilsynet. Han meddeler via sit kommunikationsbureau, at det blankt afvises, at Qudos pyntede på solvenstallene. ”De justeringer, som blev foretaget ift. Finanstilsynet, og som havde betydning for Qudos’ konkurs, var ændrede vurderinger af hensættelsesbehovet på historiske forsikringsporteføljer, som Qudos allerede var part i, da Qudos blev erhvervet i marts 2017. De tidligere ejere og ledelsen af Qudos er således fortrøstningsfulde med hensyn til enhver undersøgelse, Kammeradvokaten måtte vælge at iværksætte,” lyder svaret i en mail til Ugebrevet.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.