Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Læren fra 2016: Barsk kapitalisme ind i C20-top

Linda

søndag 08. januar 2017 kl. 22:34

Status 2016: Med ledelsesudskiftninger i Mærsk og Novo Nordisk har Danmarks store virksomheder i 2016 demonstreret, at vanskelige tider bedst imødegås ved at handle i overensstemmelse med krav om forandring fra markedets professionelle investorer.

”Markedet” er det nye usynlige medlem, som i 2016 i endnu højere grad end tidligere har haft betydning for bestyrelserne i store danske virksomheder. Selv de rige og magtfulde fonde, der står bag koncerner som A.P. Møller-Mærsk og Novo Nordisk har bøjet sig for markedet, eller rettere: Markedets interesser og ønsker for disse store virksomheder falder tilsyneladende i stigende grad sammen med fondenes. Fondene har opgivet deres særlige ideer, og de er i endnu højere grad begyndt at dyrke en main stream shareholder value – ideologi, viser udviklingen i 2016.

At verden kan forandre sig på uventede måder, er en konstatering, der efter 2016 næsten er blevet banal. Det er nok så interessant at iagttage, hvordan virksomhederne så reagerer på den type udfordringer, som de seneste år har budt på med stagnation og hårdere konkurrence på mange markeder, fald i olieprisen og med en ændret global dagsorden i kølvandet på Brexit og valget af Donald Trump.

Hvert år er der også selskabsspecifikke begivenheder, der i særlig grad præger det store danske erhvervsliv, og altså ikke de vilkår, som verden byder dem: I 2014 var det uden tvivl konkursen i OW Bunker, som skabte en udbredt tvivl om kapitalfonde og deres recepter. For 2015 fremstår chefskiftet i Lundbeck og Kåre Schultz’ effektive turnaroundplan som en kandidat til den vigtigste begivenhed, fordi den usædvanligt tydeligt viste, hvor hurtigt et chefskifte og en konsekvent plan kan få effekt på virksomheder, der synes fanget af stagnation.

Chefskifte i Danmarks to ikon-virksomheder.
Netop eksemplet fra Lundbeck peger da også frem mod 2016. Her er der to begivenheder, der konkurrerer om titlen som den vigtigste forandring i de store danske virksomheder: Det chefskifte, der blev varslet i Novo Nordisk og måske især chefskiftet og den helt nye strategi i A.P. Møller-Mærsk. De initiativer, som disse toneangivende virksomheders bestyrelser dermed har taget, afspejler nogle generelle tendenser, som sandsynligvis vil brede sig yderligere.

Handlekraften bliver demonstrativ. Med udskiftningen af topcheferne har bestyrelserne for Novo Nordisk og A.P. Møller-Mærsk pludselig demonstreret ny handlekraft indadtil og udadtil. I Novo Nordisk fandt ledelsesskiftet sted efter adskillige års vaklen og tagen tilløb. Man kan se udviklingen i disse selskaber som deres forsøg på nu konsekvent at indfri forventninger, der længe har ligget i markedet.

Løsenet er: Gør det markedet anser for logisk, og gør det nogenlunde hurtigt. Markedet er i endnu højere grad blevet det usynlige men magtfulde bestyrelsesmedlem.

Strategisk fokusering forstærkes. Mere specifikt samler koncernerne nu kræfter og prøver at skabe stærkere positioner på udvalgte markeder, og satse på særlige globale kompetencer. Det er naturligvis en tendens, der har været i gang i mange år, men den har fået et kraftigt skub frem i 2016. NKT Holding tog egentlig et initiativ med opkøbet af ABB’s højspændings-kabelforretning, der betyder, at NKT’s to divisioner Cables og Nilfisk nu hver for sig er store nok til at blive børsnoteret selvstændig. I december styrkede Maersk Line på samme måde sin containerforretning forud for den opsplitning af A.P. Møller-Mærsk, der vil betyde en fokusering af koncernen mod containertransport.

Fondene bliver mindre sære. Investorernes interesser bliver mere entydige. Mens opsplitningen af NKT Holding ikke kommer som noget chok fra den shareholder value-venlige NKT Holding-bestyrelse, så er den planlagte opsplitning af A.P. Møller-Mærsk en større overraskelse. Danmarks største koncern har taget et spring i retning af mere hensyn til de mest almindelige shareholder value-synspunkter, efter at koncernen i årevis har sunget konglomeratets pris.

Det er et spring, der illustrerer, at de store fonde i stigende grad ser deres rolle som moderne porteføljeforvaltere og ikke længere som forvaltere af en historisk bestemt samling af aktiver med særlige traditioner og måder at drive forretning på.

Dermed falder forskellige investorgruppers interesser i højere grad sammen, end de gjorde tidligere. Det samme spring aner man i udskiftningen i toppen af Novo Nordisk, en udskiftning som i høj grad synes udløst af et pludseligt tilbageslag i aktiekursen.

Samtidig med, at de store fonde samt de rige familier og deres investeringsselskaber i disse år ser ud til at få større indflydelse, så bliver fondene mindre sære, mindre paternalistiske og mere afkast-orienterede.

læs hele udgivelsen her

Morten A. Sørensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank