Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Lønsomheden under massivt pres i de store searchfirmaer

Morten W. Langer

søndag 22. september 2019 kl. 23:19

Tema om Top 40 Executive Search: Årets rating af de 40 største firmaer inden for Search & Selection viser, at de searchfirmaer, der typisk betjener mellemstore erhvervsvirksomheder, eller som er meget specialiserede, vinder stærkt frem. De traditionelle nålestribede internationale giganter halter bagefter eller står i stampe. Kun Russell Reynolds og Korn Ferry præsterer stærk fremgang.

Umiddelbart er det vanskeligt at bevare overblikket over styrkeforholdet mellem de store internationale kæder inden for den nålestribede executive search, da der de senere år har været en stribe uortodokse skift i den ledende partnerkreds, altså hvor den ledende partner er skiftet fra ét firma til et andet firma, og de typisk har taget en ordentlig bunke storkunder med over i det nye firma.

Vi beskrev allerede sidste år nogle af disse skift, hvor flere af sektorens grand old men havde skiftet til nye græsgange. Forrige år overtog Heidrick den danske forretning i det ellers succesfulde Amrop. Det skete efter, at den relativt nye ledelse af Heidricks danske kontor havde svært ved at bide sig fast i markedet. Det nye Heidrick & Struggles i Danmark er dog bygget videre på det tidligere Amrop. Forrige års bruttoresultat var 49 mio. kr. og driftsoverskuddet 27 mio. kr.

BUNDLINJEDYK I HEIDRICK

Heidrick har i det seneste regnskabsår formået at skabe en lille fremgang i bruttoresultat, mens andre af de store er gået tilbage. Heidrick var sidste år kun en halv mio. kr. efter den traditionelle frontløber blandt de nålestribede, nemlig Egon Zehnder, der måtte notere en tilbagegang på hele 22 procent. Men til gengæld har Heidrick også kæmpet mere for hver omsætningskrone, idet personaleomkostningerne er øget fra 21 mio. kr. til 47 mio. kr., og driftsresultater dykket fra 27 mio. kr. i 2017 til 3 mio. kr. sidste år.

Egon Zehnder er den evige etter blandt de nålestribede, men firmaet er de seneste år blevet stadig mere udfordret. Firmaet er uden tvivl fortsat et af foretrukne searchfirmaer for top 100-selskaberne, men det koster uden tvivl omsætning, at det er ved at gennemføre et generationsskifte, hvor eksempelvis den tidligere ledende partner Lars Bo Jørgensen nu er helt ude. Den daglige ledelse er i dag besat af yngre folk uden samme fasttømrede netværk blandt topcheferne og bestyrelsesformændene i de store virksomheder. Der er dog stadig flere tilbage fra den gamle garde, blandt andet Peter Levin og Henrik Aagaard, 67.

En af de seneste års absolutte hurtigløbere har været Korn Ferry, der frem til 2015 førte en hensygnende tilværelse på det danske marked. Firmaet lå tæt på bunden af Økonomisk Ugebrevs årlige rangliste, men siden 2015 er det gået hurtigt fremad, efter at en anden af branchens grand old men, Kai Hammerich, skiftede fra Heidrik & Struggles til netop Korn Ferry. De efterfølgende tre år steg bruttoresultatet fra 10 mio. kr. til 25 mio. kr. og 39 mio. kr. i det forrige regnskabsår. Er væksttempoet holdt i det regnskabsår, som blev afsluttet i sommer, og hvor der endnu ikke er offentliggjort regnskab, er firmaet placeret blandt de fem største i landet.

FREMGANG FOR RUSSEL REYNOLDS

Et andet af de internationale firmaer, som sidste år præsterede ny fremgang, er Russel Reynolds, der har haft en overgangsperiode, antageligt efter ledende partner Jens Howitz forlod butikken for at gå på pension. Ifølge regnskabet øgede firmaet sidste år bruttoresultatet til 43 mio. kr., mod 34 mio. kr. året før, en fremgang på imponerende 27 procent, ikke mindst fordi firmaets hjemmeside kun viser fem konsulenter på københavner-kontoret. Kontoret ledes af Howitz’ afløser Peter Gramkov, der har øget antal ansatte fra 17 til 18.

Også Spencer Stuart går solidt frem i bruttoresultat, og firmaet er i samme størrelsesgruppe som Korn Ferry. Faktisk er de nøjagtigt lige store. Amrop (det tidligere Boyden, og ikke at forveksle med dét Amrop, der nu er overtaget af Heidrick & Struggles) har med ledende partner Finn Rants, en tredje af branchens grand old men, ført sig frem fra næsten ingenting til under det nye navn at ligge i branchens top ti. Firmaet står dog noget i stampe på bruttoresultat, efter en del års hæsblæsende fremgang. Finn Rants ejer fortsat knap en tredjedel af firmet, men synes også i gang med at forberede et generationsskifte.

I bestyrelsen sidder hans partnere og medejere Kenneth Vinther Mortensen, Jesper Brøckner Nielsen og Lars Stjernstrøm. I formandsstolen sidder den tidligere ejer af Presidents Institute, Christian Engelsen, hvis firma blev kørt i sænk af den daglige ledelse, og resterne er nu overtaget af venturemanden Mads Faurholt-Jørgensen, der ifølge Børsen har solgt sin ejerandel i AsiaCompareGroup for et større millionbeløb.

GENERATIONSSKIFTE

Odgers Berendtson synes at have problemer med det glidende generationsskifte, hvor managing partner Troels Gjerrild har overtaget styrepinden fra branchens fjerde grand old man, Kurt Brusgaard, der fortsat er opført som partner i firmaet. Troels Gjerrild overtog formandsposten i firmaet dette forår, og sammen med CEO Lars Smith ejer han hele firmaet efter et ejerskifte i starten af 2018.

Odgers Berendtson har dog over de seneste tre år væ-ret ude på noget af en glidebane, med dyk i bruttoresultatet på 30 mio. kr. i 2016 til ca. 20 mio. kr. sidste år. Firmaet lå tidligere i den absolutte topliga, men alene sidste år var der tale om et dyk på 24 procent i forhold til året før. Ledelsen er ikke specielt meddelsom om nedturen i det seneste regnskab, hvor der blot oplyses følgende: ”Årets bruttofortjeneste udgør 19.880 t.kr. mod 26.145 t.kr. sidste år. Resultat efter skat udgør 3.118 t.kr. mod 4.932 t.kr. sidste år. Ledelsen anser årets resultat for tilfredsstillende. Der forventes et positivt resultat for det kommende regnskabsår.”

For de 40 største firmaer inden for search & selection var der stort set uændret samlet bruttoresultat på 760 mio. kr. Driftsresultatet dykkede 31 procent – fra 121 mio. kr. til 83 mio. kr. De øgede omkostninger skyldes ikke flere ansatte, idet uændret 783 var ansat. Til gengæld synes der at blive ansat langt flere folk i de store firmaer, måske til høj løn, mens der er reduceret massivt i medarbejderstaben i de mindre og mellemstore firmaer under top 20. Billedet er således også, at driftsindtjeningen er blevet presset betydeligt i flere af de store firmaer. Eksempelvis Heidrick & Struggles har øget medarbejderstaben med 24 procent – fra 28 til 34, og driftsresultatet er skåret fra 27 mio. kr. til 3 mio. kr. Tilsvarende har Egon Zehnder redu-

ceret driftsoverskuddet fra 15 mio. kr. til 2 mio. kr., men antal ansatte er dog kun øget med to. Så forklaringen på indtægtsfaldet også det markante fald i bruttoresultatet. Andre af de store firmaer er også blevet ramt på bundlinjen. Branchens største, Mercuri Urval, som historisk har haft sin hovedvægt på den offentlige sektor, mistede sidste år 22 procent af sit bruttoresultat. Firmaet kom ud af 2018 med et driftsresultat på minus 7 mio. kr. efter beskæring af medarbejderstaben fra 101 til 87.

Samlet set betød udviklingen sidste år, at mange af firmaernes bruttoresultater pr. ansat dykkede markant. Det var tilfældet hos Egon Zehnder, Heidrick, Spencer Stuart og Odgers Berendtson, der alle typisk betjener de store danske erhvervsvirksomheder, der også har fået lov til at betale de største regninger. Udviklingen indikerer, at priserne er under pres, og at det bliver stadig vanskeligere at opretholde tidligere tiders priser for nålestribet executive search.

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank