Q2 status på lokalbankerne: Q2 blev overordnet set endnu et godt kvartal for bankerne, især fremmet af stigende gebyrindtægter og fortsatte tilbageførsler af tidligere tabshensættelser. En gennemgang af Q2-regnskaberne viser også, at flere lokalbanker nu begynder at spise af deres akkumulerede tabshensættelser, f.eks. ved at nedbringe de ledelsesmæssige skøn for fremtidige tab. Tendensen er uheldig, da dansk økonomi nu for alvor også begynder at vise svaghed, skriver chefredaktør Morten W. Langer i denne analyse
På overfladen ser lokalbankernes Q2-regnskaber rigtig fine ud. Men under overfladen synes der nu at ske noget med bankernes måde at udgiftsføre tabshensættelser på i regnskabet: Hovedparten af lokalbankerne, der har aflagt Q2-regnskaber, tilbagefører fortsat tidligere tabshensættelser som indtægter i regnskaber. Tidligere tabshensættelser er altså med til at tegne et positivt billede af overskudsudviklingen i bankerne.
Den regnskabsmæssige udvikling er umiddelbart overraskende, fordi dansk økonomi tydeligvis bremser op. Økonomisk Ugebrev har tidligere beskrevet, hvordan de officielle BNP-data på flere måder smukkeserer den reelle udvikling i dansk økonomi. Den officielle BNP-vækst på 0,6 pct. i Q2 dækker nemlig over, at der i kvartalet var et vækstbidrag på 2,6 procentpoint fra lageropbygning, viser tal fra Danmarks Statistik.
Ikke mærke forværringer
Med andre ord var den reelle vækst snarere minus to pct. Og med til dette billede hører, at Nationalbanken tidligere har oplyst, at alene statens militærhjælp til Ukraine og genåbningen af Thyrafeltet ville bidrage med andre 1,5 procentpoint til BNP-væksten.
Men lokalbankerne kan tilsyneladende ikke mærke nogen som helst forværringer i det økonomiske klima herhjemme.
Møns Bank forklarer, hvorfor der er nedskrivninger på nul kroner i kvartalet: ”Det lave niveau i bankens nedskrivninger er et udtryk for, at bankens kunder generelt har klaret sig godt. I 1. halvår 2024 er bankens ledelsesmæssige skøn til nedskrivninger reduceret med 1,6 mio. kr. til i alt 22,9 mio. kr. til at imødegå fortsat økonomisk usikkerhed.”
Med andre ord er de faktiske bogførte nedskrivninger steget en smule, men det er neutraliseret af den tabsbuffer, bankledelsen har – i form af såkaldte ledelsesmæssige skøn.
Fynske Bank bogførte i Q2 tabshensættelser for 618.000 kr. i Q2. Ledelsen skriver: ”De samlede nedskrivninger er inklusiv et ledelsesmæssigt skøn på 24,2 mio. kr. relateret til geopolitiske usikkerheder samt modelusikkerhed. Det ledelsesmæssige skøn udgjorde pr. 31. december 2023 25,9 mio. kr.” Groft sagt har banken, ud over de bogførte tabshensættelser, også tæret på den ikke-bogførte tabsbuffer. Og uden den, var de bogførte tabshensættelser blevet tre gange større.”
Nordfyns Bank oplyser, at ”nedskrivninger på udlån mv. udgør en indtægt på 8,9 mio. kr. i 1. halvår 2024 mod en indtægt på 4,7 mio. kr. i samme periode sidste år.” Udviklingen forklares med, at ”der er sket en justering vedrørende nedskrivningsmodellens fremadskuende informationer, som har medført et lavere nedskrivningsbehov. Det er ledelsens opfattelse, at der fortsat er behov for et ledelsesmæssigt skøn til de modelberegnede forventede kredittab.”
De ledelsesmæssige skøn er reduceret ca. syv pct. siden årsskiftet. Den samlede korrektivkonto (akkumulerede tabshensættelser) er faldet fra 106 mio. kr. til 97 mio. kr.
Lollands Bank tilbageførte seks mio. kr. i Q2 mod nul i årets første kvartal. Ledelsen skriver: ”En god økonomi blandt bankens kunder er årsagen til, at det fortsat er muligt at tilbageføre tidligere foretagne nedskrivninger.” Bankens har øget de akkumulerede hensættelser.
Bag øgningen ligger et fald i hensættelserne til privatudlån – fra 66 mio. kr. til 55 mio. kr. og en øgning på erhverv på 19 mio.kr., som delvist forklares md en teknisk justering, der skyldes øgede ledelsesmæssige skøn relateret til klimatilpasninger på landbrug, idet IFRS 9 modellens beregninger ikke tager højde for disse forhold, oplyses det.
Morten W. Langer
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.