Risikoråd advarer mod nye store aktiekursfald og lægger op til endnu en forhøjelse af den kontracykliske kapitalbuffersats. Spændende om erhvervsministeren endnu engang vil glide af på en henstilling fra det systemiske risikoråd: Risikorådet skriver efter sit seneste møde: ”Renter og risikopræmier kan stige pludseligt og medføre store udsving på de finansielle markeder. I begyndelsen af februar faldt aktiepriserne kortvarigt, men kraftigt, efter flere måneder med betydelige stigninger. Faldene viser, at pludselige ændringer i markedsdeltagernes forventninger til normalisering af pengepolitikken kan medføre store markedsudsving. Udsvingene kan blive forstærket af, at investorer på samme tid sælger ud af deres investeringer i komplekse finansielle produkter, når risici stiger.
Markedsuroen var kortvarig, og kreditspændene er fortsat historisk lave, og risikoappetitten høj. Den kontracykliske kapitalbuffersats i Danmark: Rådet konstaterer, at erhvervsministeren har fulgt Rådets henstilling fra december 2017 om at fastsætte en kontracyklisk kapitalbuffersats for eksponeringer i Danmark på 0,5 pct. med virkning fra 31. marts 2019. Rådet vurderer hvert kvartal, hvad der er et passende niveau for buffersatsen. Rådet vurderer, at grundlaget for en buffersats på 0,5 pct. fortsat er til stede. Hvis risikoopbygningen fortsætter i den nuværende takt, forventer Rådet i løbet af 2018 at henstille om en yderligere forøgelse af buffersatsen med 0,5 pct.”
Endelig sker der noget med kludetæppe erhvervsfremmesystemet: Erhvervsminister Brian Mikkelsen vil på baggrund af en rapport nu tage initiativ til politiske forhandlinger om en revision af den offentlige erhvervsfremme: ”Udvalget kommer med 26 anbefalinger under overskrifterne: En fælles strategi og bestyrelse for hele den decentrale indsats. En digital platform og nye Erhvervshuse giver bred adgang til vejledning af høj kvalitet. Kræfterne skal samles i færre, landsdækkende klynger og netværk. En klar statslig arbejdsdeling.
Færre ressourcer skal gå til at evaluere. Udvalget anbefaler, at de seks regionale vækstfora og Danmarks Vækstråd nedlægges og erstattes af én erhvervsfremmebestyrelse, som har til opgave at sikre større sammenhæng på tværs af landet og forhindre knopskydninger. Udvalget anbefaler også, at de i dag over 60 offentligt støttede netværk og klynger koges ned til 10 12 nationale klynger svarende til én klynge per styrkeposition fordelt over landet.”
Regeringen: Fint med reformer og rapporteringskrav efter finanskrisen, men for meget rapportering? Meget tyder på, at regeringen i et høringssvar til EU om den finansielle regulering efter finanskrisen ønsker at bakke op om alle synspunkter: ”I regeringens høringssvar bakkes der generelt op om de reformer, der er indført efter krisen, herunder rapporteringsforpligtelserne som har styrket det finansielle tilsyn. Samtidig gøres der opmærksom på, at kravene er byrdefulde for den finansielle sektor og bør være proportionale og begrænses til områder, hvor de har en reel effekt. Der gøres videre opmærksom på, at det er vigtigt, at der er tilstrækkelig tid til at implementere nye rapporteringskrav, samt at hyppigheden af ændringer af kravene bør minimeres, da der ofte er tale om store engangsomkostninger til at etablere nye IT systemer mv.”
Temaundersøgelse fra Finanstilsynet: Forsikringer mod tabt arbejdsevne giver underskud på grund af hård konkurrence: Tilsynet skriver , at ”temaundersøgelsen havde fokus på de udvalgte selskabers forretningsmodeller samt lønsomheden i syge og ulykkesforretningen. Endvidere blev de benyttede hensættelsesmetoder gennemgået. De produkter, der har været fokus på i undersøgelsen, er ”tab af arbejdsevneforsikringer”, der dækker ved tab eller nedsættelse af arbejdsevnen, samt ”kritisk sygdom”, der udbetales ved visse kritiske sygdomme. De mest udbredte sygdomme som f.eks. kræft og hjertekarsygdomme er typisk dækket af disse forsikringer. Selskaberne angiver, at de oplever stærk konkurrence på prisen for forsikringer mod tab af arbejdsevne, hvilket medvirker til, at produkterne giver underskud. De fire selskaber oplyser, at det er selskabernes egenkapital, der dækker eventuelle rabatter.”
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.