Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Lovforslag, bekendtgørelser og rapporter

Sten Thorup Kristensen

søndag 09. september 2018 kl. 18:37

Alvorlige påtaler om hvidvask på vej til en række banker: Danske Bank kan se frem til, at nogle dens konkurrenter også snart vil komme i ilden på baggrund af deres håndtering af hvidvaskloven. Det fremgår af et svar fra erhvervsminister Rasmus Jarlov: ”Foruden en tilsynsindsats over for pengeoverførselsvirksomhederne har Finanstilsynet også været på tilsyn i andre virksomheder, heriblandt 10 ud af de i alt 69 pengeinstitutter.

Konklusionen i forhold til pengeinstitutterne er, at de generelt arbejder seriøst med hvidvaskloven, men at den praktiske implementering ligeledes volder dem udfordringer. Det skal nævnes, at der er visse af både pengeoverførselsvirksomhederne og pengeinstitutterne, der har væsentlige mangler i overholdelsen af reglerne og som vil få alvorlige påbud.” Rasmus Jarlov oplyser også, at en stribe valutavekslingsvirksomheder vil blive lukket, fordi de ikke kan leve op til hvidvasklovens krav.

Banker overser nye regler om boliglån i København og Aarhus: Finanstilsynet oplyser : ”Finanstilsynet har i to undersøgelser sat fokus på pengeinstitutternes risikovillighed ved långivning til køb af ejerbolig i vækstområderne. (…) Begge undersøgelser har vist, at der sker en del fravigelser fra vejledningen om forsigtighed ved belåning af boliger i vækstområder. ”Det samlede billede er, at institutterne har været for langsomme til at tilpasse deres bevillingsprocesser og kontrolmekanismer, og at de ikke har gjort nok for at opnå tilpas forsigtighed ved boliglån i vækstområderne.

Flere har nu iværksat tiltag til at komme på plads. (…) Med de meget lave renter og de høje boligpriser, som vi har i øjeblikket, kan bankernes tilgang føre til, at boligejere kommer i vanskeligheder i form af, at de hverken har råd til at blive boende eller at sælge. Og for institutterne kan det føre til nedskrivninger,” siger Kristian Vie Madsen.”

Bankerne har oprustet på cybersikkerhed: Nationalbanken oplyser : ”De fleste kerneaktører i den finansielle sektor vurderer, at de har løftet deres cyberrobusthedsniveau siden 2016. Få kerneaktører i sektoren har ikke forbedret deres niveau. Det viser resultaterne af en spørgeskemaundersøgelse, der følger op på en lignende undersøgelse gennemført i 2016. Spørgeskemaundersøgelsen er gennemført af Nationalbanken i samarbejde med Finanstilsynet, og re-

sultaterne indgår i en analyse af cyberrobustheden i den finansielle sektor, som offentliggøres i dag. (…) For nogle af respondenterne er der tale om markant fremgang inden for alle kategorier, mens de fleste vurderer, at de har løftet sig på nogle parametre. Analysen peger afslutningsvist på, at cybertrusselsniveauet mod den finansielle sektor generelt er højt i Danmark, og at der potentielt kan komme cyberangreb, der kan få indflydelse på den finansielle stabilitet.”

Omkostninger ved deltagelse i offentlige udbud skal mindskes. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen oplyser , at nu sætter nu fokus på at få fjernet unødvendige omkostninger ved udbud: ”Det sker i samarbejde med partnerne fra kampagnen ”Bedre udbud”. Det næste halve år vil styrelsen blandt andet offentliggøre nye vejledninger og analyser og være medarrangør af en række konferencer om emnet. Kampagnen er en opfølgning på anbefalingerne fra en arbejdsgruppe nedsat af erhvervsministeren med det formål at begrænse omkostningerne ved at deltage i udbud.

Arbejdsgruppen afleverede sin rapport i maj 2018. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen venter i det kommende halve år at offentliggøre analyser, som belyser ordregiveres transaktionsomkostninger og annullationer af EU-udbud. En række vejledninger er også undervejs. Blandt andet om køb af rådgivningsydelser under EU´s tærskelværdier og beregning af kontraktværdier. I vejledningerne vil fokus være rettet mod at holde transaktionsomkostningerne nede.”

EU-kommissionen godkender forlængelse af afviklingsordning vedr. små banker. Kommissionen oplyser , at den under EU’s statsstøtteregler har godkendt forlængelsen af en dansk afviklingsordning for små banker med samlede aktiver for mindre end 3 mia. euro.: ”Ordningen er for banker, som de kompetente nationale myndigheder anser for at være i vanskeligheder. Ordningens mål er at gøre det lettere for de danske afviklingsmyndigheder at afvikle små banker, hvis der skulle være konkret brug for det. Kommissionen finder, at ordningen følger EU’s regler om statsstøtte, navnlig bankmeddelelsen fra 2013og EU’s bankregler. Kommissionen godkendte oprindeligt ordningen i september 2010. Den er blevet forlænget og ændret flere gange, senest i august 2017. Godkendelsen gælder frem til den 31. august 2019.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank