J.P. Morgan får påtaler fra Finanstilsynet. Tilsynet har næsten altid bemærkninger, når det har ført tilsyn hos danskefinansielle institutioner. Men det ser ikke anderledes ud, når det er danske filialer af selv de største udenlandske institutioner, der får besøg. I en meddelelse om inspektion hos J.P. Morgan København hedder det: ”Depotselskabsaftalerne, som J.P. Morgan indgår med investeringsinstitutterne er for uklare i deres bestemmelser om ansvarsfraskrivelser. Finanstilsynet giver derfor påbud om at ændre depotselskabsaftalernes bestemmelser herom, så det klart fremgår i hvilke situationer J.P. Morgan, København er ansvarlig, og hvilke situationer J.P. Morgan, København ikke er ansvarlig.
Finanstilsynet fandt også, at J.P. Morgan, København ikke foretager tilstrækkelig kontrol af emissions- og indløsningspriser, idet priserne ikke tjekkes enten hver dag eller ved tegning eller indløsning. Finanstilsynet giver derfor påbud om at kontrollere emissions- og indløsningspriser dagligt eller ved hver emission eller indløsning. Endeligt konstaterede Finanstilsynet, at J.P. Morgan, København kun foretager kontroller af investeringsinstitutternes indre værdier hver 6. måned. Det er ikke tilstrækkeligt. Finanstilsynet påbyder derfor J.P. Morgan, København at kontrollere de indre værdier dagligt eller med den samme hyppighed som det enkelte investeringsinstitut værdiansætter sine andele.”
Mange fejl i implementering af udbudslov. Danmark har ry for at være hurtig til at implementere retsakter fra EU. Men da udbudsdirektivet i 2015 blev omsat til lov, gik det måske vel hurtigt. I hvert fald har regeringen sendt et lovforslag, der efter påbud fra EU skal ændre loven på 15 punkter, i høring . Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen oplyser: ”Der er hovedsageligt tale om, at dele af udbudsdirektivet er gennemført i lovbemærkningerne til udbudsloven i stedet for i selve lovteksten.
Herudover er der fire forhold, hvor ordlyden ikke stemmer helt overens med ordlyden af udbudsdirektivet samt tre delbestemmelser fra direktivet, der ikke kom med i udbudsloven. Disse bestemmelser har begrænset rækkevidde og betydning. Det er hensigten, at eventuelle ændringer i udbudsloven i øvrigt skal afvente den evaluering af udbudsloven, som er i gang. Evalueringen følger af den betænkning, som Erhvervs-, Vækst og Eksportudvalget afgav ifm. behandlingen af udbudsloven. Evalueringen forventes afsluttet i første del af 2020.”
Novozymes taber patentsag til Danisco. Det hedder om sagen i domsudskriften fra Sø- og Handelsretten: ”Novozymes A/S hævder at være opfinder, subsidiært medopfinder, til opfindelserne i disse patentansøgninger på grundlag af tidligere patentansøgninger indleveret af Novozymes og en samarbejdspartner, The Procter and Gamble Company, samt en akademisk præsentation givet af en ansat hos Novozymes på en forskerkonference. Danisco US Inc. har bestridt Novozymes’ påstande og har navnlig fremhævet, at dette sagsanlæg alene har til formål at forsinke EPO’s udstedelse af Daniscos nye patenter, samt at denne sag alene kan angå retten til de nævnte opfindelser, men ikke spørgsmål om gyldighed af patenterne eller krænkelse af Novozymes’ patenter, som Novozymes reelt forsøger at bruge sagen til at få oplyst om.”
Erhvervsstyrelsen klargør oplysningskrav i halvårsrapporter. Styrelsen skriver : ”Erhvervsstyrelsen har ved gennemgang af delårsrapporter kunnet konstatere, at der forekomme tilfælde, hvor virksomheder i flere år ikke har dagsværdireguleringer i deres delårsrapporter, men alene i deres årsrapporter. Styrelsen finder det højst usandsynligt, at dagsværdien på fx investeringsejendomme alene ændrer sig i årets sidste halvår. Det er styrelsens vurdering, at ledelsen hver gang, den aflægger regnskab for en delårsperiode, skal foretage en vurdering af, om dagsværdien af de aktiver og forpligtelser, som måles til dagsværdi, er ændret i forhold til sidste aflagte regnskab.
Hvis dette er tilfældet, skal virksomheden indregne ændringerne i delårsregnskabet. En virksomhed har således fået et fremadrettet påbud om at foretage vurdering af dagsværdien af investeringsejendomme ved aflæggelse af delårsrapporter. Erhvervsstyrelsen ønsker ligeledes at gøre opmærksom på, at virksomhederne skal foretage værdiforringelsestests af aktiver, hvis der er indikationer på nedskrivningsbehov på tidspunktet for afslutningen af delårsperioden.”
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.