Log ind
Log ind
Finans

Lovforslag, bekendtgørelser og rapporter

Sten Thorup Kristensen

lørdag 23. oktober 2021 kl. 14:14

Finanstilsynet lægger NEP-vejledning på køl – men fortsætter tilsyn. Hvordan skal banker forberede sig på det værst tænkelig scenarie – deres egen konkurs? Det har tilsyneladende skabt forvirring, at Finanstilsynet på dette område er løbet foran EU. Foreløbigt oplyser tilsynet , at det har valgt at vente med at udsende en vejledning, der ellers er udarbejdet: ”Når Finanstilsynet har arbejdet på en vejledning på et tidligere tidspunkt end andre EU myndigheder, så skyldes det, at Danmark er nået længere med implementeringen af NEP-krav. Den danske implementering indebærer, at Finanstilsynet på et tidligere tidspunkt end andre EU myndigheder skal føre tilsyn med overholdelsen af NEP-krav, herunder agere i tilfælde af, at NEP-kravene ikke er overholdt. Formålet med NEP-kravene er at gøre det nemmere at sikre en hensigtsmæssig afvikling af et institut, hvis det kommer i økonomiske vanskeligheder (…) Et brud på NEP-kravene er derfor en alvorlig sag, der så vidt som muligt skal undgås og vil blive mødt med tilsynsreaktioner. Finanstilsynet har dog valgt at afvente udstedelsen af en vejledning mhp. at følge udviklingen i praksis på området nationalt og internationalt.”

Skattestyrelsen har givet corona-lån til virksomheder for mindst 36 mia. kr. Skatteministeriet har nu opgjort, hvor meget de forskellige låneordninger for virksomheder under coronaen er blevet brugt. Tallet er eksklusivt automatiske udskydelser af betalingsfrister for små virksomheder, og der er endnu ikke tal for, hvor meget der er betalt tilbage, oplyser ministeriet til Økonomisk Ugebrev. Af pressemeddelelsen fremgår det: ”En opgørelse fra Skattestyrelsen viser, at der siden maj 2020 er blevet godkendt over 107.000 rentefrie moms- og skattelån til en samlet værdi på godt 36 mia. kroner. (…) Skattestyrelsen har i alt oprettet otte låneordninger, hvoraf tre vedrører momslån, mens de resterende fem vedrører A-skattelån. Med lån for knap 23 mia. kroner tegner momslåneordningerne sig for den største andel af det samlede lånebeløb på mere end 36 mia. kroner. A-skattelånene står for over 13 mia. kroner, viser Skattestyrelsens opgørelse.”

Finanstilsynet løfter pegefingeren over digitale bestyrelsesmøder. Under coronakrisen er en hel verden blevet fortrolig med møder på Zoom, Teams og lignende tjenester. Det vil sige – en hel verden minus det danske finanstilsyn, fremgår det af en inspektionsredegørelse om Sparekassen Vendsyssel: ”Finanstilsynet fandt endvidere eksempler på komplicerede kreditansøgninger, der var behandlet elektronisk af bestyrelsen, hvilket udgør en risiko for, at sagerne ikke gennemgår en tilstrækkelig dybdegående drøftelse af risikoen inden bevilling. Sparekassen fik et påbud om at konkretisere, hvilke typer kreditansøgninger, der er egnede til behandling alene via elektronisk afstemning.”

Virksomheder flytter gæld fra banker til realkreditinstitutter. Låneefterspørgslen fra privatkunder er fladet ud, hvilket er udramatisk efter flere kvartalers vækst. Det fremgår af Nationalbankens udlånsundersøgelse for tredje kvartal . Mere action er der blandt erhvervskunderne: ”Med et nettotal på +19,8 er låneefterspørgslen fra eksisterende erhvervskunder samlet set øget lidt fra 2. til 3. kvartal 2021. Det er 6. kvartal i træk, at låneefterspørgslen fra erhvervskunderne er øget. Ændringen drives dog udelukkende af øget efterspørgsel efter realkreditlån. Bankerne melder tværtimod for 5. kvartal i træk om fald i lånefterspørgslen fra deres eksisterende erhvervskunder.”

Kunde fik medhold i principiel sag om tjenester relateret til kryptovaluta. De digitale valutaer er stadig langt hen ad vejen jomfrueligt land i juridisk henseende. Og det er ikke småbeløb, der kan opstå twister om. Det viser en ny afgørelse fra Sø- og Handelsretten , hvor en udbyder af e-wallets, Winners Group, måtte konstatere, at man ikke fik medhold i et krav om efterbetaling på 35 mio. kr. fra en kunde, der ikke havde brugt tjenesten så meget som forventet: ”Retten finder, at Winners Groups krav om efterbetaling af vederlag ikke har støtte i aftalens ordlyd eller indhold. Således fremgår det af aftalens Schedule 2, at de angivne Processing Fees alene var baseret på grove antagelser (rough assumptions) om transaktionsvolumen. Det fremgår endvidere, at der var aftalt et minimumsvederlag til Winners Group, hvormed parterne med andre ord havde taget specifikt stilling til, hvilket minimumsvederlag, der skulle tilkomme Winners Group.”

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Finansielle business partnere til budgettering og opfølgning i styrelsens fagområder
Dealer med analytisk sans og kommunikative evner
Egmont søger M&A advisor
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Porteføljemanager til alternative investeringer
Energinet A/S søger afdelingsleder for forretningsstøtte & udvikling
Investeringsspecialist til Investeringsafdeling i Sparekassen Sjælland-Fyn
Ringkjøbing Landbobank søger erhvervsrådgiver til Viborg
To Controllere til Nature Energy
Moalem Weitemeyer søger Økonomimedarbejder/ Bogholder
Synes du også at udvikling af samfundsøkonomiske analyser og strukturelle beregninger er det sjoveste i verden?
Business Controller til DLF Beet Seed
Vi søger endnu en medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Ringkjøbing Landbobank søger Privatrådgiver til København
Økonom til overvågning af dansk økonomi og prognose
Nationalbanken søger Økonom til Finansiel Statistik
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Executive Assistant til Nationalbankens vicedirektør

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Aktuel artikelserie

ESG-komponenter i topchefløn

Ifølge mange store danske virksomheder spiller bæredygtighed en central rolle i deres måde at drive forretning på. Men ...

Andre artikelserier

ESG-komponenter i topchefløn
Klimarapportering
Modernisering af Nationalbanken?
First North: Udfordringer & muligheder
Vækstfondens fremtidige rolle
Our articles in English

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Salg: salg@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]