ØU’s månedsstatus for de børsnoterede lokalbanker viser, at der er stor forskel på værdiansættelser og kursperformance i den første del af 2024. Tre banker er steget mere end 20 pct. i aktiekurs i år: Nordfyns Bank, Vestjysk Bank og Djursland Bank.
Efter at Totalbanken på Fyn sidste efterår blev overtaget af Sparekassen Danmark (tidligere Vendsyssel Sparekasse), er der kun 19 børsnoterede banker tilbage i Danmark.
I bunden af ranglisten med små kursstigninger i år ligger Kreditbanken, Fynske Bank, Lån & Spar Bank, Lollands Bank, Hvidbjerg Bank og Møns Bank. Flere af disse lokalbanker handles også til markant lavere værdiansættelser end de fleste andre banker, målt på kurs/indre værdi. Møns Bank handles til 0,78 gange den bogførte egenkapital i 2022-regnskabet, Lollands Bank til 0,85 gange og Kreditbanken til 0,93 gange den bogførte egenkapital.
Der kan være flere forklaringer på de store forskelle i værdiansættelser. For det første er der store variationer i bankernes politik for udbyttebetalinger til aktionærerne, samt for aktietilbagekøb. Som finansanalytiker Per Grønborg gennemgår i denne udgave, udbetaler de større banker typisk langt større udbytter end de mindre banker.
For det andet er der stor forskel i robustheden i bankernes forretningsmodeller. Finanstilsynets løbende tilsynsredegørelser afslører også dette. Økonomisk Ugebrevs årlige rating af bankernes performance og soliditet viser også, at nogle banker lever højt på en meget høj udlånsmarginal for kunderne. Og det er næppe holdbart i længden med overpriser, da unge kunder i stigende omfang håndterer deres bankforretninger online, der hvor det er bedst og billigst.
For det tredje er der stor forskel på, hvilke lokalbanker der ses som attraktive i relation til opkøb, overtagelser og konsolidering. Nogle geografiske områder synes ikke at blive opfattet som særligt attraktive, og så er en del af lokalbankerne allerede ”bundet” op ejermæssigt på større bejlere, der afventer en mulig overtagelsesmulighed.
Velkendt er det, at Sparekassen Sjælland-Fyn ejer op mod 25 pct. af Lollands Bank, hvor en privat investorgruppe ejer yderligere op mod 15 pct.
Møns Bank, der har en stemmebegrænsning på én pct. af aktiekapitalen, har også flere store aktionærer, igen Sparekassen Sjælland-Fyn med knap 10 pct., samt tre private aktionærer med ca. 25 pct., bl.a. CIP-partner Jakob Baruël Poulsen. Møns Bank har i det netop aflagte årsregnskab præsteret en forrentning af egenkapitalen på 18,5 pct. før skat, næsten det dobbelte af året før, med lidt lavere udlån.
Morten W. Langer
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.