Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Mænd hjælper kvinder, men Brian Mikkelsen ved det ikke

Sten Thorup Kristensen

søndag 09. februar 2020 kl. 14:45

For en måneds tid siden havde forhenværende undervisningsminister Merete Riisager et interessant indlæg i Børsen . Hun skrev om, at mens hun flere gange i sin erhvervskarriere havde oplevet sur modvilje fra kvindelige chefer, havde hun til gengæld oplevet hjælp og tillid fra flere mandlige chefer. Det første kan være en tilfældighed, men det sidste er en klar tendens, som også rekrutteringsfirmaet SpencerStuart fandt i en undersøgelse , som vi har skrevet om i Økonomisk Ugebrev Ledelse:

Langt størstedelen af de kvindelige koncerndirektører fandt det selv afgørende for deres karriere, at de på et tidspunkt havde haft en slags udvidet mandlig mentor, som ikke bare hjalp med råd og vejledning, men også med f.eks. kontakter og anbefalinger til sit netværk.

Hver især kan danne sig sine teorier om, hvorfor så mange mænd hjælper kvinder frem i karrieren. Men sådan er det altså, og det går stik imod en almindelig opfattelse af, at mænd foretrækker at ansætte andre mænd.

En anden tidligere minister, Brian Mikkelsen, som nu er direktør i Dansk Erhverv, satte denne almindelige opfattelse på kortform i Børsen tirsdag . ”Hvide mænd på min alder vælger hvide mænd på min alder,” sagde han. Hvor har han det fra, ud over muligvis sit eget, dårlige eksempel? Det er en mærkelig bøvet kommentar fra erhvervsorganisationen, som dog må vide, at der i de fleste brancher stadig er et betydeligt mindre rekrutteringsgrundlag blandt kvinder end blandt mænd. Den bør i det hele taget have et så stort kendskab til de efterhånden talrige undersøgelser om, hvorfor færre kvinder end mænd når erhvervslivets top, at den ikke er henvist til en populistisk sump på området, men i stedet kan give saglige og brugbare råd til medlemmerne.

Et af de råd, den i stedet har sendt, er at overveje anonymisering af ansøgninger, så ansøgernes køn i første omgang er skjult. Det kan nemt få den modsatte effekt af det tilsigtede. Dét ved man givetvis ude i medlemsvirksomhederne, hvor der må være krummet en del tæer ved læsningen af artiklen i Børsen. Og erfarne headhuntere erkender, at kvinder har en kæmpe fordel, når der skal søges lederjobs. Faktisk vil man i virksomhederne rigtig gerne have flere kvindelige ledere.

Det kan også undre, at Børsen ikke følger undersøgelserne på området. Som også chefredaktør Bjarne Corydon var inde på i sin leder onsdag, er nogenlunde ligelig repræsentation af kønnene i topledelse trods alt en af de større dagsordner i tiden. Som medier må vi sætte os i stand til at stille kritiske og uddybende spørgsmål, også om dette emne.

I øvrigt burde de småracistiske kommentarer, hvor kilder antager, at folks hudfarve afgør deres handlinger, under alle omstændigheder udløse kritiske spørgsmål. Det lyder måske ikke så slemt, når det er egen hudfarve, man taler nedsættende om. Men er der en ”hvid” opførsel, er der logisk set også en ”brun” som modsætning. Den slags primitive opdelinger af mennesker efter race skulle vi helst have lagt bag os med den seneste, og forhåbentlig sidste, verdenskrig.

DERFOR LUGTER DANSKE BANK
Fem ud af syv medlemmer, heraf to danskfødte, af Danske Banks direktion betaler skat efter forskerordningen, fortæller Finans.dk torsdag. Redeligt nok citerer mediet udførligt Lars Krull fra Aalborg Universitet for, at der intet forargeligt er i det, og at de pågældende nok heller ikke vil trække meget på den offentlige sektors ydelser. Og det er jo heller ikke nogen overraskelse, at specialister, der er hentet ind fra udlandet, bliver beskattet efter de skatteregler, der nu engang gælder for dem.

Alligevel fornemmer man, at en eller anden grad af forargelse er artiklens ærinde. Og man forstår selvfølgelig også godt, at journalisterne har studset over, at f.eks. bankens chef for samfundsansvar, svenske Berit Behring, kun betaler 32,8 procent i skat. Men Danske Bank er, selv hvis den ønskede det, afskåret fra at fylde sin direktion op med danske medlemmer, der betaler fuld skat herhjemme.

Som bekendt kasserede Finanstilsynet bestyrelsens topchef-kandidat Jacob Aarup-Andersen, så hollandske Chris Vogelzang blev ansat i stedet. På andre poster, f.eks. compliance, er myndighedskravene så store, at banken i praksis ikke kan indsnævre sin rekruttering til Danmark.

I erhvervsmedierne skal vi passe på med ikke at blive for rethaveriske. Vi skal holde øje med, at virksomhederne overholder lovgivning og indlysende moralske normer. Men det hele skrider, hvis vi hænger virksomhederne op på tilfældige journalisters tilfældige forargelse. Og netop i Danske Banks tilfælde er kritikken særligt urimelig, fordi det i praksis er Finanstilsynet, der har bestemt, hvad den skal gøre.

Måske lugter den, men det er i dette tilfælde fordi, der er pisset på den.

Sten Thorup Kristensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Nyt job
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Nyt job
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Underviser i international Økonomi til Baltorp Business Gymnasium
Region Hovedstaden
Nyt job
Business Controller
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Økonomipartner til Arktisk Kommando med tjenestested i Brabrand
Region Midt
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Nyt job
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Nyt job
Dygtige økonomer søges til De Økonomiske Råds sekretariat
Region Midt
Økonomi/administration
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank