Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Maersk Growth bidrager med agilitet og speed i innovationen

Peder Bjerge

søndag 08. december 2019 kl. 18:15

Maersks corporate venture-arm satser et ukendt millionbeløb på ventureinvesteringer i bl.a. amerikanske, europæiske og israelske startup-virksomheder. Indtil nu har Maersk Growth investeret i 15 virksomheder, der skal fodre moderselskabet med nye ideer og teknologiske muligheder, og der bliver i gennemsnit investeret i en ny virksomhed hver måned. Interview med Sune Stilling, der er chef for Maersk Growth.

I sidste uge offentliggjorde Maersks corporate venture, Maersk Growth, sin seneste investering, nemlig det danske selskab Onomondo, der er den 15. startup, som rederigiganten kaster penge efter. Onomondo har specialiseret sig i at udnytte teknologier, som både eksperter og medier de seneste godt og vel 20 år har forventet sig det helt store af, nemlig Internet of Things, eller IoT, der groft sagt går ud på, at de ting, vi omgiver os med både i privaten og på jobbet, kommunikerer med hinanden uden menneskelig indgriben.

Med den teknologi kan kunder f.eks. følge deres fragt i realtid, uanset hvor på kloden deres container befinder sig, og de kan dermed vurdere, hvornår de kan forvente, deres fragt ankommer. Umiddelbart synes det jo at være en klar fordel for både kunder og rederi. Men hvorfor skal en stor koncern med årtiers ekspertise i at fragte containere fra A til Z have hjælp til dette fra små virksomheder, som kommer fra en helt anden del af erhvervslivet?

Økonomisk Ugebrev forsøger at få svar på dette og andre spørgsmål under et interview med Sune Stilling, der er chef for Maersk Growth.

RIGELIGT AT SE TIL
ØU: Hvorfor bruger Maersk kræfter på et corporate venture-projekt? Maersk har da rigeligt med udfordringer i forvejen, skulle man tro? SS: ”Der er ingen tvivl om, at vi har rigeligt at se til. Baggrunden for vores setup er, at Søren Skou (CEO i A.P. Møller – Maersk, red.) efter sin tiltræden i 2016 hentede mig ind til en snak om det, som vi kalder the integrator vision, hvor vi vil være end to end-leverandør af logistikydelser på globalt plan. Selv om vi har fundet nye hjem til energidelen af vores forretning, vil vi stadig være en vækstvirksomhed, men fokuseret inden for transport og logistik.”

”Basalt set er der tre måder, det kan ske på. Det kan være organisk, ved opkøb og ved investering i tilstødende forretningsområder til Mærsks kerneforretning. Det sidste er, hvor Maersk Growth kommer ind i, og det skal operere ved siden af Maersk. Jeg rapporterer til Søren, men han og jeg bestræber os på ikke at forstyrre hinanden i det daglige. Jeg har sammen med mit team nogle rammer at operere inden for, så det ikke tager fokus væk fra kerneforretningen.”

”Siden vi begyndte i 2017 har vi arbejdet med en række opgaver. Den digitale shippingplatform, TradeLens, som Maersk og IBM bygger, blev f.eks. modnet i vores team. I slutningen af 2017 blev vi enige om at foretage direkte venture-investeringer. Og den første investering blev foretaget i april 2018. I en typisk måned ser vi på 100 startups, og i snit investerer vi i en af dem. Det, vi gør, er at skabe en portefølje af optioner for Maersk. Vi har en række kolleger i A.P. Møller – Mærsk, der arbejder med transformation af kerneforretningen. Det har mit team ikke noget med at gøre. Vi koncentrerer os om at skabe den næste bølge af fremtidige teknologiske muligheder for virksomheden, gerne understøttet af teknologi,” siger Sune Stilling.

MERE END PENGE
Hvad er jeres økonomiske rammer for investeringerne? ”Vi har geografiske rammer og tematiske rammer. Og så en ramme for, hvor tidligt vi går ind i en virksomhed med den første investering. Geografisk investerer vi primært i Europa, USA og Israel. Her skal vi kende alle i de virksomheder, der arbejder med supply chain, som passer ind i både vores tematiske investeringsområder og integrator-visionen for Maersk. Vi går ind tidligt i virksomheder, der har et produkt, og de må gerne have en kunde eller to, der betaler for produktet. Vi kan godt lide at have en ejerandel i den lave, tocifrede ende. Vi ser også på, om vi kan tilføre den virksomhed noget andet og mere end bare penge.”

Hvor mange penge har I til at investere i nye virksomheder?

”Det taler vi ikke om. Jeg kan sige, at for en koncern, som omsætter for 40 milliarder dollars, er det, vi investerer gennem Maersk Growth, meget småt.”

Maersk har gennem årtier arbejdet med transport og logistik, hvad der skulle have givet en enorm ekspertise inden for shipping, transport og logistik. Så hvad er det, de selskaber kan, som Maersk ikke selv er i stand til? ”Det er selvfølgelig forskelligt fra virksomhed til virksomhed blandt dem, vi investerer i. Den helt store overskrift for det, vi gør, har jeg stjålet fra vores formand. Han siger det bedre, end jeg kan. Vi kombinerer den agilitet og innovationsmuskel, der ligger i startups, med den scale og styrke, en corporate har. Men du har fuldstændig ret i, at vi har en ekstrem stor viden om en masse ting i vores branche. Vi har 80.000 kolleger, der ved mere om det, end andre i verden gør. Men den ekspertise er ikke det samme som agilitet og hastighed. Vi investerer typisk ef-

ter, hvor vi ser et problem for kunder eller vores branche. Og hvor vi ikke har en løsning på vej i vores pipeline. Det har de virksomheder, vi investerer i. Vi kan så hjælpe dem med at skalere deres produkt.”

”Eksempelvis virksomheden LoadSmart forbinder kunder med ledig truckingkapacitet. Her har de udviklet en række avancerede algoritmer. Og vi har gennem nogle år manglet en digital løsning til at forbinde vores containere med trucking-kapacitet. Det tog dem fire måneder at udvikle en løsning, som vi i dag har ude på markedet. De har udviklet teknologien, som vi så tilbyder vores kunder. Vi kunne bruge tre år på at holde møder i koncernen om at finde en løsning. Det gør startsups ikke. De går bare i gang. Og det kan godt være, at de ikke rammer den rent i røven i første forsøg. Men det er okay. Så retter vi til, indtil det fungerer rigtigt.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank