Finans

Maersk Growth bidrager med agilitet og speed i innovationen

Peder Bjerge

søndag 08. december 2019 kl. 18:15

Maersks corporate venture-arm satser et ukendt millionbeløb på ventureinvesteringer i bl.a. amerikanske, europæiske og israelske startup-virksomheder. Indtil nu har Maersk Growth investeret i 15 virksomheder, der skal fodre moderselskabet med nye ideer og teknologiske muligheder, og der bliver i gennemsnit investeret i en ny virksomhed hver måned. Interview med Sune Stilling, der er chef for Maersk Growth.

I sidste uge offentliggjorde Maersks corporate venture, Maersk Growth, sin seneste investering, nemlig det danske selskab Onomondo, der er den 15. startup, som rederigiganten kaster penge efter. Onomondo har specialiseret sig i at udnytte teknologier, som både eksperter og medier de seneste godt og vel 20 år har forventet sig det helt store af, nemlig Internet of Things, eller IoT, der groft sagt går ud på, at de ting, vi omgiver os med både i privaten og på jobbet, kommunikerer med hinanden uden menneskelig indgriben.

Med den teknologi kan kunder f.eks. følge deres fragt i realtid, uanset hvor på kloden deres container befinder sig, og de kan dermed vurdere, hvornår de kan forvente, deres fragt ankommer. Umiddelbart synes det jo at være en klar fordel for både kunder og rederi. Men hvorfor skal en stor koncern med årtiers ekspertise i at fragte containere fra A til Z have hjælp til dette fra små virksomheder, som kommer fra en helt anden del af erhvervslivet?

Økonomisk Ugebrev forsøger at få svar på dette og andre spørgsmål under et interview med Sune Stilling, der er chef for Maersk Growth.

RIGELIGT AT SE TIL
ØU: Hvorfor bruger Maersk kræfter på et corporate venture-projekt? Maersk har da rigeligt med udfordringer i forvejen, skulle man tro? SS: ”Der er ingen tvivl om, at vi har rigeligt at se til. Baggrunden for vores setup er, at Søren Skou (CEO i A.P. Møller – Maersk, red.) efter sin tiltræden i 2016 hentede mig ind til en snak om det, som vi kalder the integrator vision, hvor vi vil være end to end-leverandør af logistikydelser på globalt plan. Selv om vi har fundet nye hjem til energidelen af vores forretning, vil vi stadig være en vækstvirksomhed, men fokuseret inden for transport og logistik.”

”Basalt set er der tre måder, det kan ske på. Det kan være organisk, ved opkøb og ved investering i tilstødende forretningsområder til Mærsks kerneforretning. Det sidste er, hvor Maersk Growth kommer ind i, og det skal operere ved siden af Maersk. Jeg rapporterer til Søren, men han og jeg bestræber os på ikke at forstyrre hinanden i det daglige. Jeg har sammen med mit team nogle rammer at operere inden for, så det ikke tager fokus væk fra kerneforretningen.”

”Siden vi begyndte i 2017 har vi arbejdet med en række opgaver. Den digitale shippingplatform, TradeLens, som Maersk og IBM bygger, blev f.eks. modnet i vores team. I slutningen af 2017 blev vi enige om at foretage direkte venture-investeringer. Og den første investering blev foretaget i april 2018. I en typisk måned ser vi på 100 startups, og i snit investerer vi i en af dem. Det, vi gør, er at skabe en portefølje af optioner for Maersk. Vi har en række kolleger i A.P. Møller – Mærsk, der arbejder med transformation af kerneforretningen. Det har mit team ikke noget med at gøre. Vi koncentrerer os om at skabe den næste bølge af fremtidige teknologiske muligheder for virksomheden, gerne understøttet af teknologi,” siger Sune Stilling.

MERE END PENGE
Hvad er jeres økonomiske rammer for investeringerne? ”Vi har geografiske rammer og tematiske rammer. Og så en ramme for, hvor tidligt vi går ind i en virksomhed med den første investering. Geografisk investerer vi primært i Europa, USA og Israel. Her skal vi kende alle i de virksomheder, der arbejder med supply chain, som passer ind i både vores tematiske investeringsområder og integrator-visionen for Maersk. Vi går ind tidligt i virksomheder, der har et produkt, og de må gerne have en kunde eller to, der betaler for produktet. Vi kan godt lide at have en ejerandel i den lave, tocifrede ende. Vi ser også på, om vi kan tilføre den virksomhed noget andet og mere end bare penge.”

Hvor mange penge har I til at investere i nye virksomheder?

”Det taler vi ikke om. Jeg kan sige, at for en koncern, som omsætter for 40 milliarder dollars, er det, vi investerer gennem Maersk Growth, meget småt.”

Maersk har gennem årtier arbejdet med transport og logistik, hvad der skulle have givet en enorm ekspertise inden for shipping, transport og logistik. Så hvad er det, de selskaber kan, som Maersk ikke selv er i stand til? ”Det er selvfølgelig forskelligt fra virksomhed til virksomhed blandt dem, vi investerer i. Den helt store overskrift for det, vi gør, har jeg stjålet fra vores formand. Han siger det bedre, end jeg kan. Vi kombinerer den agilitet og innovationsmuskel, der ligger i startups, med den scale og styrke, en corporate har. Men du har fuldstændig ret i, at vi har en ekstrem stor viden om en masse ting i vores branche. Vi har 80.000 kolleger, der ved mere om det, end andre i verden gør. Men den ekspertise er ikke det samme som agilitet og hastighed. Vi investerer typisk ef-

ter, hvor vi ser et problem for kunder eller vores branche. Og hvor vi ikke har en løsning på vej i vores pipeline. Det har de virksomheder, vi investerer i. Vi kan så hjælpe dem med at skalere deres produkt.”

”Eksempelvis virksomheden LoadSmart forbinder kunder med ledig truckingkapacitet. Her har de udviklet en række avancerede algoritmer. Og vi har gennem nogle år manglet en digital løsning til at forbinde vores containere med trucking-kapacitet. Det tog dem fire måneder at udvikle en løsning, som vi i dag har ude på markedet. De har udviklet teknologien, som vi så tilbyder vores kunder. Vi kunne bruge tre år på at holde møder i koncernen om at finde en løsning. Det gør startsups ikke. De går bare i gang. Og det kan godt være, at de ikke rammer den rent i røven i første forsøg. Men det er okay. Så retter vi til, indtil det fungerer rigtigt.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Finans

Genetablerede KPMG kan snart være tilbage i dansk Big Four

Selvom de store revisionshuses basale revisionsforretning de seneste år har udviklet sig fladt, formår selskaberne at fastholde en solid vækst i den samlede aktivitet. En stadig større andel af…
Finans
Store revisionshuse får flere kunder, trods øget fravalg af revision
Finans
Ekspertforslag: Sådan undgås skæve værdier på pensionssektorens alternativer
Formue
ØU Trader: Porteføljen spurter forbi dansk aktieindeks, + 33,6% i 2020
Finans
Hvornår løber Waturus pengekasse tom?
Samfundsansvar
Regeringens udspil til Grøn Skatterefom
Finans
Parken høster stort skjult sommerhus-guldæg næste år
Samfundsansvar
Podcast fra P4: ØU-redaktør om ny database for kontroversielle investeringer
Formue
Langers Skarpe Aktietips: Nu skal man tænke både kortsigtet og langsigtet
Samfundsansvar
Nasdaq køber firma til afsløring af finansiel kriminalitet og hvidvask
Finans
Slemme røde tal i Vækstfondens ventureportefølje
Samfundsansvar
EU-strategi for vedvarende offshoreenergi
Ledelse
Andelen af kvindelige ledere vokser, men ikke i topledelsen
Samfundsansvar
Kun et dansk selskab på nyt Dow Jones Sustainability Index
Ledelse
Kapitalismen skal tæmmes, ikke slås ihjel

Seneste nyt

Formue
Børshandel startet i Huscompagniet: Emissionsbanker holder hånden under aktien
Samfundsansvar
Analyse: ESG ratings forvirrer investorer om reel bæredygtighed
Formue
Aktieanalyse: Spirende optimisme hos Novo Nordisk
Finans
Qudos: Aarhusianske finansfolk stod bag kæmpe forsikringskonkurs med milliardtab
Finans

Ny CEO udstikker ny vej: Her er ISS’ nye strategiske retning

Jacob Aarup-Andersen vil fastholde ISS’ rolle som en udbyder af et bredt spektrum af serviceydelser til store internationale kunder. Men han vil sandsynligvis satse hårdt på strammere styring af…

Aktuel artikelserie

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?

Chefredaktør Morten W. Langer har i en artikelserie påpeget en stribe huller i NasdaqOMX’s arbejde med at skabe en dansk vækstbørs, investorerne kan have tillid til. Selskaber som Conferize og NPinvestor har fra start været baseret på ekstremt svage forretningsmodeller og overvurderede værdiansættelser. Aktuelt viser sagen om Waturu, at institutionen med Certified Advisors ikke fungerer godt nok, når det gælder sikring af fyldestgørende information til investorerne. Baggrunden for ØU’s fokus på First North er, at en velfungerende dansk vækstbørs er samfundsmæssig vigtig som formidler af risikovillig kapital til små vækstvirksomheder.

Andre artikelserier

Dilemmaer i det aktive ejerskab
Finansiering af den grønne omstilling
Sustainable Finance: Nye spilleregler for den finansielle sektor
Nye krav til bestyrelsen i kølvandet på Coronakrisen
Hvilke strategier sikrer den bedre performance under coronakrisen?
Den danske banksektors lange vej mod konsolidering?
Samfundsansvar
Investeringsdirektør i PFA: Med Joe Bidens valgsejr i USA vil den grønne transformation tage fart
Finans
Optræk til stærkt comeback til SAS, efter mere corona
Finans
HusCompagniet klemmer citronen med slap vækststrategi
Formue
S&P Future: Så kom startsignalet til det næste aktierally
Samfundsansvar
ATP kræver mere specifikke skattepolitikker af virksomheder
Formue
MSCI: Europæiske aktier har givet minus 5% i afkast i år, Danmark +30%
Samfundsansvar
Investorer opfordrer europæiske virksomheder til at vise ‘manglende’ klimaomkostninger
Samfundsansvar
Læger uden Grænser: Aftaler om vacciner skal lægges frem for offentligheden
Ledelse
En verden til forskel: 20 år med god selskabsledelse
Formue
Finanshus går mod uberbullish udsigt: “Reopning Rotation Story is bearish”
Formue
S&P Future står foran megastærkt aktierally – eller en flad udvikling med rotation
Samfundsansvar
Nordea overvejer JP/Politikens sexannonce-forretning
Samfundsansvar
ATP skærper investeringsstrategi overfor kulindustri
Jens F. Kofoed
Samfundsansvar
Moraløkonomien stærkt på vej i dansk erhvervsliv

Seneste nyt

Samfundsansvar
Private fondsinvestorer sender 30% af midlerne til ”bæredygtige” eller ”grønne” fonde
Formue
SAS: En af fondsbørsens mest perpektivrige aktier lige nu

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

EU-Domstolen: TV2 skal betale ulovligheds­renter for statsstøtte
Har du styr på din prismarkedsføring til Black Friday?
Aftale på plads: Lagerbeskatning af løbende avancer for ejendomsselskaber indføres
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X