Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Masser af venturekapital til danske startups i 2019

Peder Bjerge

søndag 19. januar 2020 kl. 21:16

Sidste år var et godt år for danske startup-virksomheder, viser tal fra Vækstfonden. De fik 1 mia. kr. mere end i 2018. Men så godt kommer det næppe til at gå i år, vurderer professor Serden Ozcan. Han mener, at markedet for ventureinvesteringer har toppet, og at startups vil få sværere ved at tiltrække kapital.

Sidst i oktober 2018 overraskede den dansk/svenske startup-virksomhed Galecto. Det unge biotech-selskab fik tilført hele 590 mio. kr. fra investorer, der både talte Novo Nordisks corporate venture-del, Novo Seeds, og en række udenlandske investorer.

Men på trods af Galectos venturerunde bidrog med mere end en halv mia. kr. i 2018, tiltrak danske startups i 2019 i runde tal 1 mia. kr. mere end året forinden, viser en opgørelse fra Vækstfonden. Alene de sidste 10 ventureinvesteringer i 2019 sendte op mod 700 mio. kr. til danske startups

FÆRRE PENGE TIL VENTURE
Tallet for begge år er dog højere, da ikke alle selskaber oplyser, hvor mange penge de har fået i ny kapital fra ventureinvestorer. Men selv om næsten 4 mia. kr. kan synes som særdeles mange penge, er Serden Ozcan, professor på det tyske Otto Beisheim School of Management i Düsseldorf, ikke imponeret.

“Det danske marked for ventureinvesteringer er stadigt meget lille sammenlignet med det svenske og det tyske marked. Det danske marked mangler stadig at kunne præstere de rigtigt store succeshistorier, som vi har set på det svenske marked med f.eks. Spotify og Klarna, der har udviklet sig til globale spillere,” siger han.

Ifølge Serden Ozcan, der også har undervist på danske CBS, har vi de seneste år set en udvikling, hvor ventureinvesteringer generelt er steget.

“Det er ikke begrænset til det danske marked. Det har vi set på en lang række markeder globalt. Det er fortrinsvist drevet af det lavrentemiljø, som vi har levet i de seneste år. Men over de næste år vil vi ikke se så mange penge i det marked som tidligere. Igen er det ikke specielt for det danske marked,” siger Serden Ozcan.

Han mener, at det danske marked for startups har et stort potentiale inden for særligt biotech, healthcare og beslægtede områder. Det hænger sammen med, at man, især omkring hovedstaden, har en lang række store virksomheder, hvilket er med til at skabe den rigtige grobund for disse selskaber. ”Danmark er her stærk, fordi du skal helt ned til byer som Stuttgart for at finde et tilsvarende miljø inden for healthcare og biotech. Her står Danmark i en unik position,” siger Serden Ozcan.

Ser man på tallene fra Vækstfondens opgørelse, har selskaber, som arbejder inden for healthtech, biotech og medtech (medico-teknik), fået tilført mere end 945 mia. kr. i løbet af sidste år. Her skal man dog tage højde for to elementer. For det første er størrelsen på to af de 13 ventureinvesteringer ikke offentliggjort. Og for det andet kan andre virksomheder inden for f.eks. Internet-of-Things eller kunstig intelligens arbejde med applikationer, der kan være relevante for medicinalindustrien.

CORPORATE VENTURE
En anden tendens, som indtil nu har været med til at sende mange penge i startup-virksomheder, er de etablerede virksomheders fokus på corporate venture, understreger Serden Ozcan. Her har medicinalindustrien traditionelt været i gang længe, og startups har fået adgang til ikke bare kapital, men også faglig ekspertise. ”Det er med til at koncentrere investeringer i et snævert geografisk område. Du ser ikke mange af den type investeringer i Odense eller Aalborg,” siger han.

Langt de fleste af startup-selskaberne inden for dette felt i Vækstfondens opgørelse er da også beliggende i hovedstadsområdet. Samme billede går dog igen for andre brancher.

10928350009d3a11e02c

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank