Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Massivt krav om politisk indgreb i svag realkreditkonkurrence

Ejlif Thomasen

søndag 24. marts 2019 kl. 20:59

Rentefald æder ikke-høstede konverteringsgevinster

Politikernes forsøg på at skabe bedre konkurrence i realkreditten er slået fejl. Sådan lyder vurderingen fra et massivt flertal af låntagere, der er nærmest højrøstede i deres kritik af manglende reel konkurrence. Hele 83 procent af realkreditlånerne synes, at konkurrencen er mangelfuld, og 88 procent kræver politisk indgriben.

Det kan godt være, at folkestormen mod forhøjede bidragssatser for en tid har lagt sig lidt. Men under overfladen er danske boligog virksomhedsejere med realkreditlån fortsat rasende over den skjulte skat, som ligger i de markant forhøjede realkreditbidrag, svag konkurrence, og politikernes manglende vilje og lyst til at gøre noget ved det. Låntagernes dom over realkreditsektoren er ultrahård. Hele 83 procent af låntagerne vurderer, at der kun i mindre grad eller slet ikke er reel konkurrence i realkreditsektoren.

Konklusionen fremgår af Økonomisk Ugebrevs årlige survey over kundetilfredshed i realkreditten. Der er svar fra over 500 låntagere. Kun 8 procent mener, at der i høj eller meget høj grad er tale om konkurrence. I et tilsvarende survey over kundestilfredshed fra sidste år svarede 87 procent af de 800 respondenter på samme vis, at de var meget utilfredse eller utilfredse med konkurrenceforholdene.

POLITIKERE SKAL PÅ BANEN

Blandt kunderne er der altså kun en minimal oplevelse af, at konkurrencesituationen er blevet bedre. Dette på trods af, at et politisk flertal har gennemført ændringer efter Konkurrencerådets kritiske analyse af konkurrencen i sektoren. En af forklaringen på den manglende kvittering på tiltagene er angiveligt, at de gennemførte tiltag er nærmest kosmetisk. Det politiske flertal undlod netop at gennemføre væsentlige dele af Konkurrencestyrelsens forslag til bedre konkurrence, som kunne få mærkbar effekt på konkurrencen og omkostningerne ved låneomlægninger.

Meldingen fra låntagerne i Økonomisk Ugebrevets survey er helt klar: Politikerne skal på banen igen. Hele 88 procent af de låntagere, der har besvaret surveyet, mener, at det er vigtigt, at regeringen, politikerne og/eller myndigheder griber ind for at skabe bedre grundlag for reel priskonkurrence. Det er et så markant flertal, at signalet til Folketingets partier ikke er til at misforstå. Kun 3 procent synes ikke, det er vigtigt, at myndighederne tager initiativ. Økonomisk Ugebrev har tidligere kortlagt, at regeringen og et folketingsflertal afviste det centrale forslag fra Konkurrencestyrelsen på et fejlagtigt grundlag. Erhvervsordfører Pelle Dragsted fra Enhedslisten gravede også i sagen, og han stillede nogle konkrete spørgsmål, hvor Finanstilsynet i svarene gav lodret forkerte oplysninger.

På trods af de vildledende oplysninger til Folketinget har der ikke være nogen politiske initiativer for at gennemføre forslaget efterfølgende. Det aktuelle survey viser også, at 59 procent af låntagerne mener, at den politiske afvisning af forslaget er uacceptabel, og kun 13 procent finder forløbet helt eller delvis acceptabelt. Hele 71 procent svarer i øvrigt ja til måske at ville gøre brug af mulighed for at få overført obligationer, hvis institutterne skulle tilbyde dette.

IKKE NYE INITIATIVER FRA MINISTEREN

Økonomisk Ugebrev har spurgt erhvervsminister Rasmus Jarlov, om han vil sætte forslaget på dagsordenen igen, og om der i øvrigt er initiativer for at forbedre konkurrencen. ”Der er ikke på nuværende tidspunkt nye initiativer på vej. Regeringen fulgte i 2018 op på Konkurrencerådets anbefalinger på realkreditområdet, og nu venter vi på at se effekterne af de initiativer,” siger han. Ministeriet oplyser desuden, at både Totalkredit og Jyske Realkredit tilbyder udlevering af obligationer.

Både Pelle Dragsted fra Enhedslisten og Lisbeth Bech Poulsen fra SF er klar til at gennemføre nye initiativer for at forbedre konkurrencen. SF foreslår f.eks., at institutterne ikke skal kunne begrunde bidragsforhøjelser med øgede kapitalkrav, hvis de med rimelighed har kunnet forudse dem, og hvis de har haft mulighed for at skaffe kapitalen ved ikke at udbetale overskud i form at udbytte. Pelle Dragsted peger f.eks. på, at det skal være billigere at skifte institut, og at muligheden for at hæve bidrag på eksisterende lån skal begrænses. Herudover har Enhedslisten en række forslag i et større finanssektorudspil, der kom for nogle måneder siden.

Begge erhvervsordførere er desuden klar til at sikre låntager ret til at få overført obligationer, som var et af kernepunkterne i Konkurrencestyrelsen forslag, som politikerne ikke fulgte i første omgang.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Nyt job
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank