Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Medierne skal huske at forholde sig kritiske til den store leder

Sten Thorup Kristensen

mandag 07. oktober 2019 kl. 12:18

Det er surt at blive vraget først som statsminister, og kort derefter som leder i sit parti. Men i det mindste kan man så sidde stille og roligt på sin plads bagerst i folketingssalen og læse aviser. Det synes desværre ikke at bekomme Lars Løkke Rasmussen vel. Ifølge BT satte det tværtimod tungsindige tanker om meningen med tilværelsen i gang, da han læste hvor pæne anmeldelser Mette Frederiksens åbningstale fik, selv i borgerligere medier.

Hvor den tidligere statsminister måske nok fik skruet melodramaet højt nok op, så har han en pointe, vi i medierne skal lytte til. Både Thorning og Løkke kan med en vis ret have den oplevelse, at de har fået med grovfilen. Men en tak længere tilbage er der fortilfælde for, at medierne har været alt for autoritetstro over for en statsminister. Når Anders Fogh Rasmussen på det ugentlige pressemøde orienterede om, hvad den politiske dagsorden var, smækkede medierne hæ-lene sammen og tog det for gode varer.

Fogh tog over efter en træt socialdemokratisk regering, han undgik forgængerens mange små dumme fodfejl, han var statsmandsagtig. Og sidst, men ikke mindst, havde han en klassisk leder i den forstand, at han havde en vision om, hvor han ville føre nationen hen. Det gav respekt, selv hos politiske modstandere. Mette Frederiksen kommer med stort set samme sæt af fordele og kvaliteter. Derfor er det oplagt, at medierne også viser hende respekt. Men vi skal erindre os selv om, at vi ikke har gode erfaringer med det. Set i bakspejlet blev der truffet mange uhensigtsmæssige beslutninger i Foghs tid, og når man dengang ikke så dem ud af forruden, var det bl.a. fordi vi ikke pegede på dem. Nogle ting, som f.eks. overophedningen af boligmarkedet, stod klart for forstandige mennesker allerede dengang.

Det kræver heller ikke megen indsats at finde hullerne i Mette Frederiksens ost. Der er ingen tvivl om, at hun har et folkeligt mandat til at udvide velfærdsstaten og at give dens ansatte bedre vilkår. Men i sidste ende er det erhvervslivet, der skal betale festen, og den bliver desuden dyr, hvis man ikke sørger for effektivitet i den offentlige sektor. Det var der, som Mette Frederiksens tidligere ministerkollega Bjarne Corydon bemærkede i en leder i Børsen, ikke meget om i åbningstalen.

BERLINGSKE: KURT LARSENS FORFRISKENDE INPUT

Mens Fogh rodede og regerede i 00’erne, havde vi i erhvervspressen bl.a. fokus på DSV. Kunne denne opkomling overleve sine, set udefra, halsbrækkende opkøb? Det kunne den, særdeles godt endda, og i dag er DSV en verdensførende virksomhed. Mange arbejdspladser er skabt, skatteindtægterne fosser ind i statskassen, og det, at Danmark, med nu både Mærsk og DSV i front, er blevet en stormagt inden for logistik, kan blive særdeles bekvemt i det arbejde, der forestår med at reducere CO2-udledningen.

Det moderne DSV er først og fremmest Kurt Larsens værk. Han var dengang direktør, og siden blev han bestyrelsesformand. I forrige uge trak han sig tilbage fra denne post også. Trods sin store rolle er han næppe kendt af mange danskere, men i medierne kendte vi ham som en af de bedste, man kunne interviewe. Han er bramfri og direkte uden at blive plat eller nedadsnobbende. I et glimrende afskedsinterview i Berlingske , hvor han bl.a. kommenterer Mette Frederiksens åbningstale, får man en prøve på det. Efter at have påpeget betydningen af erhvervslivet, rammer han også dybt med en mere generel kommentar om velfærdsstatens natur: ”Velfærdsstaten kan mange ting, men jeg vil nu nødigt have min kærlighed fra den.”

BØRSEN: DE FIKTIVE AFKAST OG RANGVIDS DRØMMERI

En af de opgaver, velfærdsstaten har påtaget sig, er at sørge for, at private ikke taber penge på deres investeringer. Baggrunden for det har Børsen sat fokus på i den forløbne uge. Danske Bank får som bekendt smæk for at have solgt investeringsproduktet Flexinvest Fri, selv om banken selv forventede, at kunderne ville tabe penge på det. Men som journalist Tor Johannesen spidst bemærker på bagsiden torsdag , ligger bankens egentlige fejl udelukkende i, at den har været så uforsigtig selv at gøre sig tanker om, hvad typiske investeringsafkast vil være i de kommende år.

Havde Danske Bank blot holdt sig til skønnet fra Rådet for Pensionsprognoser med Jesper Rangvid i spidsen, havde alt været fint. Rådet regner f.eks. stadig med et langsigtet afkastet på obligationer på 3,5 pct., og holder det stik, er der et fint afkast på Flexinvest.

Dagen forinden havde Rangvid forklaret, at man holdt dette skøn, selv om renten som bekendt lige nu er negativ, fordi en sænket prognose vil betyde, at folks pensioner skal nedskrives markant. Well. Skønnene er i sidste ende kun en papirøvelse, og ved at holde dem høje, opsamler man bare smerte, som så må udløses senere.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank