Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Mediernes vigtige rolle i CSR-trenden

Sten Thorup Kristensen

mandag 09. september 2019 kl. 11:16

At vise et samfundsansvar, der rækker ud over egne, snævre profithensyn, er gået fra at være noget, virksomheder kunne tilvælge, til nu de facto at være et krav fra politikere, forbrugere og aktivistiske aktionærer. Det har vækket en gammel debat om, hvordan virksomhederne så bedst tjener samfundet, til live igen.

The Economist, der er liberalt i både europæisk og amerikansk forstand, er imod CSR-bølgen og påpeger i en leder, at man risikerer, at nogle NGO’er uden demokratisk mandat sætter dagsordenen, og at CSR-krav kan bremse innovation. F.eks. viste bilfabrikkerne i Detroit indtil 50’erne og 60’erne et stort samfundsansvar over for lokalmiljø og ansatte, men prisen var dyre biler til forbrugerne. Professor Steen Thomsen fra CBS nuancerer i en kronik i Børsen kritikken. Han anfører, at så længe CSR-aktiviteterne er koblet til kerneaktiviteten, er der ikke nogen modsætning til at optimere værdien for ejerne, tværtimod. Og så bemærker han, at dansk erhvervsliv i kraft af det udbredte fondsejerskab er vant til tænkemåden og dermed har en global konkurrencefordel.

Medierne omtaler næsten entydigt CSR positivt, og også her på Økonomiske Ugebrev er vi fortalere for trenden. Men som den breder sig og bliver alvor, må vi også forholde os til de bekymringer, eksperterne har. Det er ikke længere gangbart at omtale en virksomhed positivt, blot fordi den har en CSR-politik. Vi må forholde os kritisk til denne politik. En artikel i Politiken viser, hvor galt det kan gå, hvis man glemmer dét. Avisen omtaler begejstret en ny park, som A.P. Møller Fonden vil anlægge ved siden af operaen i København.

Parken skal finansieres af indtægter fra en parkeringskælder nedenunder, og den kommer bl.a. til at indeholde træsorter fra hele verden. Det skal nok blive et besøg værd, men Politiken burde ikke ukritisk have godtaget fondsforkvinde Ane Ugglas udsagn om, at parken ”bygges med tanke på biodiversitet og bæredygtighed”. At plante en eksotisk blomst eller træ i sin have har ikke en bjælde at gøre med biodiversitet i den forstand, man diskuterer det. Det er også uklart, hvad bæredygtigheden i den kommende prydhave kommer til at bestå i. Fonden slipper her afsted med på en billig baggrund at læne sig op ad nogle begreber, som ikke har brug for tom snak, men for reel handling.

ZETLAND: EN HISTORIETIME

Lars Løkke Rasmussen er forstand rundet af det historiske Venstre, der voksede op sammen med andelsbevæ-gelsen, og som var optaget af værdien af fællesskaber. Det skriver Zetlands chefredaktør Lea Korsgaard i en analyse . Måske har hun ret, men hun tager fejl, når hun skriver, at ”fra 1870 og 100 år frem vævede Venstres historie sig uløseligt sammen med udviklingen af den kultur på landet, der transformerede billedet af den danske bonde fra forhutlet og fordrukken til selvstændig gårdejer med rank ryg, styr på høsten og oplyst samfundssind.” Vi skal et århundrede længere tilbage for at møde den alkoholiserede og undertrykte Jeppe på Bjerget. Så kom landboreformerne i 1788. Efterhånden som de slog igennem i de følgende årtier, steg bøndernes indkomst drastisk.

Nu skal det her ikke være en historietime. Men der er faktisk en interessant pointe for nutiden i, om bøndernes velstand kom ved den ene eller den anden lejlighed. Vi taler konstant om reformer, men den uden sammenligning største og mest succesfulde økonomiske reform i danmarkshistorien var den fra 1788. Når den er glemt, er det måske fordi den overhovedet ikke passer ind i den fortælling om fællesskab som noget universelt godt, som både andelsbevægelsen, fagbevægelsen og velfærdsstaten siden har dyrket. Landboreformerne var hyper-individualistiske.

De løsrev den enkelte bonde fra både landsbyens forpligtende arbejdsfællesskab og fra pligter over for den lokale myndighed, herremanden. Resultatet var et nyt og stærkt incitament til at forbedre sine egne jorde, f.eks. med dræning og tørlægning af moser. De nu velstående bønder udviklede også hurtigt en politisk og social bevidsthed, og deres krav om medindflydelse var så stærkt og stødte på så meget modstand, at der var frygt for, at det hele skulle ende i borgerkrig – hvilket det med tre-årskrigen for så vidt også gjorde.

Så galt går det vel trods alt ikke i dag. Men bladrer man tilbage til første halvdel af 1800-tallet, finder man noget, der er genkendeligt for os i nutiden: Et samfund, hvor det var nogenlunde klart for alle, at det gamle havde overstået sin tid, men hvor der også var en sorg over dette forhold, og hvor man var bittert uenige om, hvad der skulle sættes i stedet.

Sten Thorup Kristensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank