Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Minusrenter udløser hård konkurrence om velhavende bankkunder

Carsten Vitoft

mandag 28. september 2020 kl. 7:00

Mens danske bankkunder er kritiske og afvisende over for minusrenter på lønkontoen, er de nærmest desperate over, at bankerne nu også indfører minusrenter på deres pensionsordning. Mange af kunderne reagerer skarpt og flytter til banker uden minusrenter på pensionsopsparingen. Det har Danske Bank i den grad vundet kunder på, viser Økonomisk Ugebrevs survey.

Minusrenter på pensionskonti i bankerne har udløst det helt store slagsmål om de velhavende bankkunder. Sydbank, Jyske Bank og Nykredit har for længst indført minusrenter på kontantindestående på pensionsordningerne, og i denne uge varslede Nordea det samme fra årsskiftet. Men Danske Bank synes at følge en anden strategi, hvor man indtil videre fuldstændig friholder kundernes pensioner for minusrenter, selv om det koster banken mange penge.

”Vi har indført negative renter for meget store indestående over 1.500.000 kr. for vores kunder med NemKonto. Men det er korrekt, at vi har friholdt pensionskonti, investeringskonti og flere andre konti fra negative renter. Det er klart, at det isoleret set koster banken penge, når indeståender friholdes for negative renter. På den anden side oplever vi, at der er kunder, også fra andre banker, der har bemærket, at vi er meget konkurrencedygtige.

Det har naturligvis en positiv indvirkning i forhold til fastholdelse og tiltrækning af kunder. Vi kan ikke kommentere på fremtidige priser, men vi kigger naturligvis løbende på fordele og ulemper ved vores prissætning, ligesom vi følger markedsudviklingen,” siger Thomas Mitchell, der er chef for privatkunder i Danmark.

Den vigtige kapitalforvaltning
Minusrenterne er virkelig noget, der optager danskerne for tiden. I den seneste udgave af Økonomisk Ugebrev Finans bragte vi resultater fra et rundspørge, med svar fra 712 velhavende danskere. Det fremgik bl.a., at otte ud af ti, der i dag belaler minusrenter, absolut ikke har accepteret at betale minusrente i banken. De overvejer andre løsninger, bl.a. at flytte bank.

Netop dette momentum har altså bl.a. Danske bank benyttet sig af. Tilsyneladende vurderer banken, at den ved at tiltrække nye pensionsformuer også kan få ekstra forretninger fra private banking og værdipapirhandel, som giver gode andre indtægtsmuligheder.

Den nye konkurrencesituation om de velhavende bankkunder kan vende op og ned på den ellers meget lukrative kapitalforvaltning i mange af de banker, som nu fastholder minusrenter på pensionsopsparingen.

”Banken tjener omkring 450.000 kr. for hver million, den plejer i pensionsmidler over 15 år. Derfor er det fristende at true folk med en minusrente, der er forsvindende lille i forhold til det, banken tjener, hvis midlerne investeres i bankens pensionsprodukter. Vi oplever, at vores kunder møder meget ringe forståelse over deres utilfredshed med at skulle betale minusrente ud af selv meget små beløb, der står kontant.

Jeg forventer ikke at se mange banker, der vender om og giver folk bedre muligheder for at have en del af deres formue kontant. Der skal vi nok se endnu voldsommere reaktioner fra den kritiske del af kundeskaren,” siger Karsten Engmann Jensen, der er indehaver og stifter af Pengeministeriet.

Skærpet konkurrence
Her skal man huske, at det kun er kontanterne på pensionen, man har stående i sin bank, som bliver ramt af minusrenter. Kan det lykkes Sydbank, Nykredit, Jyske Bank og Nordea at overtale kunderne til at investere en større del af pensionen i værdipapirer, betaler pensionsopspareren mindre minusrente og mere i omkostninger til investering i deres bank.

Danske Bank har altså ikke indført minusrenter, ud fra en vurdering af, at der kan vindes på kapitalforvaltning­en. De årlige omkostninger på kapitalforvaltning ligger omkring 2 pct. i en bank, mens de negative renter typisk ligger omkring 0,6 pct. på pension, med friholdelse af de første 50.000 til 100.000 kr.

I Økonomisk Ugebrevs rundspørge oplyser flere kunder, at de allerede er skiftet fra bl.a. Sydbank til Danske Bank. Dertil oplyste Sydbank for nylig, at man er i gang med at ændre på minusrenter, uden banken dog vil oplyse, om der skal løsnes eller strammes op. Men den skærpede konkurrencesituation om de danske velhavere kan altså ende med, at en eller flere af de mellemstore banker vælger at følge Danske Banks eksempel.

Nykredit, Jyske Bank og Nordea ønsker ikke at oplyse om reaktioner på de negative renter, eller om minusrenterne på pension skal ændres de kommende par måneder.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank