Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Misbrug af firmapension skal kortlægges

Økonomisk ugebrev

søndag 19. juni 2016 kl. 14:36

Ingen ved rigtigt, hvor omfattende et misbrug der sker med de firmapensioner, danskerne sparer op til via deres arbejde.

Flere pensionsrådgivere og eksperter støder dog på det i deres dagligdag. Nu vil politikerne have det kortlagt og muligvis lovgive på området. I første omgang vil flere politikere lægge pres på ministeren for at få Finanstilsynet til at undersøge mistanken.

Flere politiske partier på begge fløje i Folketinget kræver nu erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen på banen for at undersøge, hvor omfattende et misbrug der sker med danske firmapensioner. Det politiske krav kommer efter de seneste ugers artikler i Økonomisk Ugebrev, hvor eksperter har redegjort for, hvordan banker og pensionsselskaber oftere og oftere kobler udlån til og investeringer i virksomhederne sammen med, at pensionsselskaberne også får fat i medarbejdernes firmapensioner.

Ikke betryggende I Dansk Folkeparti er man bekymrede over udviklingen, der kan føre til dårligere pensioner for medarbejderne, altså hvis de ansattes pensioner havner i de forkerte pensionsselskaber, som ikke giver de bedste vilkår, fordi virksomheden derved opnår andre fordele.

”Det er efter Dansk Folkepartis opfattelse ikke betryggende, at der er så mange eksperter, som udtrykker så stor en bekymring om, hvorvidt pensionskunder opnår den for dem bedst mulige placering af deres pensionsmidler. Finanstilsynet påpeger, at det ligger udenfor deres tilsyn. Men forbrugerne – som i det her tilfælde er investorer – bør sikres en bedre beskyttelse. Jeg vil derfor anbefale erhvervsministeren at iværksætte en undersøgelse, så vi kan få klarlagt omfanget. Så må vi se, om der er behov for lovmæssige præciseringer eller andre initiativer,” siger erhvervspolitisk ordfører Hans Kristian Skibby.

Halvdelen af Danmarks største virksomheder har i dag placeret medarbejdernes pensioner i den finanskoncern, hvor virksomheden har sin hovedbank. Det kan være problematisk, hvis det pludselig bliver hensynet til virksomhedens finanser, der bliver styrende for, hvilket pensionsselskab der vinder opgaven med at forvalte medarbejdernes pensioner. Problemstillingen er udførligt beskrevet i Økonomisk Ugebrev nr. 19/2016.

seneste udgave reagerede tre af Danmarks store fagforbund så med at kræve Finanstilsynet på banen for at sikre danskerne mod, hvad der blev kaldt ”tyveri ved højlys dag” og ”bestikkelse”. Problemet er nemlig, at der i dag ikke er nogen lovgivning på området, og Finanstilsynet overvåger ikke, om der skulle være en problemstilling.

Ministerens tavs I Socialistisk Folkeparti kender man kun alt for godt til mulighederne for misbrug, når det er virksomheden, der på vegne af medarbejderne vælger, hvor pensionerne skal være placeret. Det giver en risiko for, at virksomhedens lånerenter i banken eller investeringer fra konkrete pensionsselskaber bliver afgørende for valget – i stedet for de størst mulige pensioner til medarbejderne. ”Det er en problemstilling, vi har set på før i SF, og vi ser det som et problem, hvis firmapensioner bliver betragtet som en slags returkommission til banker og pensionsselskaber. Jeg er overbevist om, at der er et problem her. Vi har diskuteret løsninger, men det er en svær problemstilling at løse rent praktisk. Der er flere muligheder, og en af dem er en form for kontrolfunktion af, at der ikke blandes interesser sammen, når man vælger pensionsselskab for firmaets medarbejdere,” siger finansordfører Jonas Dahl.

Hans kollega Pelle Dragsted fra Enhedslisten mener også, at reglerne bør strammes.

”Vi er enige i, at der brug for mere klare regler på området for at forhindre misbrug af medarbejdernes pensionsopsparinger. Jeg stiller derfor spørgsmål til erhvervs- og vækstministeren, om han vil kommentere artiklen i Økonomisk Ugebrev fra den 29. maj 2016 om misbrug af firmapensioner, og om han vil tage initiativ til at stramme reglerne. Den bedste løsning ville være at opdele de finansielle virksomheder, så bank og pensionsvirksomhed adskilles. Det ville kunne fjerne muligheden for det misbrug, der er beskrevet. Men ellers må der indfø-res klare regler på området,” siger Pelle Dragsted. Det har ikke været muligt at få erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen i tale om problemstillingen.

læs hele udgivelsen her

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank