Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Kultur

Medieanmeldelse: Mistillid til myndighederne er en logisk følge af mørklægningsloven

Sten Thorup Kristensen

fredag 27. november 2020 kl. 14:00

En af ugens store medieoplevelser var at se folketingsdebatten onsdag om minksagen. Sjældent, om nogensinde, i moderne tid har man hørt en så hård og bitter debat i tinget. Det er næsten ikke til at forstå, at det kun er et halvt år siden, der var historisk harmoni, og samtlige partiledere helt bogstaveligt stillede sig bag statsministeren.

Fra regeringens side handler vreden især om, at oppositionen ønsker uafhængige eksperters vurderinger af anbefalinger fra Seruminstituttet og Sundhedsstyrelsen, og dermed skaber tvivl om disse myndigheder, mens man stadig står i den største sundhedskrise i et århundrede. Det synspunkt bakker Børsens politiske kommentator Helle Ib op om i en leder, hvor hun, med brug af den støjbergske retorik, opfordrer politikerne til at dræne sumpen i deres egne sind. Altså, at bakke op om kongerigets myndigheder.

Det er forhåbentligt ikke en holdning, den øvrige redaktionelle stab tager med på arbejde. En krisesituation gør det kun endnu mere vigtigt at forholde sig kritisk til dem, der træffer beslutningerne.

I dette tilfælde er det oven i købet klart, at nogle myndigheder har truffet horribelt dårlige beslutninger. Men selv uden dette kunne det hele være ganske udramatisk. Ingen vil forvente, at f.eks. Seruminstituttet kunne være de største eksperter på alle facetter af en ny sygdom. Selvfølgelig kan kloge folk udefra bidrage med nyttige input.

Hele spørgsmålet om tilliden til myndighederne handler om noget andet – nemlig ændringen af offentlighedsloven i 2013. Essensen i denne lovændring var at mørklægge kommunikationen mellem myndigheder og ministre.

At nedsat gennemsigtighed fører til mindre tillid, og til rævekager bag de lukkede døre, kan ikke overraske nogen, og det var præcis det, der blev advaret om dengang for syv år siden. At kritisere oppositionen er berettiget, men ikke for at den nu kræver åbenhed, men for at i hvert fald dele af den dengang var med til at stække offentlighedsloven, med de konsekvenser vi nu ser penslet ud.

Dybvads ansvar i Danske Bank
Regeringen har under alle omstændigheder ret i, at det er en særlig dansk tradition at vise høj tillid til myndighederne. Denne tillid har mange udtryk, og den er vel også baggrunden for, at A.P. Møller – Holding fik Karsten Dybvad, tidligere departementschef i stats- og finansministerierne, ind som formand i Danske Bank for to år siden. Den underforståede præmis var, at den solide embedsmand ville være rette mand til at hive banken ud af skandalesumpen.

Dén præmis virkede allerede dengang spøjs, og denne fornemmelse er ikke blevet mindre af corona-årets erfaringer. Det har da heller ikke virket for Danske Bank, for skandalerne bliver ved med at poppe op, og som Berlingskes business-redaktør Thomas Bernt Henriksen bemærker i en kommentar, er Dybvad ikke længere så ny på posten, at han kan sige sig fri for ansvar.

Han er nu ikke kun en del af løsningen, men også en del af problemet. Læs også avisens interview med Dybvad, hvor han, adspurgt hvor mange skandaler én bank kan rumme, afviser at komme med ”et eksakt tal”.

Kritik – nej tak
Da regeringen i denne uge præsenterede sin såkaldt grønne skattereform, var kun DR og TV2 inviteret med til pressemødet. Signalet var klart nok. Regeringen kan lige akkurat acceptere et par kritiske spørgsmål, til gengæld for at få tv-tid, men ellers er der lukket af. Det er ikke just en holdning, der overbeviser skeptikere om, at regeringen holder sig det åbne folkestyres grund.

I den forbindelse giver det kuldegysninger, når skatteminister Morten Bødskov i et læserbrev i Børsen om skattefinter skriver, at ”det skal som altid stå borgere og virksomheder frit for at kritisere regeringen”, og når sundhedsminister Magnus Heunicke i et indlæg på facebook om smittekæder skriver, at ”i et åbent demokrati skal der altid være plads til både politisk uenighed og vores kritiske medier.”

Begge udsagn burde være selvfølgelige, og ingen har i det åbne rum anfægtet pressefriheden. Så hvad er det for en diskussion, de to ministre refererer til? Man må da håbe, at regeringen ikke en dag konkluderer, at medier skal have mundkurv på, f.eks. af hensyn til folkesundheden.

Sten Thorup Kristensen

[postviewcount]

Jobannoncer

Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Forretningsudvikler til Pension og Formue
Pension, Formue
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Midt- og Nordjylland
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Afdelingsdirektør for forretningsudvikling Private Banking
Private Banking
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Region hovedstaden og Sjælland
Regnskabsassistent til Pharma Nord
Region Syddanmark

Mere fra ØU Kultur

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank