Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Moesgaard mobbede Valuer-stifter: Fik én mio. for aktiepost til værdi på 58 mio.

Morten W. Langer

tirsdag 23. februar 2021 kl. 11:13

Hovedaktionæren i det nye First North-selskab, Valuer, Michael Moesgaard Andersen var med til at presse selskabets oprindelige stifter ud august sidste år, hvor børsnoteringen allerede var under forberedelse. Daniel Laursen ejede indtil 20. august 2020 21 procent af Valuer. Men han følte sig presset til at sælge sin aktiepost for én mio. kr. efter noget, der lignede grov mobning. I dag havde posten været 58 mio. kr. værd ud fra introduktionskursen.

I Økonomisk Ugebrevs IPO Rating af Valuer, som blev offentliggjort for en uge siden, undrede vi os over, at den oprindelige stifter af selskabet, Daniel Laursen, lige pludselig var væk, og at det ikke blev nærmere forklaret i det ellers omfattende prospekt. Økonomisk Ugebrev har talt med en stribe kilder tæt på selskabet, der beretter om en uskøn proces, hvor Daniel Laursen gennem en periode er blevet kørt ud på et sidespor og udsat for tvivlsomme beskyldninger med Michael Moesgaard Andersen som den toneangivende styrmand.

Ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger fik Daniel Laursen efter lange forhandlinger tilbudt én mio. kr. for sine aktier, og der blev i første omgang ikke fortalt noget om en forestående First North-børsnotering, og han fik ikke tilbudt en eventuel efterregulering af salgsprisen på sine aktier, hvis IPO faldt på plads – som det nu er sket.

Af CVR-registeret fremgår det klart, at de tre andre hovedaktionærer i Valuer indirekte fordelte Daniel Laursens aktiepost på 21 procent mellem sig. Michael Moesgaard Andersen øgede sin indirekte aktiepost fra 37 procent til 42 procent, og han har altså fået en ekstra aktiepost svarende til fem procent af aktiekapitalen ekstremt billigt. En anden hovedaktionær, Finn Peder Hove, har øget sin aktiepost fra 24 procent til 27,4 procent, og endelig har Dennis Juul Poulsen øget sin ejerandel til 20,3 procent. De resterende ca. ni procent af aktiekapitalen blev placeret i et nydannet holdingselskab, som ejes af de tre hovedaktionærer.

De tre aktionærer, samt holdingselskab, har groft sagt snydt Daniel Laursen for over 50 mio. kr. hvis man sammenholder den pris, han fik for aktierne, og den salgspris, selskabet efterfølgende er blevet vurderet til.

Økonomisk Ugebrev har stillet følgende spørgsmålet om forløbet til Michael Moesgaard Andersen:  Kan du bekræfte, at du har haft et ønske om at få Daniel Laursen ud af selskabet, selvom han er den oprindelige stifter? Og hvad er baggrunden i givet fald for dette?

MMA: ” Nej. Mit ønske har været at fastholde Daniel Laursen såvel som arbejdende co-founder som aktionær, hvilket han også er blevet tilbudt.”

ØU: Kan du bekræfte, at I efter længere tids forhandling fik Daniel Laursen til at sælge sin aktiepost på 21 procent af selskabet for et par mio. kr.? Hvorfor var det så vigtigt, at han afhændede sine aktier? 

MMA: ”Dette kan jeg ikke bekræfte. Det er Valuer Holdings A/S’ bestyrelsesformand (og ikke mig), der har ført aftaleforhandlingerne med ham. Efter mine oplysninger har Daniel Laursen selv ønsket at afhænde de aktier, som hans selskab havde, fordi han ønskede at starte et nyt firma.”

ØU: Synes du, at det er god forretningsetik at I privat har købt han aktier til spotpris i forhold til, hvad I nu – et halvt år senere – børsfører selskabet til – og dermed får store privatøkonomiske gevinster på transaktionen? 

MMA:   Spørgsmålet hviler på en præmis, som ikke holder. Der er ingen, som du nævner, der har købt aktier. Daniel Laursens selskab (Play With AI ApS) har valgt at sælge dets aktier til Valuer Holding A/S. (Red: Som ejes 90 procent af de tre hovedaktionærer. Holdingselskabet selv ejer egne aktier op mod ti procent, hvorved de tre hovedaktionærer reelt har overtaget akjtieposten. Red).

ØU: Kan du bekræfte, at I i denne prisforhandling med ham ikke oplyste, at I muligvis var på vej til at børsføre selskabet til en værdiansættelse, som var betydeligt højere end det, I tilbød ham. 

MMN:  Nej, her kan jeg afkræfte. Vi har haft en fin dialog med Daniel om værdisætning, og Daniel Laursen har selv meddelt os skriftligt, at han ved indgåelse af aftalerne om sit firmas salg af de nævnte aktier i sommeren 2020 var bekendt med en kommende børsnotering på Nasdaq og en værdisætning på det aktuelle niveau.

 

Økonomisk Ugebrev erfarer, at Daniel Laursen havde en forståelse af, at en børsnotering lå langt ude i fremtiden, fordi han ikke anså selskabet for at være klar til en børsnotering, og fordi der forude lå meget mere udviklingsarbejde af forretningen.

Michael Moesgaard Andersen siger afslutningsvis: ”Det er mit indtryk, at de indgåede aftaler foregik efter fælles forståelse. Daniel er en talentfuld iværksætter, som meddelte, at han ønskede at dedikere sin tid på andre lovende projekter, herunder et spændende nyt firma, og det ønsker jeg ham alt muligt held med”.

Daniel Laursen har ikke ønsket at udtale sig om, hvad der skete, men Økonomisk Ugebrev har været i kontakt med en stribe personer tæt på selskabet, som har indsigt i, hvad der er sket. Forud for transaktionen har der efter Økonomisk Ugebrevs oplysninger været et forløb, hvor der i stigende grad har været uoverensstemmelser. Opfattelsen er, at selskabets øvrige ledelse gennem en periode har forsøgt at komme af med Daniel Laursen – og særligt overtage hans aktiepost. Blandt andet ved at holde ham ude af den daglige ledelse og ved udokumenterede beskyldninger, som har givet anledning til formelle advarsler, der er langt fra normal praksis i startup selskaber. Der er været flere episoder, hvor han er blevet mobbet, og hvor han ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger føler, at det blot har været en del af historien om at få ham presset ud af firmaet.

Efter det oplyste føler Daniel Laursen i dag, at ”hans barn” er blevet taget fra ham. Han udviklede ideen tilbage i 2012, selskabet blev etableret i 2017, og han har efter det oplyste privat været igennem en meget hård periode efter bruddet med Valuer.

Uanset forløbet forud for bruddet mellem Valuers nuværende ledelse og Daniel Laursen synes købet af hans aktiepost til en brøkdel af den skønnede markedsværdi på forhandlingstidspunktet at afspejle en tvivlsom forretningsetik hos Valuers nuværende ledelse og en købmandsmæssig kynisme, vurderer kilder i startupmiljøet over for Økonomisk Ugebrev.

Økonomisk Ugebrev har tidligere afdækket problematiske forhold og oversolgte historier i nye First North selskaber, blandt andet Waturu, NPinvestor og Conferice, og det vil vi fortsætte med. Økonomisk Ugebrev vil de kommende måneder kigge Valuer ekstra grundigt efter i sømmene. Valuer aktien blev solgt til nye aktionærer til 13 kroner per aktie, og første dag på børsen lukkende aktien i 11 kr.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank