Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

MT Højgaard: Beviset på turnaround trækker ud

Morten W. Langer

søndag 17. maj 2020 kl. 21:17

Den nye ledelse for det tidligere nødlidende entreprenørselskab har søsat en stribe radikale initiativer for at vende forretningen. Økonomisk Ugebrev har spurgt koncernens topchef Morten Hansen om hvorfor.

Først den positive del af historien: Selskabet oplyser, at ”MT Højgaard-koncernen fastholder forventningerne om en omsætning på omkring 5,9 mia. kr. og et resultat af primær drift (EBIT) før særlige poster i niveauet 125 mio. kr.” Samtidig oplyses, at ordreindgangen var stærk og steg med 11 pct. forhold til samme periode sidste år.

Men kigger man på selve Q1-regnskabet er der en del hår i suppen, og de positive effekter af spareplanen, en ny decentral organisering af selvstyrende projektgrupper og færre ulønsomme ældre projekter, er ikke til at se på bundlinjen. MT Højgaard koncernen kom ud af kvartalet med et EBIT-plus på 3 mio. kr., mod 18 mio. kr. i samme periode sidste år.

UNDERDREJET LØNSOMHED
Der skal altså løbes rigtig hurtigt i årets tre resterende kvartaler, for at årsforventningen opfyldes.

Efter opdeling af det tidligere moderselskab i tre enheder, MTH Danmark, MTH Udland og MTH projektudvikling, tegner der sig et bilede af, at lønsomheden her stadig er underdrejet. Den store blok er den danske aktivitet, hvor omsætningen steg til 686 mio. kr., mod 671 mio. kr. sidste år.

Økonomisk Ugebrev har de seneste tre år fulgt MT Højgaard meget tæt, og der er sket rigtig med selskabet, fra stærkt konkurstruet med en udygtig daglig ledelse, en svag bestyrelse, et tøvende ejerskab og en ineffektiv styring og ufokuseret kultur. Der er rettet op på de fleste af disse skavanker, men der er også flere hængepartier. Morten Hansen forklarede allerede i Økonomisk Ugebrev efter årsregnskabet, at 2020 ville starte svagt, dels på grund af svag ordreindgang for et år siden, dels på grund af afvikling af MGO-sagerne, og dels på grund af afvikling af ulønsomme projekter for ca. 300 mio. kr. Det er stadig nogle af disse forhold, der trækker resultatet ned.

Omkring den aktuelle udvikling siger Morten Hansen: ”Vi forventer, at alle seks enheder leverer positive resultater ved udgangen af året. Man skal ikke lægge så meget vægt på Q1-resultatet. Det negative resultat er som forventet i forhold til vores budgetter. Vi er stadig midt i en lang rejse, og vi forventer jo først den fulde effekt af vores omstrukturering næste år. Vores udmeldte omkostningsprogram med en helårseffekt på 130-150 mio. kr. kører efter planen, og det vil slå mere igennem de kommende kvartaler, efter en mindre positiv effekt i første kvartal.”

Hvordan går det med jeres nye strategi for mere selvstyrende projektgrupper, for at lægge mere ansvar ud til de enkelte byggeprojekter, som I udmeldte for et halvt år siden? ”Vi synes, at vi er nået rigtigt langt. Der er gode resultater af dette arbejde, og vi følger planen. Vi følger op med løbende rapportering, så vi kan se, at lønsomheden forbedres. Vi skal løbende have forbedret resultaterne i produktionen. Men det er et længere træk, som ikke ordnes fra kvartal til kvartal. Projekterne har jo ofte en gennemløbstid på to-tre år, så det er ikke noget, man gør med et snuptag.”

TAGER TID
I regnskabet viser I en grafik over størrelsen af de enkelte projekter og den forventede lønsomhed. Og der er stadig nogle store projektet med stort set ingen lønsomhed. Hvor længe går der, før I får disse projekter ud af bøgerne? ”Flere af disse projekter er jo store opgaver, som tager to-tre år fra start til slut. Og er er altså stadig væk nogle tilbage af dem. Det er jo projekter, der er hensat til, men de bidrager ikke til bundlinjen. Vi forventer, at det meste af det er væk om to-tre kvartaler, men det kan godt gå ind i næste år. Og i sig selv vil det løfte den samlede lønsomhed.”

MTHs guldæg har også været sat tilbage i første kvartal, på grund af tidligere lavere ordreindgang. I regnskabet oplyses det, at der også er nye usikkerheder efter COVID-19: ”Covid-19 medførte en lavere produktivitet i sidste halvdel af marts. 54 medarbejdere blev den 25. marts hjemsendt med lønkompensation, og på enkelte byggepladser var det nødvendigt at udskyde indvendige arbejder. ”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank