Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

MT Højgaard trækker børsselskaber ned i sumpen

Økonomisk ugebrev

mandag 19. marts 2018 kl. 9:35

Landets største entreprenørkoncern, MT Højgaard, virker efterhånden så kriseramt både finansielt og ledelsesmæssigt, at de to ejere, børsselskaberne Monberg & Thorsen og Højgaard Holding, er tvunget til at gøre noget. Børsværdien af deres aktieposter er dykket 70 procent siden starten af 2016.

Entreprenørkoncernen MT Højgaard mistede ved udgangen af tredje kvartal 2017 sit mangeårige guldæg, Greenland Contractors, som i realiteten har holdt selskabets oven vande økonomisk de seneste fem-seks år. Greenland Contractors, som er to trejdedele-ejet af entreprenørselskabet, har leveret serviceydelser og vedligehold til Thule Basen. Det har væ-ret en ekstremt guldrandet forretning, som i nogle år har leveret et overskudsbidrag til MT Højgaard på flere hundrede mio. kroner.

At overskudsbidraget har været så stort, fremgår af en regnskabsanalyse af Greenland Holdings seneste årsregnskab. Selskabet, som ejes af det grønlandske selvstyre, har ejet en tredjedel af Greenland Contractors. Tabet af den lukrative Thule-kontrakt vil uden tvivl skabe et kæmpe hul i pengekassen.

STOR BIDRAG FRA DRIFTEN

MT Højgaard har ikke tidligere oplyst om vigtigheden af overskudsbidraget fra Greenland Contractors. Og der har ikke været oplyst særskilte regnskabstal fra datterselskabet. Men i det netop aflagte årsregnskab fra MT Højgaard fremgår det for første gang, at Greenland Contractors på kun tre kvartaler gav et bidrag til driftsresultatet på 77 mio. kr. før ekstraordinære poster, mod 68 mio. kr. året før. Det hedder: ”There was a positive impact from the transfer of the Greenland Contractors contract in connection with the final transfer.”

Økonomisk Ugebrev har spurgt CEO Torben Biilmann, om der har været ekstraordinære indtægter ved afviklingen af Thulekontrakten, idet det også oplyses, at afviklingen af kontrakten i tredje kvartal har bidraget positivt til overskuddet. Samtidig oplyses, at der har været ekstra hensættelser til garantiforpligtelser og retssager vedrørende kontrakten. Men det oplyses også, at der har været tilbageførsel af tidligere års hensættelser på Thulekontrakten.

Det samlede overskudsbidrag er interessant, fordi Økonomisk Ugebrevs regnskabsanalyse viser, at selve moderselskabet MT Højgaard tilsyneladende har været en gigantisk underskudsforretning i mange år. Sidste års driftsoverskud på 150 mio. kr. (før ekstraordinære tab på 125 mio. kr.) bliver reduceret til 73 mio. kr., hvis bidraget fra Greenland Contractors trækkes fra. Dette er relevant, fordi denne forretning ikke indgår i 2018-regnskabet.

Hertil kommer, at der sidste år var et ekstraordinært stort træk på hensættelseskontoen, der er nedbragt fra 514 mio. kr. til 423 mio. kr. blandt andet med en tilbageførsel på 54 mio. kr. fra tidligere års hensættelser. Uden træk på denne buffer var årets driftsresultat for koncernen endt i minus. Og bundlinjen før skat var landet på over minus 100 mio. kr.

Udfordringerne understreges af, at MT Højgaard sidste år gav et driftsunderskud på 87 mio. kr., mod minus 101 mio. kr. året før.

Med den mistede guldfugl i Grønland står MT Højgaard over for kæmpestore udfordringer, både indtjeningsmæssigt, finansielt og ledelsesmæssigt. Ledelsen udmelder ellers, at den forventer et driftsresultat på 140-180 mio. kr. i 2018. Det vil imidlertid kræve et ganske betydeligt løft i lønsomheden, idet 2017-driftsresultatet ekskl. Greenland Contractors kun var 99 mio. kr.

TABTE ORDRER

Økonomisk Ugebrev har stillet en stribe konkrete spørgsmål om udfordringerne, som selskabet har valgt at besvare skriftligt. Blandt andet om, hvordan lønsomheden nu skal forbedres.

ØU: Hvordan skal denne forbedring skabes? I har allerede gennemført afskedigelser på grund af lavere aktivitet, og ordreindgangen ser ud til at være faldende. Er det sandsynligt med yderligere tilpasninger af kapacitetsomkostninger i 2018? Svar fra Torben Biilmann: ”Ved indgangen til 2018 havde koncernen en lavere ordrebeholdning end forventet – dette primært forårsaget af ordreudfald ultimo 2017 på tre konkrete enkeltopgaver. Som konsekvens af dette opsagde vi 100 funktionærer og nedlagde 60 funktionær-

stillinger primo 2018. Vi arbejder konstant med tiltag, der skal sikre stabil ordreindgang, styrke konkurrenceevnen og sikre stabil ordreafvikling. Vi er i disse år i proces med implementering af en digital platform, der understøtter dette. Samtidig investerer vi løbende i udviklingen og idriftsættelsen af VDC-tiltag, der skal sikre en positiv udvikling i vores driftsresultat.”

MT Højgaards overskudsgrad var sidste år knap 2 procent, mod knap én procent året før:

Jeres målsætning for overskudsgrad) er 5 procent eller derover. I hvilket årstal forventer I at opfylde denne målsætning, og hvad skal være de væsentligste drivkræfter? Dette spørgsmål har Økonomisk Ugebrev ikke fået svar på.

Fraregnes overskudsbidrag fra Greenland Contractors for de seneste fem år, har resten af forretningen stort set konsekvent giver underskud. Hvilke overordnede strategiske og ledelsesmæssige overvejelser gør bestyrelsen sig i den anledning? Dette spørgsmål har Økonomisk Ugebrev ikke fået svar på.

Anser I koncernens kapitalsituation for tilfredsstillende? Fraregnes immaterielle aktiver og skatteaktiv i den bogførte egenkapital, er den materielle kapitalbuffer på kun 457 mio. kr., svarende til en soliditet på ca. 13 procent. (Bogført egenkapital er 883 mio. kr. immaterielle aktiver 216 mio. kr. og bogført skatteaktiv 210 mio. kr.)? ”Koncernens egenkapital og balance er opgjort efter internationale regnskabsstandarder og skal ses om et samlet hele.”

TAVSHED FRA LEDELSEN

Bundlinjen er for det første, at der tegner sig et meget mudret billede omkring udviklingen i MT Højgaard, dels fordi regnskabets ledelsesberetning ikke er særligt fyldestgørende, og dels fordi ledelsen ikke ønsker at kommunikere særligt meget om selskabets oplagte udfordringer. Det har tidligere været udmeldt, at det var hensigten med en børsnotering af entreprenørselskabet inden foråret 2019. Men det er tilsyneladende fortsat udskudt på ubestemt tid.

En nødvendig forudsætning for en notering er angiveligt en lønsomhed på den udmeldte målsætning på 5 procent i overskudsgrad. Mere oplagt ville være en fusion af de to børsnoterede ejere. Men det er tilsyneladende også opgivet efter ufrugtbare forhandlinger.

Imens synes selskabet at befinde sig i et fastlåst lederskab, som gennem en årrække ikke har leveret varen. Aktiekursen for begge børsnoterede selskaber er de seneste år mere end halveret.

For Monberg & Thorsen er aktiekursen siden starten af 2016 dykket fra 440 til 154, altså et dyk på næsten 70 procent. Børsværdien af selskabets 46 procent ejerandel svarer til en samlet værdi af MT Højgaards på 1,23 mia. kr., hvilket med de aktuelle udfordringer synes at være anstrengt.

MT Højgaard har likvider for 135 mio. kr. ved årets udgang, mod 167 mio. kr. året før. Der er banklån på 210 mio. kr., hvor det oplyses, at der er covenants på 80 mio. kr. af banklånet. Selve lånevilkårene oplyses ikke.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank