Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Mulig opblomstring af crowdfunding med nye EU-regler

Økonomisk ugebrev

mandag 14. september 2020 kl. 16:00

Månedsstatus på crowdfunding: EU er på vej med et nyt sæt regler om crowdfunding, der skal gøre det nemmere for virksomheder at hente kapital over crowdfunding-platforme. Danmark er dog i dag så langt bagud, at det danske marked vil blive domineret af udenlandske platforme, vurderer en ekspert.

I dag er det danske marked for crowdfunding mere eller mindre en nebengesjæft for de udenlandske crowdfunding-platforme. ”Det svenske marked er for os det største marked. Det er mere modent end f.eks. andre nordiske lande som Finland og Danmark,” siger Daniel Daboczy, CEO for platformen FundedByMe, som er hjemhørende i Sverige.

Ifølge ham er de danske regler mere restriktive end nabolandenes. Bl.a. skal virksomhederne være aktieselskaber, der har væsentligt højere kapitalkrav end f.eks. anpartsselskaber. Daniel Daboczy håber på, at de nye EU-regler, som EU’s statschefer vedtog den 20. juli i år, vil gøre det nemmere for hans forretning at tiltrække kapitalhungrende virksomheder, ikke mindst fra Danmark.

På tværs af grænser
Ideen med de nye regler er at gøre det nemmere for virksomheder at rejse ny kapital ved at give crowdfunding-platforme nemmere adgang til at operere på tværs af grænserne i EU. Samtidig vil man øge tilliden til markedet ved at indføre fælles investorbeskyttelsesregler.

Ifølge Charlotte Nørgaard Langer, konsulent i investornetværket Keystones, skal man være opmærksom på, at reglerne kommer i form af en forordning. Det betyder, at medlemsstaterne ikke har frihed til selv at udforme reglerne. De gælder direkte og umiddelbart i hvert enkelt medlemsland.

”Jeg tror, at reglerne kommer til at rykke ved det europæiske marked, fordi det hele bliver strømlinet. Det burde sætte mere fokus på crowdfunding, så både virksomheder og investorer vil begynde at bruge den mulighed langt mere end tidligere,” siger hun. Charlotte Nørgaard Langer har gennem længere tid fulgt forslaget til nye regler på deres vej gennem EU-systemet.

Hun forventer, at der med de nye regler vil komme væsentligt mere skub i det danske marked for crowdfunding. Dog skal man ikke forvente at se en væsentlig opblomstring af hjemlige platforme, som kan tage konkurrence op med f.eks. Daniel Daboczys forretning, mener hun.

”Det er sindssygt ærgerligt. Det løb er kørt. Det er der to grunde til. For det første har danske anpartsselskaber ikke kunnet hente kapital gennem crowdfunding. Det kommer næppe til at ændre sig. Det andet er, at de danske regler indtil nu har gjort det meget svært for danske platforme. Her vil de nye regler lempe betingelserne,” siger Charlotte Nørgaard Langer.

Et enkelt smuthul
Hun gør opmærksom på, at der dog er et smuthul, som gør det lidt nemmere for danske selskaber at hente kapital. Nemlig at et anpartsselskab, som en del af et crowdfunding-forløb, kan blive omdannet til et aktieselskab. Selvfølgelig er det positivt, at der er den mulighed, men det er samtidig et billede på, at det er mere omstændeligt at gennemføre crowdfunding i Danmark end i f.eks. England, pointerer Charlotte Nørgaard Langer.

Hun understreger dog, at forslaget til nye EU-regler hele tiden ændrer sig, hvorfor det endnu er for tidligt at udtale sig håndfast om, hvordan den nye ramme for crowdfunding kommer til at være.

Spørger man Daniel Daboczy, er han meget optimistisk i forhold til effekten af de nye regler, som er på vej fra EU.

”Det vil gøre det nemmere for os at arbejde på det danske marked. Det betyder, at vi får mere ens regler at forholde os til, hvad der skulle gøre bl.a. administrationen nemmere,” siger han.

Peder Bjerge

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank