Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Når pæne mennesker truer demokratiet

Sten Thorup Kristensen

mandag 16. december 2019 kl. 9:41

Det er en kompliceret proces at ændre grundloven. Det skyldes, at et forbigående folketingsflertal ellers kunne kuppe demokratiet, f.eks. ved at vedtage, at næste valg skulle udsættes nogle årtier. Den komplekse proces for at ændre grundloven skal altså ikke holde vælgerne fra fadet, men tværtimod beskytte det system, hvorigennem vælgerne opnår indflydelse.

Anderledes er det, når Mads Nipper, CEO i Grundfos, og Anders Fæste, adm. direktør i Boston Consulting Group Danmark, samler tilslutning til et borgerforslag om at føje en miljøparagraf ind i grundloven. Her handler det ifølge Berlingske alene om at binde vælgerne til nogle pligter, som de efterfølgende har svært ved at slippe fri af igen. Forslaget er altså ikke særligt demokratisk, som fhv. professor Ole P. Kristensen skriver i en kommentar i samme avis.

De to topchefer er givetvis gode demokrater af sind, og det forholder sig sikkert blot, som Mads Nipper selv skriver på LinkedIn: At han simpelthen ikke forstår demokrati-argumentet. Det, at eksempelvis fødevareforsyning heller ikke har en paragraf i grundloven, skulle ellers give ham et hint om, at en grundlov ikke er en liste over ting, man anser for vigtige i samfundet, men et simpelt sæt vedtægter for statens og demokratiets praktiske udførelse.

Men udemokratisk i sin natur er forslaget ikke desto mindre, og mere af den slags finder man i en kronik , som Mads Havskov, pressemedarbejder i Socialdemokratiet, havde i Weekendavisen i sidste uge. Han opregner, at demokratier i hans tid (han er født i 1992) har fejlet, mens despotiske regimer har haft fremgang i bl.a. økonomien. Han slutter med at spørge, hvornår ”(det) bliver den eneste logiske slutning (…), at liberale demokratier virkede i nationalstaternes tid, men at i en globaliseret verden er det liberale demokrati for svag en kraft.”

I ethvert samfund findes antidemokratiske kræfter, når man kommer langt nok ud på fløjene. Men det virkelig farlige er, når dem på midten, som har magt og betragter sig selv som pæne mennesker, begynder at fable om, at det er bedst at koble borgerne fra beslutningsprocessen. Så får mediernes ideelle rolle i demokratiet også en ekstra dimension. Nipper og Fæste skal kunne læse i deres avis, hvad en forfatning skal til for, og Havskov skal bl.a. informeres om, at 10’erne på ingen måde har været et tabt årti i økonomisk henseende for demokratierne. Trods et svært udgangspunkt med finanskrisen har de atter engang skabt materiel fremgang, og selv om den ikke har været ligeligt fordelt på alle grupper, og der er variationer mellem landene, er det overordnet udokumenteret, at uligheden er stigende.

PUDS KAPITALISTERNE PÅ KLIMAET
I det liberale demokrati vælger befolkningen nogle politikere, som lægger nogle rammer, som erhvervslivet så fungerer inden for. Det fungerer fortrinligt. Virksomhederne bliver vrede over nye krav og pålæg, men før man ved at det, har de fået det til at fungere inden for de nye rammer. På den måde har vi fået samfund, der på en gang er trygge og umådeligt velstående.

I det lys er det mærkeligt at se, der åbenbart ikke er den store tiltro til, at kombinationen af myndighedernes regulering og virksomhedernes innovation kan gøre det store i henseende til målsætningen om at reducere CO2-udledningen med 70 pct. i 2030. I denne uge havde Børsen f.eks. en forside om, at transportministeren overvejer en afgift på flyrejser. Derimod har næppe mange læsere fundet beskrivelsen af, at SAS netop har modtaget det første i en serie af Airbus-fly, der bruger 30 pct. mindre brændstof end flyene i den eksisterende flåde.

Bladrer man aktuelle virksomhedsnyheder igennem, ser man masser af eksempler på lige så store innovative tigerspring, som hen ad vejen vil gøre drastiske CO2-besparelser mulige, uden at vi skal betale trecifrede milliardbeløb ekstra for det, og uden at vi alle sammen skal være puritanere. The Economist havde et sjovt eksempel i sidste uge: Man er ret langt med at udvikle en teknologi, der kan hive CO2 ud af røg. I Danmark kunne f.eks. Aalborg Portland, Rockwools fabrikker og fjernvarmeværkerne installere så-danne anlæg. Det sidste er interessant, for dermed kan visse dele af vores forbrug ikke bare blive CO2-neutralt, men CO2-negativt i den forstand, at CO2, som før har været i luften, via vores skraldespande ender i tomrummet efter et tømt oliefelt. The Economist anfører, at et økonomisk incitament fra myndighedernes side kan være det eneste, der mangler, før teknologien får sit gennembrud.

Sten Thorup Kristensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank