Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Nationalbanken: Rapportering om CO2-udledning er utilstrækkelig

Claus Strue Frederiksen

fredag 14. oktober 2022 kl. 7:00

Nationalbanken: Rapportering om CO2-udledning er utilstrækkelig

Nationalbanken har analyseret effekterne af 141 europæiske selskabers klimarapportering, og det konkluderes, at der ikke er synlig forskel på de sel­skaber, som har massiv information og markedsfø­ring om deres klimaindsats, og de virksomheder, der ikke kommunikerer så meget om emnet.

Nationalbanken skriver i et nyt arbejdspapir, at “virksomheder kommunikerer mere og mere om tiltag, der skal mindske deres udledning af drivhusgasser. Der er til gengæld in­gen sammenhæng mellem, hvor meget virksomheden fortæller om sine udledninger, og den faktiske udvikling i deres udledninger. Det er et af hovedresultaterne i et nyt working paper.”

Konklusionen er opsigtsvækkende, og den sår endnu engang tvivl om, hvor meget greenwashing der sker i er­hvervslivet. Altså om det meste af virksomhedernes for­tælling er baseret på varm luft uden tilhørende konkrete handlinger. Nationalbanken skriver, at studiet understøt­ter, at der er behov for et mere fast framework omkring virksomhedernes rapportering om CO2-emissioner.

VIGTIGE INFORMATIONER

”Retvisende information om virksomheders CO2-udled­ning er i Nationalbankens interesse. Retvisende infor­mation er en forudsætning for, at den finansielle sektor kan styre risici forbundet med den grønne omstilling. Det handler eksempelvis om at forstå, om en virksomhed er i stand til at betale højere CO2-afgifter,” oplyser forfatterne bag undersøgelsen til Økonomisk Ugebrev.

”Vi har undersøgt årsrapporter for 141 store europæi­ske virksomheder. Virksomhederne nævner ord som ”at­mosfære”, ”CO2” og ”drivhusgas” oftere og oftere i deres årsrapporter, uden at dette har resulteret i færre CO2-ud­ledninger målt i forhold til virksomhedernes omsætning. Det er bemærkelsesværdigt. Resultatet tyder på, at den øgede opmærksomhed på grøn omstilling ikke har ud­møntet sig i færre udledninger hos virksomheder endnu.”

”Undersøgelsens resultater er i god tråd med lignende internationale undersøgelser. Den samlede konklusion er, at virksomheders nuværende rapportering om klima­forandringer og grøn omstilling ikke er tilstrækkelig. Det er derfor nødvendigt med internationale krav til rapporte­ringen. EU tager vigtige initiativer i retning af fælles regler for rapportering i disse år,” oplyser forfatterne videre. Det tilføjer, at det ikke er muligt at konkludere noget om gre­enwashing på baggrund af undersøgelsen:

”Vi ved ikke, hvad virksomhederne fortæller om deres klimapåvirkning i årsrapporterne. Det har vi ikke under­søgt. Vi ved kun, at virksomhederne fortæller noget om klimapåvirkningen – uden at det dog udmønter sig i færre udledninger målt i forhold til virksomhedernes omsæt­ning.”

Nationalbanken slår altså ned på et af de hotteste em­ner i hele klimadebatten: Nedbringelse af CO2-emissio­ner skal hovedsageligt komme fra erhvervslivet, og for de børsnoterede selskaber søger de institutionelle gennem aktivt ejerskab at lægge pres på selskaberne for at oplyse fyldestgørende om deres klimaindsatser. Men det aktive ejerskab har naturligvis tvivlsom værdi, hvis det udøves på et ufuldstændigt informationsgrundlag. Enten er det nye EU-direktiv utilstrækkeligt, eller også følger selskaber det bare ikke.

AMERIKANERNE LÆNGE FREMME

Det amerikanske finanstilsyn, SEC, er langt med at på­lægge de børsnoterede selskaber lovpligtige ESG-oplys­ninger, med tilhørende entydige KPI’er. Det er netop sket som en konsekvens af den løse rapporteringsstruktur, hvor selskaberne næste kan oplyse, hvad de ønsker.

ØU har tidligere skrevet om de nye oplysningskrav fra SEC: ”I en ny rapport fra Harvard Law School Forum præsenteres nogle af de største amerikanske kapitalfor­valteres* holdning til SEC’s nye lovforslag om klimarap­porteringskrav for alle børsnoterede virksomheder i USA. Rapporten viser, at de store kapitalforvaltere generelt bakker op om SEC’s bestræbelser på at påbyde offent­liggørelse af virksomheders klimarisici og klimarapporte­ring. Kapitalforvalterne har dog visse bekymringer, sær­ligt i forhold til scope 3 rapportering.”

Claus Strue Frederiksen

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Medarbejder til tilsynet med markedet for kryptoaktiver og betalingstjenester
Region H
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Nyt job
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Økonom til tilsynet med realkreditinstitutter
Region H
Økonom til analyser af arbejdsmarkedet
Region H
Nyt job
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Udløber snart
SPARTA SØGER EN ERFAREN KOMMERCIEL CHE
Region H
Skatteministeriet søger kontorchef til Organisering og Governance
Region H

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank