Det børsnoterede IT-selskab NNIT har for nylig lanceret en ESG-rapporteringsservice og software, udviklet i samarbejde med IBM. Servicen skal hjælpe virksomheder med at indsamle og håndtere ESG-data mere effektivt end i dag, samt gøre data mere brugbare både internt og eksternt. NNIT vurderer, at markedspotentialet er enormt. Ifølge Lars Dinesen, Consulting Director i NNIT, har der allerede været stor interesse fra danske virksomheder. Læs her om den nye tjeneste, og hvorfor den kan hjælpe selskaber.
EU’s nye regler om bæredygtighedsrapportering forventes i de næste år at ramme over 60.000 virksomheder, heraf 2.300 danske selskaber. I samarbejde med IBM har NNIT udviklet en ESG-rapporteringsservice baseret på IBM’s Envizi-software, der skal gøre det nemmere og billigere for virksomheder at indsamle og rapportere troværdig ESG-data. Men systemet sigter også mod at styrke virksomheders evne til at håndtere ESG-risici og skabe en mere bæredygtig forretning.
Interessen for det nye softwaresystem er umiddelbart stor, lyder det fra NNIT: ”Vi gik i markedet med det her for tre måneder siden. Vi har allerede to kunder, som vi skal levere til i august og september. I løbet af de næste seks måneder leverer vi til yderligere en håndfuld kunder – derudover har vi en række dialoger i gang”, siger Lars Dinesen, Consulting Director i NNIT.
”Vi lavede en klassisk telemarketingøvelse og fik på tre dage over 20 topbeslutningstagere i tale, så der synes bestemt at være et behov for it-produkter, der som vores leverer finanskvalitet på ESG-data – det vil sige systemer, som leverer troværdig og auditerbar data, men hvor du også får løbende KPI’er, som kan bruges til at drive forandring. Det sidste er vigtigt, da formålet med systemet ikke blot er at skabe troværdig ESG-rapportering men også at ruste virksomhederne til at udvikle mere bæredygtige forretningsprocesser.”
Lars Dinesen vil ikke oplyse navne på de første kunder. Men han siger, at hovedparten er store danske virksomheder, herunder to industrivirksomheder med over 15.000 ansatte samt en servicevirksomhed med over 30.000 medarbejdere.
Han oplyser, at også SMV’er har vist interesse for den nye ESG-rapporteringsservice: ”De er typisk underleverandører til store virksomheder, så de er indirekte underlagt strenge rapporteringskrav. Derfor arbejder vi på at udvikle standardpakker til SMV’er, som vi kan prissætte en del lavere end den mere skræddersyede løsning til store selskaber. Vi regner med, at standardpakkerne vil være klar i slutningen af året.”
Salgsfokus på danske virksomheder
Salgsfokus er i startfasen danske virksomheder. Men ifølge Lars Dinesen varer det ikke længe, før NNIT begynder at række ud til deres internationale kunder, der for manges vedkommende er store globale farmavirksomheder: ”Her er vi allerede en pålidelig og trusted adviser, så det er næste skridt. Og på sigt er kundepotentialet jo endnu større – vi forventer, at markedet for den her type produkter vil vokse eksponentielt i lang tid. Det her kan sagtens gå hen og blive en rigtig stor forretning, for os.”
Og timingen for produktlanceringen kunne da heller ikke være meget bedre. I sidste uge godkendte EU-Kommissionen den nye rapporteringsstandard (ESRS), der gælder for de tusindvis af selskaber, der af omfattet af de nyligt vedtagne EU-regler om bæredygtighedsrapportering (CSRD). Ifølge EU’s egne data vil 50.000 europæiske virksomheder de kommende år blive omfattet af de nye rapporteringskrav, heraf anslås 2.300 at være danske virksomheder.
Dertil kommer ikke-europæiske virksomheder, der har en vis størrelse eller som handles på europæiske børser. Ifølge en ny analyse fra Refinitiv, der er en del af London Stock Exchange Group PLC, vil 10.300 virksomheder udenfor EU, heraf 3.236 amerikanske virksomheder, de kommende år blive omfattet af de nye rapporteringskrav.
Oveni skal lægges alle de virksomheder, der ikke bliver direkte ramt af lovgivning, men som alligevel skal have styr på ESG-data, fordi deres store virksomhedskunder, jævnfør det nye regelsæt, skal rapportere om blandt andet klimaaftryk for hele værdikæden og derfor vil efterspørge troværdig ESG-data fra deres leverandører.
Læs resten af Claus Strue Frederiksens artikel her.
Claus Strue Frederiksen