Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Nordea: Hyldahl var eneansvarlig for udbyttetransaktionerne

Morten W. Langer

søndag 16. december 2018 kl. 20:29

Højst overraskende afviser Nordea, at Nordeas topledelse på daværende tidspunkt havde godkendt eller viden om de transaktioner omkring de omdiskuterede aktielån, der endte med at føre til Christian Hyldahls afgang som ATP chef. Meget tyder dermed på, at Hyldahl var eneansvarlig – eller også var det blot almindelig forretningspraksis i Nordea.

Den massive offentlige fokus på de kontroversielle dispositioner med aktieudlån omkring selskabers udbyttebetalinger tilbage i 2006-08 endte som bekendt med at koste Christian Hyldahl jobbet som topchef for ATP. Handlerne blev foretaget, mens Christian Hyldahl var chef for Nordea Markets. Selvom der var tale om handler for store tocifrede milliardbeløb, afviser Nordea i en mail over for Økonomisk Ugebrev, at transaktionerne skete efter godkendelse af Nordeas topledelse – hverken direktionen med Christian Clausen i spidsen eller bestyrelsen.

OVERNORMAL INDTJENING

Dermed lægger topledelsen hele ansvaret for dispositionerne på Christian Hyldahl. Forløbet strider mod oplysninger, Økonomisk Ugebrev har fået fra flere kilder om, at den type dispositioner var inde over topledelsens bord, fordi aktieudlån omkring udbyttetidspunktet gav overnormal indtjening.

Netop derfor valgte flere store finansielle aktører aktivt at sige nej til aktiehandler/udlån omkring udbyttetidspunktet. Som tidligere omtalt valgte f.eks. PKA at sige nej til den type transaktioner. Ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger var Hyldahl i sin tid i kontakt med flere andre store aktører, som også deltog i denne type transaktioner. Økonomisk Ugebrev har konkret spurgt Nordea om beslutningsvejen, da Hyldahl var chef for Nordea Markets. Ugebrevet spurgte Nordea, om henholdsvis bestyrelse og topdirektion var vidende om dispositionerne og den type forretninger, og om de havde godkendt dispositionerne.

Nordeas presseafdeling har, efter halvanden uges undersøgelser, sendt følgende svar: ”Nordea har i dag en anden organisationsstruktur og personsammensætning end i 2008. Ser vi tilbage på organisationsstrukturen og processerne på daværende tidspunkt, er der intet, der tyder på, at hverken bestyrelsen eller ledelsen skulle have haft kendskab til eller godkendt den type transaktioner, som Nordea foretog med fx schweiziske aktier.”

Nordeas nuværende ledelse placerer dermed hele ansvaret for dispositionerne på Christian Hyldahl. Nordea skriver videre: ”Medarbejdere havde mandat til at udføre transaktionerinden for nøje specificerede risikorammer i det pågældende forretningsområde. De pågældende aktiviteter blev gennemført ved hjælp af kendte produkter – her køb og salg af aktier, dog i dette tilfælde i et setup med en mulig skattemæssig fordel. Brugen af disse produkter krævede i hovedreglen ikke særskilt godkendelse fra hverken bestyrelsen eller ledelsen.”

Dermed tegnes et billede af, at det var et helt normalt forløb. Ifølge Økonomisk Ugebrevs kilder har der i perioden været en ganske omfattende praksis med skatteoptimering omkring aktieudbytter, hvor flere af de helt store danske aktører har medvirket. Eksempelvis skulle ATP angiveligt have tjent et trecifret millionbeløb årligt ekstra på den type transaktioner, blandt andet med nuværende Nationalbankdirektør Lars Rohde som chef.

KULTUREL FORANDRING

Nordea gør i sine svar til Ugebrevet meget ud af at sondre mellem forholdene dengang og situationen i dag. ”I de senere år har vi som sektor og formentlig i endnu højere grad i Nordea været gennem en omfattende kulturel forandring. Set i bakspejlet synes der tidligere at have været en betydelig større risikovillighed, og vi var måske også lidt for innovative, når det handlede om at udvikle nye aktiviteter, når de blot var inden for lovgivningens rammer. Med ændring i ledelsen har fokus ændret sig, og i dag spørger vi os selv, om vi bør foretage en bestemt transaktion, og ikke om vi kan gøre det.”

”For at sikre at denne holdningsændring er udbredt i hele organisationen, har vi gennemført omfattende kurser fx inden for vores etiske retningslinjer. Gennem det seneste år har medarbejderne gennemført mere end 15.000 timers træning alene inden for vores etiske retningslinjer og afsluttet det med en test. I dag burde der ikke være nogen medarbejdere, der er i tvivl om vores etiske standarder og moralske kompas eller om, hvor vigtigt det er at træffe de rigtige beslutninger hver dag,” skriver Nordea til Ugebrevet. Daværende Nordea-topchef Christian Clausen har afvist at kommentere spørgsmålet og henvist til Nordeas nuværende ledelse.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank