Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Nordea i fremdrift i obligationsmægling – overhaler SEB og Jyske Bank

Sten Thorup Kristensen

søndag 23. februar 2020 kl. 22:17

Tema om BørsmæglerRating for obligationsmæglere: Som altid er der forskydninger i kundernes oplevelse af de syv største obligationsmæglere, der sørger for, at det samfundsvigtige obligationsmarked fungerer. Ud over Sydbanks topplacering er det i år bemærkelsesværdigt, at Nordea har genvundet sin historiske plads i toppen af ratingen, mens omvendt Jyske Bank efter nogle stærke år falder ud af toppen.

I omegnen af 100 personer arbejder med obligationsmægling i Danmark, så det er ikke i den forstand en stor branche. Men den er vigtig i nationaløkonomien: Det er den, der sørger for, at investorernes penge kan blive kanaliseret over i bolig- og ejendomssektoren, og at staten kan låne penge, uden at nogen af parterne bliver udsat for unødvendige, ubehagelige overraskelser.

Mæglernes eget arbejde bliver mere og mere besværligt, i takt med at ny regulering kommer til. De skal forholde sig ikke bare til hvidvasklovgivning, men også til lovgivning, hvis ideelle hensigt er at beskytte dem selv mod tab som følge af uforsigtighed. Omvendt får de også en grad af beskyttelse fra deres kunder. Obligationer er ikke ultralikvide på samme måde, som de store aktier er det, så der er en bevidsthed om, at man skal sørge for at holde et antal mæglere i live, hvis man fortsat skal have skarpe priser. Det går ikke at give alle ordrerne til de to eller tre største spillere, hver gang der handles.

De syv banker i denne rating har hver sin profil. Der er forskellige specialer og forskellige størrelser. Det ved kunderne, og de tager højde for det, når de giver en overordnet karakter i Økonomisk Ugebrevs årlige BørsmæglerRating for obligationsmæglere.

Eksempelvis er det almindelig kendt, at årets vinder, Sydbank, ikke er med i de allerstørste handler, så det er underforstået, at karakteren gælder de handler og ydelser, Sydbank stiller op til. Men det betyder også, at en mægler kan få en høj overordnet karakter, selv om den får middelmådige karakterer på de specifikke parametre, eller omvendt. I den lille tabel på denne side har vi beregnet den såkaldte parametriske score, som er gennemsnittet af de specifikke karakterer, vægtet efter den betydning, respondenterne tillægger dem.

Som det fremgår, ligger Danske Bank på den parametriske score en anelse foran Sydbank. Men på den overordnede karakter må Danske Bank tage til takke med andenpladsen. Danske Bank er kendt som den obligationsmægler, der er med på alle nicher, discipliner og størrelser af handler. Og samtlige respondenter kender den godt nok til at give den en bedømmelse.

DANSKE FASTHOLDER STRATEGI
En respondent anfører dog, at det godt kan blive lidt rutinepræget for Danske Bank: Nok kan den altid levere, men hvis man som kunde leder efter andre aktører, kan man som regel også finde en konkurrent, der vil gøre det lidt bedre i den konkrete situation.

”Vi værdsætter altid feedback fra kunderne. Jeg noterer mig, at vi er relevante på tværs af markedet, og det, synes jeg, er positivt. Der er rart at se, at vi har noget bredde. Vi har en lidt anden model, hvor Sydbank og de andre måske er lidt mere specialiserede. Fra vores side er det danske marked absolut et kerneområde, og vi holder fast i vores model og ambitionsniveau. Vi vil både være med i bredden og i dybden, og vi mener, at det er ekstremt vigtigt, at vi er med til at sikre både likviditet og risikokapacitet i markedet,” siger Nicolai P. R. Larsen, Global Co-Head of Rates & Credit.

Han oplyser, at Danske Markets i november har ændret struktur, og at der er sket nogen udskiftning i staben, men at der netto ikke er skåret ned på bemandingen på det danske marked.

Nordea har historisk taget mange topplaceringer i BørsmæglerRatingen, men det er efterhånden mange år siden sidst. I år opnår banken imidlertid med en tredjeplads bankens bedste placering siden 2015. Ifølge en respondent er det også her personaleudskiftninger og sparerunder, der over de seneste år har kostet på den oplevede kvalitet af ydelserne.

Men nu skulle Nordea være ved at finde tilbage til den så vigtige stabilitet. Jan Sass Kindberg, chef for Fixed Income Denmark Sales, har sendt denne kommentar: “Vi er rigtigt glade for at notere en fremgang i den samlede placering, samt en fortsat forbedret overall rating. Også selvom der er andre, der løber med førstepladsen. Fremgangen er en klar afspejling af de justeringer, vi har foretaget de senere år, og at de har haft et positivt gennemslag over for vores kunder. Fixed income er en hel central prioritet, så i Nordea Markets vil vi holde vi snuden i sporet og fortsætte ad det spor, som vores kunder i stigende grad udtrykker tilfredshed med.”

Hvor Sydbank og Nordea er i opdrift, går det den modsatte vej for Jyske Bank. Den vandt ratingen tre år i træk fra 2015 til 2017, og de to følgende år har den ligget på andenpladsen. I år kommer den ind præcis midt i feltet, på fjerdepladsen. Morten Byrdal, head of trading i banken, hæfter sig dog ved, at karaktererne ligger tæt i år, så der ikke er så langt fra første- til fjerdepladsen.

”Umiddelbart må vi bare konstatere, at nogle af vores konkurrenter har præsteret en flot udvikling. Stor anerkendelse herfra for det. Det vidner også om, at konkurrencen er hård, til stor glæde for både investorer og boligejere. Vores kerneydelse er skarpe priser, og her får vi en rigtig fin placering og er i top tre både på realkreditobligationer og swaps. Der, hvor vi falder igennem, er på statsobligationer, men det er heller ikke overraskende, for det er ikke en kerneydelse for os, og vi er ikke market makere,” siger han.

”I året som helhed der været store udstedelser og stor konverteringsaktivitet, og det betyder også, at vi konstant må forventningsafstemme med vores kunder om, hvad vores setup er. Vi har ikke lavet nogen ændringer i dét, på trods af den større volumen, der har været. Det, sammenholdt med konkurrenter har performet flot, har nok været det, der skubber os ned på fjerdepladsen,” tilføjer Morten Byrdal.

På femte- og sjettepladsen finder man henholdsvis Nykredit Bank og SEB. I begge koncerner er der en stor faglig viden om obligationer, som også bliver anerkendt af respondenterne, men de oplever ikke altid, at det bliver oversat til god service til kunderne.

Søren Kjeldsgaard, chef for Markets i Nykredit Bank, skriver følgende i en kommentar til ratingen: ”Kundernes tilfredshed er helt afgørende for os – og derfor følger vi målingerne tæt. Det billede, der tegnes af Nykredit Bank i Økonomisk Ugebrevs måling, kan vi ikke genkende fra de målinger, vi ellers har set. Men det er selvfølgelig et billede, vi noterer os og forholder os til, da dansk realkredit er vores kernekompetence – og her skal vi stå stærkt.”

KNAS MED PRISSTILLELSE
SEB har ikke kommenteret ratingen i år. Banken har altid været kendt for sine analyser af mulighederne på obligationsmarkedet, og på denne parameter får den også i år den højeste karakter. Men ikke alle har brug for de avancerede analyser, og ifølge flere respondenter har SEB i flere tilfælde ramt betydeligt ved siden af på prisstillelsen. Det har ikke været muligt at komme i kontakt med Spar Nord Bank, som er den mindste spiller i markedet, og som også er agterlanterne i ratingen.

4d8df04a981ff25436bd

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank