Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Nordea Invest lægger yderligere afstand til Danske Invest i størrelse

Oekonomisk ugebrev

tirsdag 08. februar 2022 kl. 11:30

Nordea er god til at tage de bedste lunser

Nordea Invest tiltrak suverænt flest nye investorpenge i 2021. Hovedkonkurrenten Danske Invest taber fortsat markedsandele og halter nu et godt stykke efter Nordea Invest. Flere investeringsforeninger mistede sidste år investeringskapital, bl.a. Formuepleje og Maj Invest. Analytiker Henrik Frydenborg Hansen gennemgår sagen.

Nordea Invest tiltrak sammen med Sydinvest og Sparinvest. flest nye investorkroner i detailfondene, viser markedsstatistikken fra Finans Danmark.

Nordea Invest fik nye 24 mia. kr., og det var over en tredjedel af sektorens samlede nettotilgang sidste år på 65 mia. kr. Sydinvest tiltrak 14 mia. kr., Sparinvest 11 mia. kr. og BankInvest 8 mia. kr. Det høje nettoinflow i Sydinvest skyldes bl.a. overtagelsen af fonde fra Alm. Brand Invest. Jyske Invest og Nykredit Invest tiltrak henholdsvis 5,5 mia. kr. og 5,2 mia. kr. i nye investeringskroner.

Nordea æder markedsandele
Til gengæld fortsætter Danske Invests markedsandel med at falde. Landets nu næststørste investeringsforening har ultimo 2021 en markedsandel på 19,1 pct., hvilket er en nedgang fra 25,7 pct. i forhold til for tre år siden. Nordea Invest har med en formueværdi på 275 mia. kr. nu en markedsandel på 21,2 pct. og er den investeringsforening, som er vokset mest på tre år.

Nykredit er tredjestørst med en markedsandel på 11,2 pct., mens Bankinvest er fjerdestørst med en markedsandel på 9,2 pct. Nykredit overtog i 2019 Sparinvest, og tilsammen har de to investeringsforeninger en markedsandel på 16,9 pct. Altså tæt på markedsandelen for Danske Invest, som kan risikere at blive nummer tre, hvis udviklingen fortsætter.

Forklaringen på Danske Invests tab af markedsandele er først og fremmest, at hoveddistributøren Danske Bank har mistet mange privatkunder under de seneste års imagekrise som følge af hvidvask og andre problemsager. I 2021 fik Danske Invest kun under 1 mia. kr. ind netto fra investorerne.

Robert Mikkelstrup, direktør i Danske Invest, siger til tallene, at ”overordnet set har Danske Invest haft inflow i danske fonde i 2021, hvilket er en fremgang i forhold til årene før. Derudover har vi set et inflow fra danske kunder i Danske Invest-fonde fra Luxembourg. Det salg fremgår ikke af den danske statistik. Med vores stærke produkter og konkurrencedygtige priser forventer vi i 2022 en positiv udvikling i salget.”

Nogle af årets store tabere er Formuepleje og Maj Invest, hvor investorerne tilbagesolgte for henholdsvis 3,8 mia. og 2,0 mia. kr. I Maj Invest skyldes det primært tilbagesalg i fonde med valueaktier, som sidste år blev uddistanceret stort af vækstaktier – men hvor vinden er vendt de seneste måneder.

Formuepleje forklarer tilbagegangen med flere faktorer, bl.a. interne omrokeringer samt tilbagesalg i flere fonde, bl.a. Penta-fonden. Den har haft skuffende afkast i 2021 og også fået negativ medieomtale på grund af en særpræget aflønningsmodel, som netop er blevet ændret efter nye europæiske retningslinjer.

Fonde med udenlandske aktier var mest populære og tiltrak 25 mia. kr. netto, hvoraf det meste, 19 mia. kr., gik til globale fonde. Der var dog tilbagesalg i fonde med amerikanske aktier på 3 mia. kr. Blandede fonde har været meget populære de seneste år og tiltrak med 24 mia. kr. over en tredjedel af alle nettokøb. Obligationsfonde fik 14 mia. kr. nye investorkroner, og her gik alene 10 mia. kr. til udenlandske obligationer. Salget af danske obligationsfonde har været lavt de seneste år.

Populære indeksfonde
Danske Invest og Sparinvest er de to investeringsforeninger, som er dominerende på det stigende marked for indeksfonde. Men de har klaret året meget forskelligt. Som Økonomisk Ugebrev beskrev i seneste udgave, presses de danske investeringsforeninger i stigende grad af billige indeksfonde fra udlandet. Husholdninger købte udenlandske fonde og ETF’e­r for 13 mia. kr. sidste år, mens de købte danske investeringsbeviser for 47 mia. kr., ifølge data fra Nationalbanken.

Husholdningerne købte danske aktivt og passivt forvaltede aktiefonde for henholdsvis 9,5 mia. kr. og 7,2 mia. kr. Der er dog også udbetalt store udbytter i de aktive fonde, hvoraf en del er geninvesteret, og fraregnes udbytterne, har der været et netto-flow i de aktive aktiefonde på 2,8 mia. kr., mens det var mere end dobbelt så højt i de passive aktiefonde aktiefonde, nemlig 6,2 mia. kr. Det bringer den støt stigende passive aktieandel op på 17 pct.

Se tabellen over de største fonde her.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank