Nordeas topchef Frank Vang-Jensen lagde ved fremlæggelsen af Q1-regnskabet forleden ikke skjul på, at der i horisonten hænger meget sorte skyer. Ledelsen ser forværrede makroøkonomiske tal om to måneder, og muligheden for et risikoscenarie for tabshensættelser er øget til 100 pct. fra tidligere 20 pct. M&A-aktivitet allerede gået i stå. Chefredaktør Morten W. Langer har gransket budskaberne fra investormødet efter regnskabsaflæggelsen.
Lad det være sagt med det samme: Nordeas ledelse ser et robust nordisk erhvervsliv, som vil blive påvirket mindre af Trumps Toldkrig end erhvervslivet i de fleste andre lande. Men det aktuelle positive klima for bankerne bliver sandsynligvis udfordret, lød den overordnede melding.
På spørgsmål fra en analytiker sagde CFO Ian Smith Group videre: ”I erkendelse af, at det eksterne miljø kan forværres, har vi vægtet vores overordnede modelleringsscenarier for hensættelser mere i retning af et negativt udfald. Det har betydet en mindre stigning i de overordnede hensættelser. Jeg regner med, at de økonomiske udsigter, der offentliggøres i løbet af de næste to måneder, vil være mere dystre. ”
Med andre ord ser Nordeas ledelse et mere presset makroøkonomisk miljø forude, og banken har derfor øget de ledelsesmæssige skøn for tabshensættelser. Konkret har Nordea ændret på vægtningen mellem tre scenarier i den anvendte risikomodel, hvor fordelingen tidligere var 20 pct. sandsynlighed for et negativt scenarie, er det nu ændret til 100 pct.
”Med hensyn til vores overordnede hensættelser opererer vi derfor med tre scenarier eller med forskellige økonomiske parametre. Og når vi har truffet beslutning om vores overordnede hensættelser, vægter vi disse scenarier. Og i 4. kvartal vægtede vi en 20 pct. sandsynlighed for et positivt scenarie, mens sandsynligheden for et medium og negativt scenarie var hhv. 60 pct. og 20 pct. Det, vi har gjort denne gang, er at ændre sandsynligheden for et negativt scenarie til 100 pct.”, sagde bankens CFO, som dog også mener, at banken er tidligt ude.
”Jeg synes, vi nu har indtaget en forsigtig position. Med hensyn til dit spørgsmål, som jeg synes er rigtig godt, om hvor hurtigt vi kan forvente en reel effekt, så vi kan godt opleve, at bankerne bliver nødt til at øge deres overordnede hensættelser som følge af den forværrede økonomiske udvikling.”
Nordea har analyseret mulige negative effekter af toldkrigen og den medfølgende usikkerhed for forbrugere og virksomheder: ”Vi har lavet en ret omfattende analyse af vores store erhvervskunder i de sektorer, der er udsat for potentielle toldsatser. Og resultaterne af analysen er først og fremmest, at disse erhvervskunder generelt har en rimelig høj rating. Så effekten af den yderligere risiko og andre faktorer er relativt begrænset,” sagde CFO’en.
Vej gennem usikkerhed
Frank Vang-Jensen påpegede, at mange af Nordens største virksomheder tilhører en verdenselite, og at de kun har opnået den position, fordi de er agile: ”Vi har nogle af de stærkeste virksomheder i verden, herunder Coloplast, Carlsberg, Novo og Volvo – og jeg kunne nævne mange flere. Og grunden til, at de er vokset og har skaleret deres virksomheder ganske pænt, er, at de ikke kan skalere indenfor deres eget land. Vi er ganske enkelt for små lande og områder. Så de kan kun skalere ved at søge udenfor Norden eller til andre lande. Og for at gøre det, skal man være agil.”
Omkring udviklingen i udlånshensættelser de kommende kvartaler, sagde Frank Vang-Jensen, at de bogførte udlånstab er meget lave på ét basispunkt i Q1 og markant lavere end bankens forventede gennemsnit over en konjunkturcykel på ti basispunkter: ”Lige nu kan vi ikke se et scenarie, hvor dette ændrer sig ret meget, eller niveauet vil stige til over 10 basispoint, men bliver det højere end 1? Ja, det er sandsynligt. Men lige nu er der ikke noget, der understøtter dette. Der er intet i vores porteføljer, der tyder på systematiske eller strukturelle problemer. Så det er der, vi er.”
Men den aktuelle usikkerhed har allerede sat sig i et stop for M&A-aktiviteten, oplyste Nordeas ledelse: ”I februar og marts sad virksomhederne på hænderne i stedet for at gennemføre fusioner og opkøb. (…) Der er sket en hel masse, men endnu ikke gennemført mange konkrete handler. Så der er stadig en del opsparet aktivitet der. Vi er bare nødt til at finde vej gennem denne usikkerhed.”
Morten W. Langer
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.