Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Novo Nordisk har mistet glansen, også på den lange bane

Økonomisk ugebrev

søndag 03. marts 2019 kl. 22:07

Novo Nordisk fremstår fortsat som et selskab af høj kvalitet. Men de seneste tre år har været skuffende for aktionærerne, med en stort set flad aktiekurs. Morten Larsen, tidligere mangeårig farmaanaytiker hos ABG, kigger i denne analyse på nogle af de udfordringer, som Novo står overfor, og som den typiske dansk-baserede investor nok undervurderer.

Overordnet er Novo Nordisk et selskab med 55 procent af sin forretning inden for insulin, der bliver mere og mere konkurrenceudsat og stadig mindre profitabelt. Samtidig er den politiske risikoprofil kraftigt forhøjet, hvor især amerikanske politikere begynder at profilere sig ved at kritisere de seneste års massive prisstigninger på insulin.

Novo Nordisk er også et selskab med en skuffende indtjeningsudvikling, hvor ledelsen guider en beskeden indtjeningsvækst fremover. Men analytikerne forventer alligevel, at Novo kommer tilbage på sporet. Historien viser, at det er svært hurtigt at vende en supertanker. Vi ser risiko for, at konsensusestimaterne vil fortsætte nedad.

FIRE ÅR MED SKUFFENDE KURSUDVIKLING

Aktiemarkedet ser en mulig redning i en markedsgodkendelse af oral semaglutid i USA i tredje kvartal 2019. Vi ser semaglutid som et virkelig godt middel. Men vi løfter pegefingeren med baggrund i Novos kedelige historik omkring FDA-godkendelser, samtidig med at aktiemarkedet allerede har inddiskonteret høj sandsynlighed for godkendelse. Oral semaglutid er i realiteten det eneste produkt i porteføljen, der har ”X-faktor” og potentielt kan tage Novo til nye højder. I perioden 2015-2018 har Novo kun øget sit salg i danske kroner fra 107,9 mia. til 111,8 mia., det vil sige under 1 procent om året. Og EBIT-resultatet er faldet fra 49,4 mia. til 47,2 mia., det vil sige med 1 procent om året. Aktietilbagekøb og lavere skattesats i USA har dog løftet EPS med 6 procent om året i gennemsnit. Såfremt aktiemarkedet skulle have værdiansat Novo-aktien til en uændret P/E igennem perioden, ville aktien være steget 6 procent per år. Aktiekursen sluttede ultimo 2015 i 399,90 kr. og ultimo 2018 i 297,90 kr., hvilket vil sige at P/E-multiplen er faldet fra 29,6 til 18,7. Indtjeningsudviklingen har ikke i sig selv været stærk nok til at drive en fornuftig forrentning af aktionærernes penge.

Kigger vi på analytikerforventningerne til perioden 2019-2021, er konsensusestimatet, at Novo i perioden vil løfte den gennemsnitlige salgsvækst til 7 pct., EBIT til 10 pct. og EPS til 11 pct. per år. Vi vurderer, at der er en højere sandsynlighed for, at analytikerne må nedjustere end opjustere deres forventninger. Flere forhold gør det tvivlsomt, om Novo kan hæve sine allerede meget høje EBIT-marginer. Især hvis:
• Prispres på insuliner øges, drevet af nye konkurrenter,
• Novos høj-profitable NovoSeven-forretning forsætter med at erodere,
• Novo skal ud i en svær øvelse, hvor den højprofitable Victoza-forretning skal flyttes over imod semaglutid, forud for at kopikonkurrence mod Victoza ser ud til at komme i 2023,
• Novo, som fremhævet i 2018-årsregnskabet, fremover bliver mere aktiv-tung (bl.a. på grund af den 2 mia. dollar dyre fabrik i USA). Regner vi på Novos opdaterede langsigtede finansielle mål, kan Novo have i sinde at øge sine aktiver med næsten 20 mia. kroner over de næste to år. Udover at hæmme cash flowet over de kommende år, vil det også øge afskrivningerne, samtidig med at Novo vil stå med en fabrik med en lav initiel kapacitetsudnyttelse.

DET POLITISKE PRES ER STIGENDE

Insuliner i USA udgør ca. 23 procent af Novos forretning, og Novo har igennem mange år haft en særstilling i den farmaceutiske industri, med et stærkt brand og renommé. Brandet Novo Nordisk bindes dog i stigende grad sammen med meget høje prisstigninger på insuliner, og de negative indvirkninger dette kan have på insulinpatienternes mulighed for at få den livsvigtige medicin.

Amerikanske politikere har grebet bolden, og der er en sjældent set enighed blandt amerikanske politiker fra begge fløje om at kigge på insulinpriser. Listeprisudviklingen i USA har været kraftigt opadgående, og producenterne har været hurtig til at indrette sine priser efter hinanden, hvilket bl.a. blotlægger Novo for beskyldninger om at have udnyttet patienterne. Novo som producent af insulin er kun en lille brik i et stort amerikansk sundhedssystem, hvor årsagerne til de stigende listepriser naturligvis er mangfoldige.

Læs resten af Morten Larsens analyse i den nye udgave af Økonomisk Ugebrev Nordic Biotech .

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank