Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Nu er det liv eller død for svage detailkæder

Morten Sørensen

søndag 05. april 2020 kl. 17:31

Advarselslysene blinker nu rødt for de store danske detailkæder, der allerede før coronakrisen var pressede på omsætning, indtjening eller egenkapital. Krisen lukker allerede nu forretninger på stribe, og hos de heldige, der kan holde åbne, presses omsætningen. Er ejerne bag f.eks. Flying Tiger og Ilva klar med kapitaltilførsler, spørger fagredaktør Morten A. Sørensen.

Få steder i erhvervslivet var der som i detailhandlen, allerede før coronakrisen, så mange virksomheder med iøjnefaldende problemer. En gennemgang af Danmarks største detailkæder skyder i første omgang to kendte navne i forgrunden: Zebra, der driver den internationale Flying Tiger of Copenhagen-kæde, og møbelkæden Ilva.

Krisen rammer bredt. En del butikker, f.eks. i storcentre, har lukket, og selv butikker, der holder åbent, må notere, at kunderne er meget forsigtige og holder sig tilbage. I slutningen af marts kunne Dansk Detail oplyse, at halvdelen af de danske tøj- og skobutikker har tabt 90 pct. af omsætningen i de sidste uger af marts, og hver tredje butik har mistet alt salg.

Mange butikker fyldte i januar og februar lagrene op med forårsvarer. Det må sandsynligvis sælges med nedslag i prisen. Det værditab kan slå hårdt i en detailhandel, hvor lagerbeholdningen mange steder udgør en stor del af egenkapitalen.

SVAGE LED I KÆDERNE
Økonomisk Ugebrev har undersøgt indtjening og soliditet i 50 detailvirksomheder, og på den måde identificeret en håndfuld, der markerer sig med problematiske nøgletal. Virksomhedernes finansielle styrke er oftest bedømt ud fra de seneste regnskabstal – fra 2018 – og de efterfølgende informationer, der senere måtte være kommet.

Zebra er moderselskab for den internationale Flying Tiger of Copenhagen. Virksomheden forenede i 2018 et stort antal butiksåbninger med et voldsomt stigende underskud og en meget lille egenkapital. Ekspansionen er bremset hårdt op i 2019, men kæden vil stadig ramle ind i coronakrisen uden at være kommet i ligevægt.

Indtjeningen er efter alt at dømme forbedret væsentligt i 2019, men finanserings-omkostningerne belaster. I 2020 er Flying Tiger så blevet hårdt ramt på koncernens store italienske og spanske markeder. Kapitalfondejeren EQT har ikke formået at drive kæden videre med samme flair som grundlæggeren Lennart Lajboschitz. Drømmen om en børsnotering er på halvandet år blevet til et mareridt for ejerne. Ilva, der ejes af Lars Larsen-gruppen, har også i mange år været en af detailhandelens problemvirksomheder. Ilva har overtaget Idé-Møbler, som også var ejet af Lars Larsen, og om sammenlægningen af to problemvirksomheder vil give gevinst, vil vise sig. Foreløbig har Ilva haft et nettounderskud på 385 mio. kr. over de fem år frem til 2018/19.

Apple-forhandleren Humac, der er ejet af den russiske Inventive Retail Group, er Danmarks største Apple-forhandler og en betydelig B&O-forhandler. Med underskud og en meget lav egenkapitalandel fremstår Humac også som en af de svagere aktører i den store danske detailhandel. Humac har for tiden lukket sine danske forretninger.

Synsam, der driver Profil Optik-forretningerne, er en del af en svensk koncern, der er hårdt belånt og ejet af kapitalfonden CVC. Det danske selskab har over de fem år fra 2014-2018 tabt 290 mio.kr. Egenkapitalen var ved udgangen af 2018 på 54,1 mio. kr., svarende til en soliditet på kun 4,9 pct. Sportskæderne Obi Sport, der ejer den danske del af Intersport-kæden, og Sportmaster er ramt af et svært marked – ikke mindst for traditionelle butikker midt i markedet. Vurderingen af disse kæder afhænger nu af adskillige ukendte faktorer: Hvor længe vil coronakrisen vare, og hvordan vil myndigheder og politikere tilrettelægge en normalisering af samfundet? Og vil der opstå et ophobet forbrugsbehov, der skal opfyldes på kort tid? Eller står detailhandelen over for en længerevarende nedgang i efterspørgslen efter en krise, der har kostet mange forbrugere indtægt og formue og måske også – for en tid – modet til at eksponere sig i centre og på gågader?

Kædernes ejere og kreditorer kan ikke vente længe med at beslutte sig for kapitaltilskud. Likviditetsbehovet er allerede ved at blive kritisk hos mange detailhandlere.

546ddbbb74cbcc69f1a6

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank