Interview: Europa har forhånden i fremtidig tech-regulering

I den digitale tidsalder har Europa kun kunnet se misundeligt mod USA og Kinas mange store tech-virksomheder. Men ulempen kan blive vendt til en fordel, for Europa har til gengæld frie hænder til at gennemtrumfe nogle globale, regulative standarder, som kun bliver endnu mere nødvendige med udviklingen af kunstig intelligens. Det vurderer Howard Yu, professor fra Harvard Business School, i dette interview med Økonomisk Ugebrev. Han påpeger også, at tech-giganterne typisk er mere sårbare, end de umiddelbart fremstår – bl.a. på grund af sløset corporate governance.

I skrivende stund er Elizabeth Warren meningsmålernes favorit til at vinde det amerikanske præsidentvalg om et år. Hun får dog næppe mange stemmer fra direktionsgangene i Silicon Valley, for en af de ting, hun har på programmet, er en tvungen opsplitning af virksomheder som Google, Amazon, Apple og Facebook. Men selv hvis hun ikke vinder valget, står den pt. meget magtfulde kvartet over for store udfordringer. Det vurderer Howard Yu, professor i management og innovation ved IMD i Schweiz.

”De vil bestemt skulle igennem mere modvind, og de vil blive mødt at strammere regulering,” siger Howard Yu.

TALER MED LEGO OG MÆRSK

Professoren, der stammer fra Hongkong men har taget sin doktorgrad på Harvard Business School, er for tiden en af de meget efterspurgte stemmer, når det kommer til, hvordan globale virksomheder håndterer den rivende, teknologiske udvikling. Hans vej falder også forbi Danmark, og det var i den sammenhæng, Økonomisk Ugebrev mødte ham i slutningen af september. Howard Yu’s institut på IMD er sponsoreret af LEGO, og han har jævnligt anledning til at diskutere med legetøjskoncernens topledelse, ligesom f.eks. A.P. Møller – Mærsk har brugt ham som rådgiver og inspirator.

Netop Mærsk er en af de virksomheder, der med god grund frygter konkurrence fra en af de amerikanske tech-giganter. Men disse har også deres egne sorger, fremhæver Howard Yu. De har ikke gjort meget ud af at vinde befolkningens gunst, og derfor er der kloden rundt åbnet for angreb fra politikere, der har ambitioner om at stække deres vinger. ”Forskellige lande er begyndt at introducere deres egen regulering.

I Indien har man f.eks. forhindret Amazon i på en gang at være platform for andre og at sælge under eget brand. Ud fra den samme logik kan Apple ikke have Apple Music Streaming på deres iPhones, men må i stedet henvise kunderne til Spotify eller andre. Det har store implikationer. På samme måde eksperimenterer andre lande med regulering, og det er tillige i det lys, man skal se Europas GDPR.

Også den er tech-giganterne nødt til at leve med, f.eks. ved at introducere forskellige apps til det europæiske og det amerikanske marked. Det er dyrt, og det betyder grundlæggende, at værdier i Silicon Valley går tabt,” siger Howard Yu. I Australien har politikerne på en anden led skruet op for reguleringen: Hvis teknologiselskaber ikke overholder loven, vanker der ikke blot bøder til selskabet, men også fængselsstraf til de personligt ansvarlige.

”Jeg har talt med Facebook-chefer, som var meget bekymrede over det. Bø-der er de derimod ikke bekymrede over, for selskabet har jo masser af penge,” siger Howard Yu.

DÅRLIG CORPORATE GOVERNANCE

Han ser Facebook som et godt eksempel på, at sårbarheden også kommer indefra. Mange af de store teknologivirksomheder er ledet af stifterne, som også ejer dominerende aktieposter. Det summer sammen til dårlig corporate governance.

”Skandalerne omkring Mark Zuckerberg kan fortsætte, fordi aktionærerne ikke kan sætte ham af. Virksomheden Facebook er et ekkokammer, hvor man ser det som irrelevant, hvad der sker i den omkringliggende verden. Derfor tager de heller ikke kritikken mod dem så alvorligt, som de burde,” siger Howard Yu, der argumenterer for, at Europa kan få en nøglerolle i forhold til udviklingen i teknologisektoren. Ikke fordi vi har mange virksomheder i den branche, men tværtimod fordi vi har få af dem.

”Sikkerheden omkring AI er enorm vigtigt, men USA er hæmmet af, at være hjemland for de store tech-virksomheder, som er meget vigtige for Wall Street. Så det er kun Europa, der kan skabe rammerne omkring den nødvendige regulering, der må være global. Europa er et så stort marked, at ingen seriøs aktør bare kan ignorere det. Og hvad nu, hvis Europa f.eks. bestemte, at der skal være en obligatorisk AI-revision, på samme måde som man i dag har finansiel revision? Det kunne være en multimilliard-industri, som Europa kan tage lederskabet i,” slutter Howard Yu.

Sten Thorup Kristensen

Skriv en kommentar

Please enter your comment!
Indtast dit navn her