Især i en fit-and-proper udfordret banksektor synes Sydbanks nye CEO Mark Luscombe som et godt valg, om end hans bankfaglige kernekompetence ligger udenfor Sydbanks fokusområde, skriver finansanalytiker Per Grønborg i denne kommentar. Han tvivler på, at Sydbank vil øge fokus på de største erhvervskunder.
Mark Luscombe er ikke det mest kendte navn i den danske finanssektor. Han kommer fra en stilling som landechef for SEB i Danmark. Jeg har arbejdet i samme hus som Mark i knap to år, hvor vi har haft vores snakke, om end coronaen begrænsede omfanget.
Hvad er det egentlig, han kommer fra? SEB’s position i det danske marked illustreres bedst med en top tre-placering i de årlige Prospera-ratings, som bankerne selv anvender til at benchmarke deres egen markedsposition. I en opsummering af de 18 undersøgelser, Prospera foretog i 2022, er SEB nr. 3 med 572 point mod Nordeas 616 point og Danske Banks 814 point.
En lille erhvervsbank
Ja, Danske Bank er den foretrukne leverandør blandt de store virksomheder og institutionelle kunder. Som bekendt er det blandt privatkunderne, Danske Bank er udfordret. Længere nede på listen for erhvervskunderne får Jyske Bank 154 point og Nykredit 143 point.
Bemærk: Sydbank er ikke i top fem blandt de store erhvervskunder. SEB Danmark, der fokuserer på de største erhvervskunder, havde i 2022 indtægter på 2,3 mia. kr. og et resultat før skat 1,2 mia. kr. Til sammenligning havde Sydbank indtægter på 5,5 mia. kr. i 2022 og et resultat før skat på 2,4 mia. kr.
Så Mark Luscombes nye opgave bliver i en bank af godt og vel dobbelt størrelse. Men hans baggrund ligner slet ikke det, han nu kommer til: Mark Luscombes karriere startede med tre år som analytiker i Danske Bank (1994-97), hvorefter han drog til Citibank i knap ni år, inden han kom til SEB i 2010.
Mark var, inden han kom retur til Danmark, landechef for SEB i London i knap fire år. Her opbyggede SEB en betydende kundebase med lokale kunder og ikke kun institutionelle kunder samt nordiske erhvervskunder, som er det primære fokusområde for fleste nordiske bankers London-afdelinger.
Mark Luscombe har altså en international profil. Men stadig har han været i Danmark i størstedelen af sin karriere, så han er på ingen måde ukendt med dansk bankvæsen. Altså ikke som Carsten Egeriis fra Danske Bank, der havde opholdt sig i udlandet i hele sin karriere, inden han blev hentet til Danske Bank i 2018. Som et kuriosum voksede Mark Luscombe op i Aabenraa.
Sydbank vil gerne markedsføre sig som Danmarks erhvervsbank. Derfor synes det at give mening at hyre en corporate banker som Mark Luscombe. Hans store mangel er, at han aldrig har beskæftiget sig med private kunder eller SMV-kunder i erhvervslivet. Det tætteste har være SEB’s danske private banking-afdeling, som han i 2022 solgte til Ringkjøbing Landbobank.
Large corporate banking the SEB way er ikke – og bliver nok ikke – Sydbanks domæne. Eksempelvis er markedet for store erhvervskreditter et marked med meget tynde rentemarginer, hvor man bruger deltagelsen i kreditsyndikater som adgangsbillet.
Et relativt godt match
Sydbank kan måske skabe en forretning med en produktpalet for de store virksomheder, hvis banken kan levere professionel service inden for eksempelvis trade finance, valutahandel, swaps og ikke mindst kapitalmarkedstransaktioner. Men jeg er skeptisk over for, om Sydbank er eller kan blive konkurrencedygtig på disse områder.
Derfor er det tvivlsomt, om Sydbank vil skifte markant strategi på erhvervsområdet, hvor man i dag primært har lokale (det vil sige sønderjyske) virksomheder i storkundespektret. Ecco nævner Sydbank ofte selv. Ellers er Sydbank primært erhvervsbanken for de små og mellemstore virksomheder.
Mark Luscombe er måske ikke den 100 pct. rigtige profil, men Sydbank får en ny adm. direktør, der har bevist sit værd i bankverdenen.
Samtidig må vi ikke glemme, at det perfekte match næppe findes. Jyske Bank og Spar Nord står også overfor et generationsskifte, og afløserne er ikke umiddelbart til at få øje på. I min verden er Mark Luscombe et betydeligt bedre mach for Sydbank end f.eks. Carsten Egeriis var for Danske Bank, og indimellem må man tage den mulige løsning, når den perfekte løsning er utopisk.
Per Grønborg
Disclaimer: Per Grønborg ejer 5100 stk. aktier i Sydbank.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.